Srpska deca će morati da uče albanski, Albanci će odlučivati o sudbini svih, a Makedonija će nestati: Stoilković o Tiranskoj platformi

Ova platforma, stvorena u stranoj zemlji, osuđuje i Makedonce i Srbe za navodni genocid na Albancima u periodu od 1912. do 1956. Ako taj zahtev dobije pravo građanstva, srpski narod u Makedoniji naći će se u nemogućem položaju. Ujedno će to dovesti i Srbiju u tešku poziciju - upozorava lider Srba u Makedoniji

U sadašnjoj političkoj krizi u Makedoniji najvažniji interes je da Tiranska platforma ne zaživi jer ona praktično vodi ka nestanku Makedonije kao države, stradanju naroda, destabilizaciji i svemu onome što nijedan normalan čovek ne bi poželio u regionu, a to je početak stvaranja “Velike Albanije”, kaže za Telegraf.rs Ivan Stoilković, poslanik u Sobranju i lider jedine srpske partije, Demokratske partije Srba.

NAJNOVIJE VESTI sa srpsko-makedonske granice: Đorđević sa Zajedničkim snagama vojske i policije (FOTO)

Jedina nada za Haradinajeve žrtve - Specijalni sud za zločine OVK

Stoiljković kaže da Tiranska platforma mora pasti, zato što, pre svega, uvodi dvojezičnost u Makedoniji.

- Kada bude stavljena u život, mi ćemo kao roditelji morati našu decu da šaljemo još od prvog razreda da uče albanski jezik, zajedno sa makedonskim jezikom. Albanski jezik postaje ne samo zvanični, nego i obavezni jezik. Ne postoji u svetu bilingovana država. Makedonija bi u tom pogledu postala unikatna - pojašnjava Stoilković.

Printskrin: Youtube/dpsmdpsm Printskrin: Youtube/dpsmdpsm

Govoreći o srpskoj poziciji, Stoilković kaže za naš portal da bi Tiranska deklaracija bila uvod u federalizaciju jer ona stavlja Albance u ekskluzivni položaj da odlučuju o sudbini svih građana Makedonije.

- To ukazuje da nije problem samo poboljšavanje prava Albanaca nego je posredi nešto mnogo šire. Cilj je da se bez proglašenja ujedinjenja dobija brisanje granice izmedu Albanije i Kosova sa Makedonijom - ističe lider Srba u Makedoniji.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Realizacijom zahteva iz Tiranske platforme, dodao je, stvoriće se dvonacionalna država u kojoj neće biti mesta za pripadnika manjih naroda, Srbe, Turke, Rome.

- Situacija u Makedoniji vodi ka tome da mi Srbi budemo ugrožena manjina i prođemo poput sunarodnika na Kosovu, obespravljeni, izolovani, nezašticeni. Zato podržavamo proteste i pokušaj sprečavanja da se u Makedoniji usvoji Tiranska platforma - kaže Stoilković.

On smatra da će građani Makedonije koji su se suprotstavljali pomenutom dokumentu, sada to još jače raditi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Svi su u Makedoniji uvideli veliku prevaru jer je Tiranska platforma pokušaj izvođenja državnog udara, a priznavanje tog od strane nekih zapadnih država samo doliva ulje na vatru i podiže svest kod naroda da treba da produži borbu za svoje interese - napominje poslanik Sobranja.

Makedonija je, kaže on za Telegraf.rs, u poslednjih 25 godina ispunila sve zahteve Albanaca. Ali sada traže identična prava - jezik, grb, zastavu, promenu Ustava, ističe Stoilković.

Printskrin: Youtube/dpsmdpsm Printskrin: Youtube/dpsmdpsm

- Ova platforma, stvorena u stranoj zemlji, osuđuje i Makedonce i Srbe za navodni genocid na Albancima u periodu od 1912. do 1956. Ako taj zahtev dobije pravo građanstva, srpski narod u Makedoniji naći će se u nemogućem položaju. Ujedno će to dovesti i Srbiju u tešku poziciju - zaključio je Stoilković.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seki

    2. maj 2017 | 12:22

    Makedonija je priznala Kosovo sad nek prizna isto to na svojoj teritoriji.

  • Natasa

    3. maj 2017 | 08:53

    Nikako se ne sme dozvoliti stvaranje velike Albanije.

  • Goran

    3. maj 2017 | 09:29

    Ajmo Makedonci probudite se! Pa zar cete ovo dozvoliti!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA