Završene konsultacije kod predsednika: SNS počinje razgovore sa SPS

 
  • 0

Posle današnjih razgovora sa naprednjacima, predsednik Srbije u sredu, 6. juna, razgovara sa predstavnicima koalicije okupljene oko DS. Lider naprednjaka kaže će socijalistima ponuditi vladu od 12 ministarstava i novi zakon o vladi i zakon o ministarstvima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić upravo je završio konsultacije o formiranju nove vlade predstavnicima Srpske napredne stranke u zgradi Predsedništva. Nakon sastanka,  predsednik SNS Aleksandar Vučić najavio je da će ta partija danas početi razgovore sa Socijalističkom partijom Srbije o formiranju buduće vlade, te da su o tome obavestili i predsednika Srbije.

Lider naprednjaka rekao je novinarima po završetku razgovora da se čeka odgovor predsednika države o nastavku razgovora sa drugim strankama nakon cega će, kako je naveo, Nikolić dati mandat za sastav vlade onome ko ima najmanje 126 poslanika u parlamentu.

Vučić je najavio da će socijalistima predložiti vladu od 12 ministarstava, bolju, bržu i efikasniju administraciju, kao i uštede od oko 600 miliona evra kao rezultat primene novog zakona o javnim nabavkama. Prema rečima lidera SNS, pored zakona o javnim nabavkama SPS će biti ponuđeni, kako je rekao, novi zakon o vladi i zakon o ministarstvima.

Na pitanje da li su naprednjaci spremni da SPS ponude i premijersko mesto, Vučić je rekao da se o personalnim rešenjima još ne razmišlja, ali i ponovio da je kandidat SNS za premijera Jorgovanka Tabaković.

- Razgovori tek treba da počnu - rekao je Vučić novinarima.

Inače, lider naprednjaka rekao je ranije danas da nije realno da ta stranka formira vladu sa Demokratskom strankom  i ponovio da će to ponuditi socijalistima.

U delegaciji SNS sastanku sa Nikolićem, osim Vučić, prisustvovali su i kandidat za premijera te stranke Jorgovanka Tabaković, funkcioneri Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanovic i lideri stranaka koji su sa SNS učestvovali na listi "Pokrenimo Srbiju" Velimir Ilić, Aleksandar Vulin, Dragomir i Milanka Karić.

NIKOLIĆ: U SREDU RAZGOVORI SA DS

 

Predsednik Srbije nastaviće konsultacije o formiranju vlade sa predstavnicima izbornih lista u sredu, 6. juna razgovorom sa delegacijom stranaka okupljenih oko Demokratske stranke.

Kako je ranije danas saopšteno iz pres službe predsednika Republike, Nikolić je razgovore o formiranju vlade započeto "zbog teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se država nalazi".

Nikolić je rekao da ne želi da spekuliše ko će formirati vladu, ali da ona mora da bude sastavljena što pre. On je podsetio da je obećao da će, shodno zakonu i Ustavu Srbije, obaviti razgovore sa predstavnicima parlamentarnih stranaka ukoliko se niko ne pojavi sa dogovorom o parlamentarnoj većini.

Iako je dogovor o većini bio objavljen posle parlamentarnih izbora 6. maja, očigledno je da te većine nema, odnosno da njemu nije predstavljena, rekao je Nikolić.

- Posle razgovora sa SNS razgovaraću i sa DS pa sa SPS - rekao je Nikolić.

Istovremeno, lider SPS Ivica Dačić je rekao da parlamentarne većine još nema, ali da razgovori sa DS nisu propali i da će biti nastavljeni.

(Tanjug)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA