Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom, u Sarajevo idem zbog budućnosti Zapadnog Balkana: Vučić o situaciji u regionu

 
  • 79

Vučić je rekao da je za Srbiju svaka vrsta nestabilnosti pogubna, jer, mi treba da "se hvalimo novim fabrikama i uspesima, a ne da razmišljamo o bilo kakvim konfliktima"

Predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić ocenio je danas da neki međunarodni faktori potcenjuju rešenost Prištine da izađe iz briselskog dijaloga. Mi smo spremni za dijalog svaki dan, ali mi se čini da neki u svetu nedovoljno ozbiljno shvataju posvećenost Prištine tome da odbijaju dijalog. Čini mi se da ih potcenjuju u toj nameri, primetio je Vučić.

Sve o ruskim i beloruskim "migovima": Kada stižu u Srbiju?

Vučić: Srbija i Srpska lista nikad neće podržati vojsku Kosova

Dodaje da je za Srbiju svaka vrsta nestabilnosti pogubna, jer, mi treba da "se hvalimo novim fabrikama i uspesima, a ne da razmišljamo o bilo kakvim konfliktima".

Na današnjoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, najavio je, biće reči o bremenitosti problemima u regionu, o tome koja su rešenja koja mi možemo da ponudimo i kako da sve u svetu upoznamo s tim šta mi činimo da region bude miran i stabilan, rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Biće to, primetio je, dobra prilika za razgovor o važnim temama i to na najvišem nivou u zemlji, ali i o tome kako da koordinišemo naše akcije na planu bezbednosti.

Idem u Sarajevo da razgovaram o budućnosti Zapadnog Balkana

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da za sastanak premijera Zapadnog Balkana, koji se održava ove sedmice u Sarajevu, kvalifikuje čitav niz tema, poput putne infrastrukture, komunikacija i carinske unije, koje se tiču budućnosti u kojoj ne bi "smelo više da bude iznenađenja i neprijatnih stvari".

- Umesto toga, treba da vidimo kako da budemo pokretačka mašina i snaga čitave Evrope, a ne problematična tačka - rekao je premijer.

On je dodao da je spreman i rado će razgovarati i sa albanskim i kosovskim premijerom, Edijem Ramom i Isom Mustafom, mada nije siguran koliko Mustafa ima snage i ovlašćenja da vodi razgovore.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Ko god da se pojavi, ja ću razgovarati i te formalnosti ko je iz koje zemlje mene ne zanimaju. Sa svima treba da se razgovara - rekao je Vučić.

Na pitanje hoće li u Sarajevu biti reči o carinskoj uniji, Vučić je rekao da će i o tome govoriti, tim pre što je to ideja koja ne može da se završi za tri meseca, već koja će trajati više godina.

Svakako, kaže, ne ide u Sarajevo da bi jeo ćevape, već da bi razgovarao sa svima o budućnosti regiona i kako da budemo pokretačka snaga čitave Evrope.

Državni poslovi preči od kampanje

Vučić rekao je da će ove sedmice njegova predizborna kampanja biti na "stend baj-u" zbog državnih poslova.

- Vodim računa o državnim poslovima, o čemu govori i činjenica da ove nedelje neću imati stranačke skupove, zbog puta u Sarajevo i Berlin - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Zbog državnih poslova nije stigao, rekao je novinarima, da se bavi kandidaturom Ljubiše Preletačevića Belog, a i inače ne želi da komentariše pojedinačne kandidature protivkandidata, niti njihoce međusobne svađe.

- Izbori su ozbiljna stvar, u vođenju države nema mesta za šale i sukobe - primetio je i ponovo "prozvao" svoje protivkandidate da konačno pred građane izađu i sa svojim programom i planom.

- Nisam dosad čuo nijedan program i plan od njih, suvislu ili ozbilnu i odgovornu temu, već samo žestoke napade - rekao je.

Ostaje pri proceni da ga 2. aprila očekuje teška izborna utakmica, sa deset protivkandidata:

- Vidim da je njih desetorica protiv mene, mogla je da bude i neka dama, ali uz mene je narod, pa ćemo videti kako će se završiti - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je rekao da je teška utakmica jer će desetorica kandidata biti na jednoj strani, plus još nevažeći listići, a da će na drugoj strani biti samo on.

Brinu ga, ističe, jedino poruke nasilja, ističući da je ipak srećan što i pored njih u kampanji nije bilo nijednog jedinog incidenta.

- Nijedan fizički incident, uprkos strašnim pretanjam nasilju koje iznose dosovski kandidati i saradnici, od pucanja, preko vešanja po banderama do šamaranja - rekao je Vučić i dodao da se nada da će se izborni proces završiti mirno.

Na pitanje novinara zašto je rekao da opozicioni kqandidati prete makedonskim scenariom, rekao je:

- Nisam ja ništa rekao, to su oni rekli. Kuzmanović je rekao da će da se puca kao u Makedoniji. A ja sam ''kriv'' samo zato što sam to pročitao. O batinjanju govori jedan od ljudi koji se nalazi u Apelu 100 i u video spotu - rekao je Vučić.

Ponovio je da nema vremena da se bavi sukobima među kandidatima opozicije:

- Oni mogu da se svađaju i hvale međusobno, ne obazirem se. Ali, nisam čuo nijedan program i nijedan plan, niti jednu smislenu ideju, suvislu i odgovornu, osim žestokih napada njih devetorice-desetorice na mene -  rekao je Vučić.

On je dodao da od svojih protivkandidata može da čuje samo kako svi žele da budu predsednik i kako će zajedno da ga pobede u drugom krugu izbora.

- Ali, to nije plan - zaključio je Vučić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bilja

    13. mart 2017 | 14:59

    Svaka njemu cast na tolikoj eneregiji da isprati sve!

  • Saša

    13. mart 2017 | 13:52

    Srbija je jaka zemlja sa Vučićem na čelu i nastoji da demokratskim putem uspostavi odnose sa svima.

  • Ana

    13. mart 2017 | 14:28

    Beograd je spreman, da li je i Pristina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA