OBRT: Vlast u Pančevu formirali SNS, SPS, URS i DSS!

 
  • 1

Samo tri sata pred početak zakazane sednice Skupštine Pančeva, na kojoj je vlast trebalo da preuzme koalicija DS-SPS-LSV-LDP, ona je otkazana na zahtev Dušana Bajatovića

Srpska napredna stranka (SNS), koalicija stranaka okupljena oko Socijalističke partije Srbije (SPS), Ujedinjeni regioni Srbije (URS) i Demokratska stranka Srbije (DSS) potpisali su danas posle podne koalicioni sporazum o formiranju vlasti u Pančevu.

"Socijalisti su tu odluku promenili i priklonili se naprednjacima kako bi na lokalu napravili vlast identičnu onoj koja se očekuje na republičkom nivou", objasnio je predsednik pančevačkog SPS-a Mirko Nikolić.

Po koalicionom sporazumu, mesto gradonačelnika pripalo je SPS-u, njegov zamenik je iz URS-a, dok će predsednik Skupštine biti iz SNS-a, a zamenik predsednika tog tela iz DSS-a. Novu vladajuću većinu trebalo bi da čini 41 od 70 odbornika u pančevačkom parlamentu, rečeno je na konfereniciji za novinare.

SPS je pre dva dana potpisao koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom, radi formiranja većine u kojoj je trebalo da budu još LSV, LDP i SPO.

Samo tri sata pre početka zakazane sednice Skupštine Pančeva, na kojoj je vlast trebalo da preuzme već dogovorena koalicija DS-SPS-LSV-LDP, sve je otkazano na zahtev potpredsednika SPS-a Dušana Bajatovića, jer ni demokrate (sa 19 odbornika), ni naprednjaci (sa 18 odbornika) nisu objavili da imaju čvrstu većinu.

Koalicioni sporazum između stranaka DS, SPS, LSV i LDP bio je potpisan i pečatiran od strane svih predsednika gradskih odbora, a da bi stvar bila verodostojnija samom potpisivanju prisustvovala je i Jovana Trivan iz SPS-a, zadužena za južni Banat.

Niko od učesnika ne može da kaže šta se zapravo dogodilo i da li je odlaganje sednice samo odugovlačenje ili definitivno povlačenje potpisa sa koalicionog sporazuma.

Kako Telegraf nezvanično saznaje iz dobro obaveštenih izvora, lider URS-a Mlađan Dinkić kontaktirao je lidera SPS-a Ivicu Dačića i tražio da socijalisti u Pančevu naprave koaliciju sa strankama URS, SNS i DSS.

Prema tim saznanjima problem je nastao oko vođenja "Petrohemije", čiji je sadašnji direktor Saša Pavlov član Ujedinjenih regiona Srbije i njihov kandidat za gradonačelnika Pančeva, a u eventualnoj koaliciji socijalista i demokrata u Pančevu regionalisti bi ostali bez tog mesta. Međutim, nisu retki ni oni koji smatraju da je došlo do sukoba mišljenja između Dušana Bajatovića i Ivice Dačića.

U Pančevu vlada mišljenje da ovdašnji socijalisti još čekaju direktivu kojem će se carstvu privoleti, a šuška se da iz novosadske centrale SPS-a stižu jasni signali da se treba privoleti demokratama, ali takav stav još nije potvrđen od rukovodstva stranke u Beogradu.

(D. Z.)

Video: Promocija knjige Darka Bajića "Film davne budućnosti" na Sajmu knjiga

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA