Hrvatski ministar: Blokiraćemo Srbiju 30 godina!

 
  • 83

Kovač je novinarima rekao da će Srbija morati da suspenduje Zakon o univerzalnoj jurisdikciji i da sarađuje s Haškim sudom i da sve odluke primenjuje i uvažava, ponoviši zahteve koje je hrvatska strana iznosila kao uslov da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Miro Kovač ponovio je sinoć da Srbija mora da suspenduje Zakon o univerzalnoj jurisdikciji, dok je ministar branitelja Tomo Medved upozorio da, ukoliko Srbija ne stavi van snage taj zakon, poglavlje 23 može ostati blokirano i 20, 30 godina.

HRVATI SKOVALI PLAN: Imamo alat za blokiranje pregovora Srbije sa Evropskom unijom!

Medved je u ponedeljak imao sastanak sa Kovačem i premijerom Tihomirom Oreškovićem, na kojem je izražena zabrinutost zbog nedavnin izjava srpskih zvaničnika u vezi spornog Zakona.

Posle sastanka, Kovač je novinarima rekao da će Srbija morati da suspenduje Zakon o univerzalnoj jurisdikciji i da sarađuje s Haškim sudom i da sve odluke primenjuje i uvažava, ponoviši zahteve koje je hrvatska strana iznosila kao uslov da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24.

OVO JE VELIKI DAN ZA SRBIJU: Otvorena poglavlja 23 i 24 (FOTO)

- To sve Srbija ima obavezu da uradi od danas od kad je prihvatila pregovarački okvir. Očekujemo da ne komentariše na svoj specifičan način ove obaveze koje su prihvatili danas u Briselu, nego očekujemo da primenjuju obaveze. Ne želimo da zastrašuju branitelje s izjavama da nekoga želi progoniti, jer to ne dolazi u obzir - rekao je Kovač.

Foto: Tanjug/fotoHINA Foto: Tanjug/fotoHINA

On je dodao da Hrvatska ima svoje pravosuđe i Srbija ne može biti nadležna za hrvatske državljane.

Evo kako je Merkelova "pritisla" Hrvate da otvore poglavlja Srbiji!

- To više neće biti moguće. Branitelji će osećati sigurnost na teritoriji Hrvatske za koju će jamčiti hrvatske vlasti - kazao je Kovač.

Medved je rekao da je nedopustivo postupanje po univerzalnoj jurisdikciji.

- Mi ne želimo nagađati koliko ima fantomskih optužnica. Mi smo samostalna država koja je vodila obrambeni rat i nedopustivo je postupanje po univerzalnoj jurisdikciji. Hrvatski branitelji više nikada neće biti progonjeni ni od koga - rekao je on.

Keri čestitao Vučiću na poglavljima i regionalnoj saradnji (VIDEO)

Ministar branitelja je upozorio da, ako se Srbija ne bude ponašala profesionalno, prema rokovima koje oni očekuju, i stavi van snage taj zakon, "poglavlje 23 biće blokirano, ako treba, i 20, 30 godina''.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ipe

    19. jul 2016 | 10:41

    Sto se mene tice uvo me boli za Hrvate i njihove zahteve. Da se pitam sa vama ne bih ni razgovarao. Isto mislim i za EU. Jedina dobra stvar u svemu ovome je sto Srbija nece ni stici da udje u EU jer ona za neku godinu nece ni postojati. Prema tome braco Hrvati mozete da duvate u sva poglavlja a posebno u ona koja se odnose na gejeve i njihova prava.

  • Ccc

    19. jul 2016 | 10:36

    Ko bre vas pita..kako eu kaze svira tako vi igrate

  • Ivica

    19. jul 2016 | 10:21

    Ma blokiraj je za 300 god ne treba nama EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA