KAMPANJA: Najviše potrošili DS i URS

Demokratska stranka potrošila 468 miliona dinara, URS 458, SNS 307, LDP 287, a koalicija oko SPS-a 154 miliona. Dinkićevi "regioni" i LDP u minusu, potrošili više novca u kampanji nego što su skupili

  • 0

Najviše novca za kampanju za parlamentarne izbore potrošile su DS i URS, a prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, URS i LDP su u minusu, budući da su potrošile više novca na kampanju, nego što su sakupile, saopšteno je danas.

Sve veće parlamentarne stranke najviše novca dale su na TV spotove, a još nisu obrađeni podaci za predsedničke izbore, budući da danas ističe rok za elektronsko podnošenje izveštaja dva kandidata u drugom krugu izbora.

Zamenik predsednika Odbora Agencije Zlatko Minić reklao je da su demokrate za parlamentarne izbore potrošile oko 468 miliona dinara, sve troškove su pokrili i to 260 miliona iz kredita koji su dobili od Razvojne banke Vojvodine, 196 miliona iz budžeta, a 30 miliona iz privatnih donacija.

URS je potrošio oko 458 miliona dinara i to najvećim delom na TV spotove, čak 405 miliona, ali nisu pokrili sve troškove.

Prema rečima Minića, iz budžeta su dobili 54 miliona dinara, od donacija firmi 55 miliona i 1,5 miliona od donacija fizičkih lica, a zanimljivo je da su prikupili oko 13 miliona donacija u uslugama kao što su štampanje.

U minusu je i LDP, kako za kampanju za parlamentarne, tako i za predsedničke izbore. Za parlamentarne izbore su prikupili 80 miliona dinara, a potrošili 228 miliona, a za predsedničku kampanju Čedomira Jovanovića potrošili 59 miliona, a sakupili 42 miliona. Od toga, kako je rekao Minić, iz budžeta su dobili 38 miliona, a četiri miliona od pravnih lica.

Naprednjaci su za parlamentarne izbore potrošili oko 307 miliona dinara, najveći deo tog novca prikupili su iz budžeta i to 212 miliona, od fizičkih lica 43 miliona, a 48 miliona od kredita Univerzal banke. Zanimljivo je, kako je naveo Minić, da je SNS imala više od 2.200 pojedinačnih donatora koji su dali po 19.000 dnara, a 305 miliona dali su na zakupljivanje TV prostora.

Koalicija SPS-PUPS-JS je iz budžeta dobila 132 miliona dinara, 55 miliona od priloga, od čega 45 miliona od fizičkih lica u rasponu od 3.000 do 850.000. Ta koalicija je na tv spotove dala 114 miliona dinara, a za predsedničku kampanju Ivice Dačića 40 miliona.

Minić je rekao da je DSS dobila 68 miliona dinara iz budžeta, a sakupila je još četiri miliona iz donacija. Toliki iznos je i potrošila i to najvećim delom na TV spotove, kazao je on.

Radikali su potošili manje novca nego što su sakupili, budući da su iz budžeta dobili devet miliona, koliko su sakupili od donacija fizičkih lica, a približno toliko, oko 9,5 miliona, ranije su imali na računu. Minić je naveo da su uz to radikali uzeli i kredit od 53 miliona, ali da su vratili nepotrošeni deo od 28 miliona. Za kampanju njihovog predsedničkog kandidata Jadranke Šešelj potrošili su 38 miliona, koliko su i dobili iz budžeta.

Minić je naglasio da nakon što se prikupe svi podaci i za predsedničke izbore, kao i podaci od oglašivača i medija, kojima su stranke uplaćivale novac, predstoji kontrola.

Članica Predsedništva URS Suzana Grubješić je rekla je da je URS potrošio tačno onoliko novca koliko je i sakupio za kampanju, što je i prikazano u izveštaju.

- Tačno je jedino da je ugovoreno više nego što je prikupljeno, što nije prekršaj Zakona - navela je Grubješić i dodala da su u kampanji vladali neravnopravni medijski uslovi jer je u neplaćenim terminima, odnosno informativnim programima nacionalnih televizija, DS bila favorizovana i dobila dvostruko veći prostor od svih drugih, a posebno u odnosu na URS.

- Zato smo bili prinuđeni da ugovorimo emitovanje tv spotova bez obzira na paprene cene, jer je to bio jedini način da građanima saopštimo osnovne elemente našeg programa i probijemo medijsku diskriminaciju - rekla je Grubješić.

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA