Koštunica na proslavi 20 godina DSS-a: Principijelnost nam je uvek bila ispred popularnosti (FOTO)

Na svečanoj sednici Glavnog odbora DSS-a, povodom 20 godina od osnivanja partije, govorili su predsednik stranke Vojislav Koštunica, potpredsednici Aleksandar Popović, Nenad Popović, Slobodan Samardžić i reditelj Siniša Kovačević

  • 0

Oštre reči na račun prethodne, ali i buduće vlasti u Srbiji bile su u centru obraćanja člana predsedništva stranke reditelja Siniše Kovačevića na svečanoj sednici Glavnog odbora DSS-a povodom 20 godina od osnivanja partije.

- Bilo je važno okružiti se prijateljima, zbrinuti konkubine, biti elegantan i savitljiv u struku. To što su se lekari bavili industrijom, loši rokeri medijima, fizičari međunarodnom politikom, advokati poljoprivredom, nije bilo važno. Bilo je važno biti lep i bogat i žut i biti saviljiv u struku - rekao je Kovačević.

Ništa slatkorečiviji nije bio ni prema "novima" koji su se upravo u vreme svečane sednice GO DSS-a na sednici Skupštine Srbije spremali za raspravu o novoj vladi.

- Ovi nazovi novi nemaju ni intelektualni ni politički potencijal da vode radionicu za izradu oluka. Izvinjavam se limarima - rekao je Kovačević, i dodao:

- Koliko god plastični hirurzi bili vešti, ponovna ugradnja himena, makar i političkog, ne mora da uspe svaki put.

Lider stranke Vojislav Koštunica ocenio je da je vrhunac državotvorne politike ove stranke, kojoj je uvek principijelnost bila ispred popularnosti, bilo donošenje Ustava 2006. godine.

- Preambula Ustava da je Kosovo sastavni deo Srbije ne samo sa istorijskog stanovišta i unutrašnjeg prava, već i sa stanovišta međunarodnog prava, prirodno je dovela do negativnih reakcija na Zapadu. Tako je Međunarodna krizna grupa odmah ocenila da je cilj novog Ustava da pokaže neprijateljski stav prema nezavisnosti Kosova i da stvori nove pravne barijere za nezavisnost Kosova. Da, to jeste bio naš cilj - da stvorimo pravne barijere za nezavisnost Kosova, da stvorimo pravne barijere pravnom nasilju i bezakonju - naglasio je Koštunica.

Svečana sednica GO DSS počela je izlaganjem potpredsednika stranke Aleksandra Popovića, Nenada Popovića i Slobodana Samardžića, koji je  podsetio je da je ova stranka od svog osnivanja na vlasti bila šest godina tokom kojih je drugim političkim partijama u Srbiji pokazala kako se vodi vlast.

- DSS je od svog osnivanja pre 20 godina trasirala svoj put, put Srbije, na kojem je često ostajala sama. Iako je bilo stranačkih grupacija koje su zajedno sa nama utirale taj put, one su vremenom otpadale. Sada je DSS u tom smislu ostala sama, ali nije sama na tom putu, pošto je ostala sa srpskim narodom - poručio je Samardžič.

Aleksandar Popović je ukazao na izveštaje Vikiliksa.

- Često smo bili sami i jednistveni. Tako je bilo i na ovim izborima, na koje smo izašli sa jasnom idejom, bez velikih grupa i velikih partnera, sa ekstremno malo para. Koliko smo jedinstveni najbolje govori Vikiliks koji je jasno rekao da nikada nikome nismo u četiri oka govorili ono što je suprotno onome što govorimo javno. Nikada se nismo povukli, nikada nismo izdali svoju ideju i uvek smo bili čvrsti - kazao je Popović.

On je podsetio da su DSS-u kradeni mandati više puta - 1993. godine, 1997. i 2002, kada je svih 45 poslanika izašlo iz parlamenta.

- Nikada nismo u životu, kao ni u politici uzeli ništa tuđe - zaključio je Popović.

Na svečanom Glavnom odboru DSS-a među gostima su bili predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, predstavnici Samostalne demokratske srpske stranke iz Vukovara i Demokratske partije Srba u Makedoniji.

(A. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA