Vučić u Londonu sa SVETSKIM LIDERIMA o Siriji i migrantskoj krizi!

 
  • 5

Na konferenciji posvećenoj Siriji i migrantskoj krizi u Londonu premijer Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće zajedno sa Angelom Merkel, Barakom Obamom i Vladimirom Putinom

Svetski lideri, a među njima i premijer Srbije Aleksandar Vučić, okupiće se u četvrtak, 4.februara, u Londonu na konferenciji posvećenoj Siriji i migrantskoj krizi.

Konferenciju "Supporting Syria and the region. 2016" zajednički organizuju Velika Britanija, Nemačka, Kuvajt, Norveška i Ujedinjene nacije, s ciljem da prikupi što više novca koji je neophodan milionima ljudi čiji su životi ugroženi razornim građanskim ratom.

Očekuje se da na konferenciji budu postavljeni ambiciozni ciljevi kada je reč o obrazovnim i ekonomskim mogućnostima, kako bi se pomoglo izbeglicama, ali i zemljama koje su im pružile utočiste.

Konferencija, na kojoj se očekuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, američki predsednik Barak Obama, ruski predsednik Vladimir Putin i drugi, održava se u trenutku kada su u Beču počeli dugoočekivani pregovori između predstavnika sirijske vlade i dela opozicije, uz posredstvo izaslanika generalnog sekretara UN Stefana de Misture.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Skup dolazi i u trenutku kada su u Evropi sve jači glasovi koji upozoravaju da, ukoliko se ubrzo ne pronađe neko rešenje za migrante, preti opasnost da bude ugrožen i sam opstanak EU.

Pojedini lideri država-članica ističu da je za rešenje ostalo šest do osam nedelja, a zemlje koje su primile najviše izbeglica - Nemačka, Švedska i Austrija, uvode dodatne pogranične mere kako bi se kontrolisao priliv migranata.

Nemačka kancelarka je pod posebnim pritiskom nemačke javnosti, opozicije, ali i koalicionih partnera, koji sa sve manje entuzijazma prihvataju njen otvoreni poziv izbeglicama izrečen letos na početku krize.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U trenutku kada njenu politiku podržava samo 34 odsto građana, najmanje od 2002. godine, Merkelova poručuje da će se tražioci azila iz Sirije i Iraka vratiti u te zemlje kad se tamo okončaju konflikti, navodeći da se i 70 odsto onih koji su sa Balkana devedesetih godina izbegli u Nemačku vratilo kući.

Istovremeno, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc kaže da je politika dobrodošlice bila greška.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Konferencija će biti otvorena govorima koorganizatora, a potom će biti održava i plenarna sednica u dva dela.

Srbiju će predstavljati premijer Aleksandar Vučić.

Kako je nedavno rečeno Tanjugu u kabinetu premijera, Vučić je pozvan da učestvuje konferenciji u zajedničkom pismu britanskog premijera Dejvida Kamerona, nemačke kancelarke Angele Merkel, norveške premijerkse Erne Solberg i kuvajtskog šeika Sabaja al-Ahmeda al-Džabera a-Sabahija i generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.

S tim u vezi, Vlada Srbije je na sednici u subotu donela odluku da izdvoji 500.000 evra da se preko Unicefa dodeli za decu Sirije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Premijer Srbije, čija je politika prema migrantima visoko ocenjena u međunarodnoj zajednici, poručio je nedavno u Davosu na Svetskom ekonomskom forumu da evropska migratorna politika zahteva promene i da se još ne vidi jasno rešenje.

Kriza u Siriji traje gotovo pet godina, u sukobima je poginulo, prema procenama UN, 250.000 ljudi, ranjeno 1,2 miliona.

Humanitarna pomoć je potrebna za 13,5 miliona ljudi, gotovo polovina stanovništav je raseljena, samo u 2015. 1,2 miliona.

Trenutno ima 4,2 milona sirijskih izbeglica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kkk

    1. februar 2016 | 19:44

    Ma svakom treba pomoci,slazem se,nego se ne secam da je Srbiji i Srbima neko pomagao kad su bezali od rata,a ovima bi trebalo da pomazu njihova braca,Saudijska Arabija,Ujedinjeni Arapski Emirati,mislim da oni imaju puno para,pa neka im pomognu

  • SRB IN

    1. februar 2016 | 20:42

    Vucicu trebao si prvo sa uplatis 500.000 eura u Fond za lecenje dece Srbije u inostranstvu a ne da skupljamo SMS porukama. Za decu Sirije ima para od bogatih muslimanskih zemalja Kuvajt, Katar, S.Arabija i dr. Nemoj da delis nase pare okolo i izigravas najveceg dobrotvora dok deca Srbije gladuju i nemaju adekvatnu zdravstvenu zastitu. Nije budzet Srbije tvoja babovina vec su to narodne pare.

  • culafic vinka

    1. februar 2016 | 18:15

    Tesko je raseljavati Sirijske izbeglice iz zemlje u neku drugu zemlju i tu nema kraja,treba im pruziti pomoc na teritoriji Sirije gde se ne vodi rat i tako im pomoci dok traje rat u drzavi pri cemu se treba sto pre resavati i zaustaviti rat u Siriji u protivno milioni imigranata po Evropi doprinece sigurno nestsbilnosti Evrope i mira u samoj Evropi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA