U komunističko vreme najslabije su bile povezane Srbija i BiH, kao da je to neko želeo da se tako odigrava

 
  • 39

To sada, kaže Vučić, hoćemo da promenimo - hoćemo da imamo iz Bijeljine autoput do Beograda, koji bi nas kasnije spajao i sa Dobojem i sa Banjalukom, kao i autoput Čačak-Požega-Kotroman-Višegrad-Sarajevo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Istanbulu razgovarao o infrastrukturnim projektima, koji bi doprineli ekonomskom razvoju Srbije i BiH.

Poštujemo BiH, a od Bošnjaka jedino tražimo da se SRBI OSEĆAJU SIGURNO: Vučić posle sastanka sa Erdoganom i Izetbegovićem (FOTO)

Kada je reč o mostu Bratunac - Ljubovija, Vučić je rekao da je srpska strana završila most i pristupne saobraćajnice, ali da nema prelaza sa strane BiH i "kao da smo džabe gradili taj most", te istakao da je Izetbegović danas sa njegove strane intervenisao i rekao da će učiniti sve od sebe da se tu otvori granični prelaz, da ljudi ne gube po 300 kilometara.

Time će se, podvukao je, drastično podstaći mogućnost preduzetništva i ekonomskog razvoja zapadne Srbije - Ljubovije, Malog Zvornika, Osečine i svih naslanjajućih opština, kao i istočnog dela i Republike Srpske i BiH.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

- To je za nas od velikog značaja - podvukao je predsednik Vučić u izjavi novinarima nakon razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Bilo je reči i o autoputevima, rekao je Vučić i podsetio da je parlament BiH doneo odluku da oni grade put preko Tuzle do Brčkog i Bijeljine, a da nama ostaje da napravimo 21 kilometar oko Kuzmina, što, podvukao je, za nas nije problem i na šta smo pristali odmah.

- Ono na čemu sam insistirao i što želim da verujem da na trilateralnom sastanku kada ga budemo imali u junu, julu ili avgustu, može da bude potpisano - da probamo da napravimo jedan ceo pojas. Jer i u komunustičko vreme najslabije su bile povezane Srbija i BiH, kao da je to neko želeo da se tako odigrava - primetio je Vučić.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije

To sada, kaže, hoćemo da promenimo - hoćemo da imamo iz Bijeljine autoput do Beograda, koji bi nas kasnije spajao i sa Dobojem i sa Banjalukom, kao i autoput Čačak-Požega-Kotroman-Višegrad-Sarajevo.

- Tu biste imali od Požege do Sarajeva svega 167 kilometara. Dakle, ukoliko bismo imali autoput svuda, to bi bilo oko dva i po sata vožnje Beograd-Sarajevo tim putem - naveo je predsednik Srbije.

To bi, naznačio je, mnogo značilo za privredu, kao i za Bošnjake u Sarajevu, za Bošnjake koji žive u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, ali bi mnogo značilo za Srbe i iz Foče, Gackog, Bileće, Nevesinja, Ljubinja, Berkovića, Trebinja, Višegrada, Sokolca, Pala...

- To bi bukvalno podiglo taj deo, ali to bi značilo mnogo i za Srbe u Beogradu, jer bi se povezali i sa Sarajevom i sa svim tim srpkim krajevima. Tako da mislim da smo bliže rešenju - zaključio je Vučić.

REZULTATI SUSRETA MOGLI BI BITI ISTORIJSKI

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas, nakon susreta sa predsednicima Turske i Srbije u Istanbulu, da bi rezultati mogli biti istorijski.

Izetbegović je posebno istakao izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je, kako kaže, rekao da BiH neće imati problem sa Srbijom.

- Ono što je insistirao gospodin Vučić... On je rekao da nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom. Dakle da je Srbija garant mira i stabilnosti i poboljšanja odnosa između Bošnjaka i Srba na Balkanu - rekao je Izetbegović za sarajevsku N1 tv.

Sastanak u Istanbulu je održan iza zatvorenih vrata u palati Mabejn, a Izetbegović kaže da je razgovarano i o gradnji autoputa Beograd-Sarajevo-Beograd.

- Dakle da se napravi autoput ili većinom autoput, kombinovan sa brzim putem, koji bi napravio krug Sarajevo-Zenica-Tuzla-Brčko-Bijeljina-Beograd, pa onda na Požegu i Višegrad nazad do Sarajeva. Da se potpuno završi krug - kazao je Izetbegović, rekao je Izetbegović.

On je dodao da je turski predsednik Erdogan obećao da će se iznaći način da se takva stvar uradi.

- Te dve stvari, ako se ostvare, za mene bi bile od jednog istorijskog značaja - kazao je Izetbegović.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Robin Hud

    29. januar 2018 | 20:18

    Dok je bio KOMUNIZAM i ti sto po njemu pljujes, a i tvoji roditelji ziveli su ko "bubreg u loju" bez obzita bio Srbin, Slovenac, Musliman, Hrvat, Makedonac, Madjar, Poljak...Ziveli od svog rada u svojim fabrika, vozili se svojim putevima, vozovima i JAT-om. Jeli smo svoje meso, svoj paradajz, jagode, jabuke...Danas sam kolegu pratio kod lekara, skocni zglob. Od opsteg lekara do logetne pet sati i 100 dinara participacije! Svaka cast ! Za vreme komunista pacijenti su se lecili i to besplatno, lecili i to bi trajalo jedno pola sata ! I nesto nisam primetio u to vreme kupovinu diploma, nepotizam i sve ostale "dobrobiti" danasnjice. Da ne govorim o tehnoloskom visku i slicnim izmisljotinama po ledjima radnika. A ne isplacena plata u vreme komunizma - sta to bese? Svakog prvog platni koverat u kome je bilo svima dovoljno dinara da dostojanstveno zive. Da DOSTOJANSTVENO ! I seljak i radnik za presom i kondukter i rudar i lekar i profesor. I deca a i roditelji imali i isli na odmore. U odmaralista, letovanje, zimovanje... A Jugoslaviju su razvalili oni kojo su hteli da budu mali carevici sa dolarima i funtama potpomognuti. Citam neki dan u Telegrafu analizu kad bi bilo: danas bi Yu bila peta evropska drzava po stanovnistvu i po ekonomskoj snazi. U njoj najmnogoljudniji bi bili srbi...i to nije bio komunizam, vec socijalizam !

  • Sasa

    29. januar 2018 | 20:36

    Komunizam je najgore sto je zadesilo srbiju,cak ni od turaka nismo tolko nastradali za tih 500gd.

  • srbin

    29. januar 2018 | 17:56

    E ovako ja sam srbin inaçe mlad deçko koji studira u istanbulu e baş mi je drağo şto imaju dobre odnose sërbiya i turska to je od veljikog znaçaja za sërbiyu inaçe kad sam doşao u turskoj da uçim toliko sam zavoleo tursku i turski naröd da sam preşao u islam i zamenio ime a za uzvrat dobio tursko drzavljanstvo hvalla turcima za sve şto su uçinili za mene a ii ja za njih sam uradio mnogo sta inaçe zavrşavam joş jedan fakuljtet islamskih nauka a inaçe luduyem u turskoj sto to nisam mogao u sërbiyi I napominjem ko hoçe na studiye u turskoj nek mi se javi mogu mu pomoçi jer sam poznat u tom krayu gde zivim i dobre profesore poznajem jer sam heroy za turski i srpski i albanski narodddd

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA