U Srbiji boravi 3.400 migranata sa Bliskog istoka: Oni jedino žele da nastave put ka EU

 
  • 1

Dačić je podsetio da od 2015. godine u Srbiji borave izbeglice i migranti sa Bliskog istoka i dodao da se, posle velikog izbegličkog talasa, njihov broj smanjio

Srbija je učinila maksimalan napor i obezbedila smeštaj, hranu, obuću, odeću, zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu pomoć svima koji se na migrantskom putu duže zadržavaju u našoj zemlji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić na 69. zasedanju Izvršnog komiteta Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Ženevi.

Poražavajući podaci: Srba u Federaciji BiH danas ima deset puta manje nego pre rata

Dačić je podsetio da od 2015. godine u Srbiji borave izbeglice i migranti sa Bliskog istoka i dodao da se, posle velikog izbegličkog talasa, njihov broj smanjio na 3.400.

- Oni dolaze iz Azije i Afrike i nakon tranzita kroz zemlje članice EU, preko Srbije žele da nastave put ka razvijenijim državama - rekao je Dačić.

Dačić u Ženevi - Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Prema njegovim rečima, Srbija je ovom problemu pristupila humano i odgovorno, u skladu sa međunarodnim standardima, oslanjajući se, pre svega, na sopstvene ljudske i finansijske resurse i saradnju sa telima i agencijama UN i drugim relevantnim međunarodnim i nevladinim organizacijama.

- Tim ljudima i njihovoj deci, lišenim sopstvenog doma, pružamo i obrazovanje i neku vrstu osposobljavanja za izazove koji će ih sačekati na daljem putu - naglasio je Dačić.

- Posebno smo ponosni na humani pristup građana naše zemlje, koji je odraz našeg kolektivnog iskustva sa raseljavanjem u poslednje dve decenije - napomenuo je on.

Podsetio je da još traje proces integracije više od 300.000 izbeglica i interno raseljenih lica sa teritorije bivše SFRJ, dok se u dugotrajnom raseljenju u statusu izbeglica nalazi još uvek 28.000 lica, a u statusu interno raseljenih više od 200.000 lica sa Kosova i Metohije.

Dačić u Ženevi - Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije

Dačić je učesnicima skupa skrenuo pažnju i na ozbiljan projekat koji se sprovodi Srbiji, čiji je i UNHCR deo, a reč je o Regionalnom stambenom programu, koji zajednički sprovode Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, uz Evropsku komisiju, UNHCR, OEBS i Razvojnu banku Saveta Evrope.

- Jednostavno rešenje za problem raseljenja ne postoji. Ipak, na primeru Regionalnog stambenog programa vidimo da se može naći put ka rešenju ukoliko postoji volja - ocenio je on.

To je, dodao je, veoma važna poruka, jer u Srbiji, osim izbeglica iz bivše SFRJ, boravi i više od 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, za koje se ni posle 19 godina nisu stekli uslovi za održivi povratak.

- Uspešno sprovođenje Regionalnog stambenog programa nam svima uliva nadu da rešenja postoje - poručio je Dačić.

Šef sprske diplomatije se na kraju zahvalio visokom komesaru UN za izbeglice Filipu Grandiju i UNHCR na posvećenosti i neumornom radu u rešavanju aktuelne globalne izbegličko - migrantske krize, ali i na posvećenosti i istrajnosti u rešavanju pitanja dugoročnog raseljenja.

On je istakao da UNHCR i drugi međunarodni partneri mogu i ubuduće računati na saradnju Srbije u ostvarivanju tog cilja. Današnje zasedanje je otvorio visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi, a uvodno izlaganje imala je izvršna direktorka Svetske banke Kristalina Georgijeva.

(Telegraf.rs/Fonet)

Video: Lakićević: 8 dece poginulo u Srbiji u avgustu u saobraćajnim nesrećama

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    1. oktobar 2018 | 14:55

    ...i u Sjednici, Tutinu i okolini Jos 2000 neprijavljenih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA