Da li su Merkelova i Tramp zaista razgovarali o Zapadnom Balkanu? Dušan Janjić otkriva šta se krije iza ovih navoda

 
 ≫ 
  • 28

Portparol Angele Merkel rekao je da su dvoje lidera razgovarali i o Ukrajini, Zapadnom Balkanu i trgovini, ali nije izneo detalje s tim u vezi

Nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp razgovarali su telefonom, a među temama razgovora bio je i Zapadni Balkan, rekao je portparol kancelarke Merkel, Štefen Zajbert, ali nije saopštio nikakve detalje.

Poruka austrijskog kancelara sa Evropskog foruma Alpbah: Ne smemo izgubiti Zapadni Balkan

Zajbert je naveo da su dvoje lidera juče izrazili zajedničku zabrinutost zbog razvoja situacije u Siriji, pogotovu zbog humanitarne situacije u regionu oko Idliba.

- Rusija je pozvana da deluje na smirujući način na sirijsku vladu i spreči dalju eskalaciju - saopštio je Zajbert, prenosi Rojters.

Portparol Angele Merkel rekao je da su dvoje lidera razgovarali i o Ukrajini, Zapadnom Balkanu i trgovini, ali nije izneo detalje s tim u vezi.

Osnivač Foruma za entičke odnose Dušan Janjić smatra da je apsolutno nedokazivo da su nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Donald Tramp razgovarali o Kosovu i da bi to moglo da donese neku značajnu promenu u odnosu velikih sila prema Briselskom dijalogu i pitanju Kosova.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Apsolutno se radi samo o pretpostavci da su razgovarali o Zapadnom Balkanu i u Kosovu, i ta pretpostavka je oboriva... Reč je o širenju iluzija i o zloupotrebi javnosti da Amerika menja stav, koja se koriste za neprekidnu kampanju i to u vrlo pogrešnom pravcu. U pitanju je nedokaziva tvrdnja da je bilo razgovora o Kosovu. Prva prilika za tako nešto mogla bi se pojaviti tek prilikom idućeg susreta Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina - rekao je Janjić agenciji Beta.

Janjić je rekao da SAD ima drugačiju perspektivu od Srbije o kosovskom pitanju, jer je za Ameriku problem Zapadnog Balkana tesno vezan za Bliski istok i Siriju, ali i za odnose sa Evropskom unijom i sa Rusijom.

- Tako da je priča o Kosovu apsolutna margina na tim agendama. Zbog toga u SAD postoji 50-ak ljudi koji se bave time, nema više - rekao je Janjić.

On je dodao da ako neko vodi kampanju da će Donald Tramp da bude očaran njegovim stavom i da će promeniti mišljenje o Kosovu, onda "džabe troši novac".

Foto: Pixabay

- U Evropi, ali i u Srbiji se stvorila atmosfera totalitarizma u kojoj se veruje da jedan čovek, ko god da je, može da sedne sa drugim i napravi dogovor o trećoj strani. Tako nešto ne postoji. Vi imate i austrijskog predsednika (Aleksander van den Belen) koji je video dva konvencionalna nastupa Tačija i Vučića i odmah rekao da je u pitanju istorijski momenat. Apsolutno izmedju SAD i Nemačke nema razlika, već samo usaglašavanja stavova i to ako se pojave razlike. Stavovi su usaglašeni na sastanku Kontakt grupe u Vašingtonu i to je maksimum kompromisa, koji je dobro poznat i Tačiju i Vučiću - rekao je on.

Janjić je naveo da Srbija "nije uspela ni da se približi Trampu", a kamoli da mu približi svoje stavove.

On je dodao da Srbija nije tema, već da su glavne teme tih razgovora odnosi EU i SAD, carine na uvoz automobila, kriza u Ukrajini ili odnos nepoverenja koji se stvorio u odnosima NATO i Amerike.

Uskoro nova runda razgovora Foto-ilustracija: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Govoreći o perspektivama Briselskog dijaloga, Janjić je rekao da će njegovi učesnici "morati da se vrate na posao".

- Sva bežanja od dijaloga i opstrukcije su prošlost. I priča o razgraničenju je trajala mesec dana, kao unutrašnja kampanja, a onda se Tači iz toga izvukao rekavši da je mislio na korekciju, odnosno demarkaciju. I od cele te priče nije bilo rezultata, osim još većih strahova Srba i sve slabijeg Tačija sa sve manjim šansama da nastavi pregovore - rekao je Janjić.

Janjić je dodao da će učesnici dijaloga morati da se vrate svom poslu, "ili će to preuzeti neko drugi".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Koncert Konstrakte i benda Zemlja gruva u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA