Događaji od ponedeljka najbolji dokaz da Srbi treba da izbrišu MART iz kalendara: Najkrvaviji mesec u našoj istoriji

 
  • 4

U to da su "Martovske ide došle, ali ne i prošle", više puta smo imali prilike da se uverimo i to baš zbog Kosova

Poslednja dešavanja na KiM još jednom su pokazatelj da bi srpski narod iz kalendara slobodno mogao da izbriše mesec mart, koji se repetitivno pokazuje kao najkrvaviji u našoj istoriji.

RITUALNA SMRT SRBIJE U MARTU: Najkrvaviji mesec u našoj istoriji i zašto je bombardovanje počelo 9 dana od Martovskih ida? (FOTO)

U to da su "Martovske ide došle, ali ne i prošle", više puta smo imali prilike da se uverimo i to baš zbog Kosova: kada je 24. marta 1999. godine počelo NATO bombardovanje SRJ ili kada je nastupio pogrom Srba i teror Albanaca u periodu od 17. do 19. marta 2004. godine ili kada su održane demonstracije kosovskih Albanaca 1981. godine.

Na spisak krvavog marta upisani su i događaji od 27. marta 1941. godine i vojnog puča kada su na beogradske ulice izašle hiljade demonstranata uzvikujući i noseći parole "Bolje rat nego pakt", "Bolje grob nego rob". Takođe, zabeležen je i 13. mart 1946. godine kada je uhapšen Draža Mihailović. Iz nešto bliže istorije pamtimo i 9. mart 1991. godine, dan prvih velikih demonstracija protiv Slobodana Miloševića koje je predvodio Vuk Drašković, ali i tragični 12. mart 2003. godine kada je Srbija ostala bez prvog demokratskog premijera Zorana Đinđića. Dve godine kasnije, 11. marta 2006. godine, umro je i Slobodan Milošević u pritvoru u Hagu.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Ponedeljak 26. mart 2018. godine datum je koji je doneo nove brutalne scene, tenzije, pretnje, razmimoilaženja u stavovima, navlačenje "fajterskih rukavica" i prekid u sprovođenju Briselskog sporazuma.

Sve je delovalo uobičajeno za balkanske uslove, predsednik Srbije je otputovao u SAD, posle čega su Aleksandar Vučić i Hašim Tači prisustvovali novoj rundi razgovora u Sedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu sa šeficom EU diplomatije Federikom Mogerini.

Foto: Tanjug/SLUZBA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJE

Dok su iz EU nakon sastanka izdali saopštenje da pridaju veliku važnost punoj primeni svih postojećih sporazuma iz dijaloga Beograda i Prištine, posebno nglašavajući neophodnost uspostavljanja Zajednice srpskih opština, dogovore iz oblasti energetike i završetak mosta u Kosovskoj Mitrovici, istog dana je iz Prištine stigla informacija da Marka Đurića i Nikolu Selakovića neće pustiti u ponedeljak, 26. marta na Kosovo.

Foto: Tanjug//Bojan Slavkovic

Iako su svoj dolazak u Kosovsku Mitrovicu na panel u okviru unutrašnjeg dijaloga blagovremeno najavili, 72 sata ranije kako Sporazum nalaže, Đurića su uhapsile kosovske specijalne snage ROSU, posle čega je saslušan pred sudom u Prištini i proteran sa severa Kosova.

On je rekao da je tom prilikom preživeo pravu torturu, da su mu pretili nožem, držali cev puške na cipeli, da je dobio nekoliko udaraca kundacima i rukama, da su mu podizali glavu da bi pravili selfije, vukli ga po zemlji...

via GIPHY

Pravo je čudo kako nije došlo do dodatne eskalacije nasilja, mada su suzavci, dimne bombe, koškanja i pojedinačni udarci ipak bili primetni.

Batine je dobio i ministar u kosovskoj Vladi Nenad Rikalo, zbog čega je završio na intezivnoj nezi KBC Kosovska Mitrovica.

Foto: Tanjug/STR

Udarce puškom i šutiranje doživeo je i predsednik opštine Leposavić Zoran Todić.

Prema njegovim rečima, to je bio još jedan događaj u martu "mesecu koji nikada ljudima na Kosovu nije donosio dobro".

VIDEO: Hapšenje direktora Kancelarije za KiM uz suzavac i šok bombe

Daljinac

(Telegraf.rs)

Video: Nastavak suđenja protiv roditelja dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u O.Š. "Vladislav Ribikar"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baki

    29. mart 2018 | 17:18

    Namerno zlotvori rade zlo u martu jer su dani Velikog posta

  • Lols

    29. mart 2018 | 16:39

    Jedino mart nema nijednog sveca,tj nijedno crveno slovo

  • Zoran

    29. mart 2018 | 16:32

    E kad bi se brisanjem meseca resavali problemi...ne bi ostao nikom nijedan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA