MINISTAR PROSVETE MLADEN ŠARČEVIĆ U MITROVICI: Obrazovne institucije na Kosovu i Metohiji ostaju u sistemu Srbije! (FOTO)

 
 ≫ 
  • 5

- Na delu imamo apsurdnu situaciju. Ako završite fakultet u Kosovskoj Mitrovici, sa tom diplomom možete raditi u Londonu, Briselu, Berlinu, ali ne i u nekoj od pokrajinskih institucija u Prištini - rekao je Marko Đurić

Ministar prosvete i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević posetio je danas Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Posle sastanka sa rektorom, dekanima fakulteta i predstavnika lokalne samouprave ministar Šarčević je izjavio da može više da se uradi od onoga što je činjeno kako bi opstanak Srba bio izvestan, da im ojačamo snagu kako bi Prištinski Univerzitet kao i škole na Kosovu i Metohiji bili  u prilici da reformu obrazovanja dožive kao normalni proces.

- Zato smo i najavili početak nove školske godine u Srbiji upravo sa ovog mesta - rekao je ministar Šarčević i najavio ozbiljne radne posete koje imaju za cilj da se reforme ostvaruju na delu.

Direktor Kancelarije za Kosovu i Metohiji Vlade Republike Srbije Marko Đurić je rekao da poseta ministra Šarčevića najbolje govori koliko je njemu stalo da naše škole, Univerzitet i institucije opstanu na ovom prostoru.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Zvanična pozicija, stav pregovaračkog tima i stav Vlade Srbije je da je pitanje obrazovnih ustanova na Kosovu i Metohiji rešeno i one se nalaze u sistemu Republike Srbije, funkcionišu danas u sistemu Srbije, funkcionisale su juče i funkcionisaće sutra - rekao je Đurić.

On je naglasio da oko toga nema potrebe da bude dodatnih razgovora.

- Ono oko čega možemo da razgovramo u budućnosti je kako da na bolji način budu prihvaćene i priznate diplome koje izdaju naše institucije od strane Prištine - dodao je Đurić, jer kako je rekao: - Na delu imamo apsurdnu situaciju. Ako završite fakultet u Kosovskoj Mitrovici, sa tom diplomom možete raditi u Londonu, Briselu, Berlinu, ali ne i u nekoj od pokrajinskih institucija u Prištini.

On je istakao da je to diskriminacija srpskog naroda, nešto što je protivno svim principima na kojima počiva onaj deo sveta kome i naša pokrajina zajedno sa ostalim delovima sveta treba da se priključi.

On je ponovio da za Srbiju sve institucije koje funkcionišu u KiM jesu institucije Republike Srbije, biće i o tome se neće razgovarati, jer je to pitnje trajno rešeno.

- O svemu ostalom što se odnosi na bolje materijalne uslove za naše institucije, boljeg prihvatanja i priznavanja diploma, razgovaramo sa svima i na taj način ćemo unaprediti kvalitet nastave i ukupne rezultate našeg obrazovanja - rekao je Đurić.

(S. S.)

Video: Helikopter EUROR-a iznad Jablanice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Xxx

    2. septembar 2016 | 19:22

    To marko srbine ! Gracanica 3 poduznica ! Zato sto je srpska!

  • Bivsi student

    3. septembar 2016 | 15:45

    Ovaj rektor Srecko Milacic je pravi Nesrecko za Univerzitet. Postavlja dekane kojima lako manipulise a otprilike su istog intelektualnog i moralnog nivoa. Zato svaku posetu zvanicnika jedva prezivi. Ali jos koji dan... vidi mu se i po izrazu i boji lica

  • mister

    2. septembar 2016 | 21:24

    Sve škole na Kosovu i Metohiji treba da dožive reformu obrazovanja kao normalan procesa pogotovu Medicinski fakultet i to pod hitno pre početka školske godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA