DODIKU PRETI IZOLACIJA: I Brisel razmatra uvođenja sankcija

 
  • 85

EU razmatra opciju da se pridruži sankcijama koje su SAD uvele Dodiku

Nakon što je i zvanično objavljeno, da su SAD uvele sankcije Miloradu Dodiku, predsedniku Republike Srpske, počele su i konsultacije između država članica Evropske unije u vezi sa uvođenjem istih mera. Ambasadorka SAD Morin Kormak rekla je juče da nema informacija o tome da će druge države slediti odluku Amerike, ali je naglasila da je taj korak koordiniran s najbližim partnerima.

Dodikov "ponos" skupo će koštati Srbe i Republiku Srpsku (FOTO)

Dodik: Sankcije SAD-a ne doživljavam kao kaznu

EU razmatra opciju da se pridruži sankcijama koje su SAD uvele Dodiku i stavi ga pod političku izolaciju. Ovu informaciju potvrdila je ambasadorka francuske u BiH Kler Bodoni.

- Mi delujemo u okviru EU i tako ćemo i doneti odluku. Kada 28 članica donese zajedničku odluku. Želim da kažem da ne postoji državni program sankcijama, nego se sankcije donose u okviru EU-rekla je Bodoni za Faktor.ba.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe, RFE prenosi pisani odgovor portparola EU, da institucije Evropske unije i države članice prate posledice nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH, dok sarajevski mediji spekulišu da bi najmanje pet evropskih zemalja moglo da se pridruži sankcijama SAD.

Prema tamošnjim diplomatskim izvorima, ambasadori tih pet država, uključujući i Nemačku, dobili su instrukcije da njihove zemlje u ovakvim situacijama prate Amerikance. Nešto slično, kako se navodi, saopšteno je i ambasadoru EU u BiH Larsu Gunaru Vigemarku.

Američki Stejt department potvrdio je da je predsednik RS Milorad Dodik stavljen na takozvanu crnu listu.

Sankcije protiv Milorada Dodika podrazumevaju zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji SAD, kao i u svim zemljama koje se budu pridružile sankcijama.

(Telegraf.rs/Tanjug/Novosti)

Video: Vakcinacija protiv sezonskog gripa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draganče

    19. januar 2017 | 16:26

    I ja bi mu uveo sankcije, oduzeo mu većinu imovine i podelio je narodu od kojih je i izvukao pare.

  • Predrag

    19. januar 2017 | 16:17

    Pametno, treba svi da mu uvedu sankcije i da mu se zapleni sva imovina u srbiji.

  • Vlaja iz Nisa

    19. januar 2017 | 15:52

    Obican neotesanac stare garde koji misli da sve moze na silu. Umesto da diplomatijom i svim migucim i nemogucim sredstvima pokusa da ucini zivot boljim nasem narodu, on se busa u grudi i preuzima kao svu odgovornost na sebe. Od vajkada su celi srpski narod vezivali za postupke nasih vodja. Zato smi tu gde jesmo i ima nas toliko koliko nas ima. Diplomatija nam je iduvek bila bauk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA