PALMA ODLIKOVAN ORDENOM SVETOG SAVE: Patrijarh Irinej mu uručio najveće crkveno priznanje (FOTO)

 
  • 60

Najviše priznanje koje crkva dodeljuje za izuzetne zasluge, Draganu Markoviću je uručeno na predlog Vladike Jovana Šumadijskog, uz blagoslov Patrijarha srpskog Irineja nakon svečane liturgije

Predsednik Jedinstvene Srbije i Skupštine grada Jagodina Dragan Marković Palma, uz blagoslov Patrijarha srpskog Irineja odlikovan najvišim crkvenim priznanjem - Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Najviše priznanje koje crkva dodeljuje za izuzetne zasluge, Markoviću je uručeno na predlog Vladike Jovana Šumadijskog, uz blagoslov Patrijarha srpskog Irineja nakon svečane liturgije, povodom osvećenja crkve Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu, čiji su ktitori porodica Dragana Markovića i ATP Palma.

- Bog da blagoslovi Dragana Markovića i njegovu porodicu. Ja znam da ćete vi graditi i kule i gradove, al će zauvek ostati ovaj hram u kome će se uvek spominjati ime ktitora i njegove porodice. Ovaj hram nije važan samo za Končarevo i Jagodinu, vec i za celu Srbiju i vaskoliko hrišćanstvo i jednako bi krasio i našu prestonicu i velike evropske gradove. Pozivam i druge, ekonomski moćne ljude, da slede primer Dragana Markovića - poručio je u svojoj besedi Patrijarh Irinej, a prenosi Infocentrala.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Ovo je veliki i radostan dan, dan kada Bogu posvećujemo jedan predivan hram, a ima li išta veće nego podignuti dom božiji. Molim se Bogu i Svetom Savi da orden koji ste dobili bude vama i vašoj porodici podstrek - rekao je vladika ŠFOTO)umadijski Jovan, Markoviću nakon sto mu je uručen orden.

U svom obraćanju najvišim crkvenim velikodostojnicima, zvanicama iz javnog i političkog života i meštanima Končareva, Dragan Marković je poručio da je zahvalan Vladiki Šumadijskom Jovanu koji je blagoslovio njegovu odluku i odbijanje da njegov lik ne bude ovekovečen kao ktitora na jednoj od fresaka u hramu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić Foto: Tanjug/Dušan Aničić

- Hvala patrijarhu jer je odobrio moju molbu da se moj lik ne nalazi oslikan u crkvi. Ja nisam svetac, ja sam političar, a oni nisu večni, večni su samo sveci. Ja želim sa ovog mesta da pošaljem poruku da su crkva i narod jedno i da svi, jedinstveno i domaćinski, moramo da poštujemo šta crkva kaže. Za mene je najveći poklon što su ovaj hram osveštali Patrijar Irinej i Vladika Jovan i želim da im se vrati na čast i na radost. Ja sam danas, paleći šest kandila sa svoje petoro unučadi poželeo da sledeće godine ne budem ja taj šesti član koji pali kandilo, već novi član moje porodice - rekao je Marković i dodao da će ovaj hram biti upisan na turističkoj mapi Srbije kao nova destinacija.

(Telegraf.rs)

Video: Ministar Lončar obišao Klinički centar Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rrrr

    11. jun 2016 | 17:57

    Pa nek mi kazu da se novcem ne moze sve kupiti?!

  • СрбIN

    11. jun 2016 | 18:36

    Док бејаше Свети Патријарх Павле,није хтео примити прилог, за Храм Светог Саве,од Аркана. А овај(Папин миљеник)екумениста,награђује Аркановог тигра ОРДЕЊЕМ СВЕТОГ САВЕ!!!О свети оче Павле,моли Бога да нас спасе од оваквих вукова у јагњећој кожи,недостојних Патријаршијског Престола!

  • jerko

    11. jun 2016 | 18:10

    Uskoro možemo da očekujemo i crkveno venčanje Palminih žirafa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA