INTERVJU: VEDRANA RUDAN

 
  • 90

"Kad mi kriminalac preporuči EU hvatam se za pištolj!"

Čak i da s 100.000 čitalaca kolumne “EU, jebi se” Vedrane Rudan zaokruži “ne” na predstojećem referendumu, odluka će u svakom slučaju biti “da”. Zato se ova hrvatska književnica u svom tekstu žestoko obračunala sa Unijom za svoju dušu, da bi, kako kaže u intervju za Telegraf.rs, lakše “podnela nepodnošljivu težinu života u Hrvatskoj”.

„Kad mi kriminalac preporuči EU kao Obećanu zemlju onda se hvatam za pištolj. Da ne bih nekoga, u nastupu ludila, ustrijelila, napisala sam tekst“, kaže autorka članka i dodaje da „EU, jebi se“ nije ništa drugo do davanje do znanja svakom Hrvatu da će, ako se izjasni za Brisel, deliti sudbinu malog, običnog Evropljanina koji na pregled čeka mesecima, sudsku pravdu još duže, dok ga televizija obasipa seksualnim aferama najvišeg državnog korumpiranog vrha.

A sa referendumom se, prema njenom mišljenju, odavno zakasnilo. Bilo bi, tvrdi, najlogičnije da su se Hrvati još pre deset godina mogli izjasniti žele li ući u zajednicu koja sve više liči na Jugoslaviju iz 1989. godine.

„Ali ne. Naši nas političari, sluge svjetskog kapitala, drže totalnim kretenima koji nisu u stanju misliti ni o čemu dok im gazde ne pokažu put. A gazde su, ponovit ću jer se to zaboravlja, međunarodne korporacije“, kategorično tvrdi Rudan za Telegraf.rs

Opisali ste evropske mane zbog kojih nijednoj zemlji ne bi trebalo da bude prioritet priključenje EU. Sa koliko ovih „evropskih“ boljki Hrvatska već kuburi, i pre nego što je zvanično ušla u EU?

Hrvatska je zemlja koje nema. Strancima smo poklonili banke, more, hotele, luke, gradove, zdravstvene ustanove, vile, plaže, željezare, nebo...I sada kad smo sve izgubili naši nam razbojnici nude EU kao rješenje svih problema. Na tu kartu igraju naši lopovi. Sirotinja je oduvijek vjerovala u raj i kraljevstvo nebesko, u Hrvatskoj, navodno, takvih ima 99.9999 odsto pa je logično da će i priču o EU progutati. Kad u toj istoj EU budu povraćali krv i žuč bit će prekasno.

Da je Vedrana Rudan građanka Srbije, zbog čega bi najviše zazirala od članstva u Uniji?

Gotovo sam sigurna da su i vaši političari korumpirani kriminalci, da je i Srbija u kandžama međunarodnih korporacija, da običan narod gladuje, a mladi se baš ničemu ne nadaju. I vaš i naš ulazak u EU omogućit će i vašim i našim elitama da nas oderu do gole kože u skladu sa EU propisima.

Imate li vi kakve dokaze o korumpiranosti političara koji vladaju balkanskim državicama?

Naš dojučerašnji premijer je bio u pritvoru, pušten je uz rekordnu jamčevinu od gotovo dva milijuna eura da bi se mogao braniti sa slobode, ima pet optužnica da je korupcijom stekao za sebe preko deset miliona eura, a za HDZ pitaj boga koliko. Naš bivši potpredsjednik Vlade bio je u pritvoru, a već je i osuđen u jednom od postupaka na zatvor. Pogledajte na što Srbija liči, da li bi tako izgledala zemlja kojom vladaju pošteni ljudi? Pravo je pitanje zašto vi svoje kriminalce ne čačkate, a ne zna se ni kad ćete...

Šta Vas najviše plaši kada je u pitanju ulazak Hrvatske u EU?

Čega se plašim? Meni se kao i ostalim hrvatskim „malim ljudima“ ionako već sve dogodilo, tako da se baš ničega ne plašim. Djeca mi rade poput robova za nikakvu lovu, krov nad glavom neće zaraditi nikad, ja do liječnika mogu doći samo ako ga platim, naša je zemlja već danas mala zemlja za velike lopove.

Da li biste, da živite u Srbiji, isto tako razmišljali o uniji?

Što je danas „Srbija“? To je sigurno ono što je pred deset godina bila „Hrvatska“. Skup opskurnih likova koji su u stanju sve živo potpisati da bi zasjeli u nekakvu fotelju u Briselu, zarađivali 15 hiljada eura mjesečno, školovali djecu gdje im padne na pamet, liječili se u najboljim bolnicama, uzimali proviziju za poslove „od životne važnosti za Srbiju“. EU glumi ekskluzivni klub da bi nam prodala priču kako je ulazak u nju napredak za nas divljake sa Balkana. Ne postoje divljaci sa Balkana. Postoje samo divljaci. Svi normalni ljudi sa „naših“ bivših prostora kojima je netko prodao priču da su specijalno krvoločni jer žive na Balkanu i zato što su Jugu razorili ognjem i mačem i pretvorili je u krvavu, bezobličnu masu neka se opuste. Nijemci, Talijani, Francuzi, Englezi, Holanđani...Pročitajmo nešto iz povijesti tih naroda. Gdje vidite svece? Ne postoji „Balkan“ a ne postoje ni „Balkanci“. To što oni koji sjede u Evropskom parlamentu imaju na zubima porculanske navlake ne znači da im očnjaci nisu krvavi.

Bez obzira na sve manjkavosti koje Evropa sa sobom nosi, mislite li da i Srbiji i Hrvatskoj u EU može da bude gore nego što je trenutno?

Uvijek može gore i bit će gore. Da bi se obranili od „Srba“ ušli smo u NATO. Dakle, NATO nas „brani“ a EU će se ubiti da bi nas „civilizirala“ i pomogla nam „u ekonomskom razvoju“. Očito smo mi Hrvati turbo retardirana bića koja ne mogu bez pomoći sa strane. Pitam se pitam, ako je ovo ono što je nama naša borba dala, za koji smo se kurac uopće borili?

Kad već govorimo o Srbiji i Hrvatskoj, šta mislite o odnosima Borisa Tadića i Iva Josipovića? Kako komentarišete česte susrete dvojice predsednika? 

Taj dvojac sa američkim kormilarom sastao se najprije u mom rodnom gradu. To sam tada doživjela kao osobnu uvredu. Zašto vi Josipovićev posjet Beogradu nazivate “historijskim” pitaj boga. Josipović ide kamo mu se kaže, Tadić daruje onoga koga mora, predsjednici svih zemalja svijeta uvijek su samo lutke na kocu kapitala.

Nemoguće je da niste uočili bar jednu pozitivnu stvar u zemljama Unije koja bi Hrvatskoj dobrodošla? Pa i Srbiji.

Kakvo prestrašno pitanje? Nemoguće je...Zašto bi čovjek čiji je kvocijent inteligencije 100, a moj jest, morao naći nešto dobro u onome u čemu ničeg dobrog nema? Jednom sam napisala da pet koka-kola jebe čitav svijet. Kakve su šanse za normalan život nas Hrvata i vas Srba pred jebačima takvog kalibra?!

 

(Katarina Marković)

 

Video: Stop rasizmu! U Beogradu održana šetnja sa porukom u znak sećanja na ubistvo Roma Dušana Jovanovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubomir jez

    17. januar 2012 | 17:29

    Uvek sam rekao da ima pametni ljudi,ali sta vredi kad ima vise kriminalaca ubuceni u politicko ruho.Sve je istina ovde i podrzavam ovaj stav

  • otto _bismarck

    18. januar 2012 | 19:23

    zajebi EU

  • Sasa Mirkovic

    17. januar 2012 | 17:15

    VEDRANA RUDAN-heroina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA