Haradinaj Srbima daje 4 ministarstva za podršku za formiranje Vlade

Srbima bi po Ustavu tzv. Kosova pripao jedan resor u vladi, ali ne bi imali nikakav uticaj na donošenje bilo kojih odluka

  • 9

Ramuš Haradinaj, kandidat koalicije PAN koja je na kosovskim izborima osvojila najviše glasova, obavestio je predsednika tzv. Kosova da ima većinu za formiranje vlade, piše Sputnjik.

Albanci i Srbi bi zbog ovoga mogli da se pomire: Tači i Haradinaj strahuju jer je proradio Specijalni sud za zločine OVK

Da bi dosegao magičan broj poslanika — 61, koliko mu treba da bi postao novi premijer Kosova, Haradinaj, koji u skupštini u okviru koalicije ima 39 poslanika, za podršku i 10 srpskih poslanika ponudio je Srbima četiri ministarstva ekologiju, lokalnu samoupravu, poljoprivredu i Ministarstvo za povratak.

Ukoliko se pak ispostavi da je Haradinaj „bacio pare“ (rivalima je navodno nudio po milion evra) i da kupljeni poslanici ne dignu ruku za njega u Skupštini Kosova, Tači bi morao da poveri mandat za sastav Vlade drugoplasiranom Aljbinu Kurtiju.

Kurti, čiji je pokret Samoopredeljenje na ovim izborima izašao samostalno, osvojio je 32 poslanička mesta. Uz podršku Ise Mustafe sa 29 poslanika i četiri poslanika Badžeta Pacolija ukupno ima 65 glasova za formiranje vlade. Drugim rečima, Kurti bi mogao da formira vladu bez manjina — čisto albansku.

Srbima bi po Ustavu Kosova pripao jedan resor u vladi, ali ne bi imali nikakav uticaj na donošenje bilo kojih odluka koje se tiču Kosova.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Postoje dve procene povodom formiranja vlade na Kosovu. Prva procena odnosi se na činjenicu da iako Haradinaj formira vladu ona neće biti dugog veka, čak neki smatraju da ne bi mogla da traje duže od šest meseci jer bi Hardinajeva vlada imala prejaku opoziciju na čelu sa Kurtijem čiji rejting raste, dok Haradinajev, zbog koalicije sa Tačijem, pada.

Druga, a po nekima najverovatnija opcija, jeste da ukoliko Haradinaj ne bi uspeo da formira vladu, Tači ni po koju cenu neće novi mandat poveriti Kurtiju, jer bi to značilo da je sam sebe poslao u „političku penziju“, jer bi ga smenili u Skupštini, s jedne strane, a sa druge, ostao bi bez podrške međunarodne zajednice. Jer, Kurti je decidan da nema nastavka dijaloga sa Beogradom — što je trenutno jedinio što Tačija održava na vlasti — jer je EU stalo da se dijalog nastavi.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da ima potvrdu mandatara pobedničke koalicije (Ramuša Haradinaja) da ima dovoljan broj glasova za formiranje nove vlade. Kako je naveo samo se čeka da prođe proces potvrde izbornog rezultata, pa da se sa političkim spektrom odluči o datumu konstituisanja Skupštine i osnivanja nove vlade. On nije želeo da komentariše šta će biti ako mandatar ne uspe da dobije dovoljan broj glasova.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ☆☆☆

    7. jul 2017 | 15:32

    Srbin koji da bilo kakvu podršku Haradinaju u bilo čemu taj NIJE SRBIN!!!

  • Teslina naslednica

    7. jul 2017 | 18:45

    Ako mu Srbi daju podrsku za bas u Srbiji vise nece postojati, neka se za sve probleme obrate Haradinaju.

  • Перагеније

    7. jul 2017 | 15:42

    Нек' траже ресоре финансија и безбедности. Доста...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA