Tomislav Nikolić ispravljao prevodioca i tražio da ceo govor sam završi na ruskom

 
 ≫ 
  • 13

Predsednici Srbije i Kazahstana položili vence na spomenik kazaškom pesniku i filozofu Žambilu Žabajevu

U 13.30 predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je spomenik pesniku i filozofu Žambilu Žabajevu u Bulevaru Mihajla Pupina preko puta Energoprojekta. Prilikom obraćanja okupljenima predsednik Nikolić je na početku svog govora ispravio prevodioca prilikom njene greške, čak je zatražio da on ceo svoj govor izgovori na ruskom jeziku. 

Za tim naravno nije bilo potrebe te je predsednik Srbije okupljenima rekao sledeće:

– Dozvolite mi najpre da zahvalim prijatelju Srbije, predsedniku Nursultanu Nazarbajevu, koji nam je povodom svoje prve posete Srbiji u ime naroda Kazahstana darovao spomenik pre svega pesnika i kompozitora Žambila Žabajeva. Znamenito ime u svojoj zemlji Žabajev je univerzalnim poetskim motivima, pre svih patriotskim, socijalnim i ljubavnim, svakako razumljiv čitaocima i van granica svoje zemlje. Drago mi je što je zajedno sa spomenikom stigao i prvi prevod izbora pesama Žabajeva na srpski jezik. Jer ako želimo da premostimo geografske daljine, ako želimo da upoznamo jedni druge i da ojačamo naše prijateljstvo, onda je neophodno da se zainteresujemo i upoznajemo baštinu i tradiciju, umetnost i kulturu koji najrečitije govore o jednoj zemlji i njenim ljudima - rekao je Nikolić i dodao da zato ovo znamenje nije samo svedošenje o prijateljstvu naših zemalja već i poziv Srbima da upoznaju kulturu kazaškog naroda.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

 

- Neka ovaj svečani trenutak bude poziv da se nikad ne umorimo u želji da saznamo više o kazaškoj kulturi. Sa obećanjem da ćemo uzvratiti jednakim darom kazaškoj prestonici i sa šeljom i da taj spomenik u Astani bude poziv građanima Kazahstana da se upoznaju i otkrivaju našu kulturu i tradiciju. Još jednom hvala na ovom znamenju koje će zauvek svedočiti o prijateljstvu dveju država i naroda - zaključio je Nikolić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Predsednik Nursultan Nazarbajev zahvalio se građanima Srbije na ukazanoj časti narodu Kazahstana.

– Ovaj lik na bisti je poznat svim stanovnicima Kazahstana kojih ima 18 miliona. Žabajeva filozofija i pesme su njegov autorski rad. Sam ih je sastavljao i pevao. Čak i omladina Kazahstana zna sva njegova dela. Ovaj spomenik se otkiva na dan kada slavimo 170 godina od njegovig rođenja. Ja sam inače imao razgovore sa predsednikom, premijerom i ministrima u Vladi Srbije i oni govore o tome da treba da razvijamo saradnju. I da upoznajemo međusobna dela i kulture. Mi ćemo tako da zbližavamo našu omladinu. Dogovorili smo se da naši studenti dolaze kod vas i obratno. Između Srbije i Kazahstana nema nikakvih problema i mi danas otvaramo novu stranicu u našoj budućnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Advokat Marko Janković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saki

    24. avgust 2016 | 15:59

    Nas predsednik poliglota! A im i fakultet! Bravo Tomo! Kad ce doktorat?

  • zoran

    24. avgust 2016 | 15:58

    Opa bato pocinje predizborna kampanja.Nikolic predsednik sa 10 laznih diploma resio da se ponovo kandiduje za predsednika Srbije.Samo sta cemo sa dragicom,nelegalno izgradjenim kucama,crkvom u bajctini i i i i?

  • Srbin

    24. avgust 2016 | 21:04

    Ja skapirah iz teksta da je predsednik Kazastana doneo spomenik. Da li sam u pravu ili gresim? Jer prvi put cujem za tako nesto.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA