DA LI SRBIJA NA JOVANJDAN TREBA DA SE VESELI? Evo koja je MUKA zadesila Srbe na dan VELIKOG SVETITELJA! (VIDEO)

 
  • 23

Ovi događaji na dan kada Srbi proslavljaju jednu od najmasovniji krsnih slava obeležili su istoriju Srbije, evo i koji su to

Srpska pravoslavna crkva slavi danas jednu od najčešćih slava Svetog Jovana, međutim Srbi ovog svetitelja ne pamte baš po dobrom, jer osim proslave krsne slave u istoriji i nisu baš imali toliko razloga za slavlje, jer su baš na JOVANJDAN ostali bez svojih heroja – srpskih vojvoda Živojina Mišića i Petra Bojovića, ali su na današnji dan i poslali predsednika Srbije u Hag. Dok se SKJ definitivo raspao!

SRBI DANAS TUGUJU, PALE SVEĆE I PLAČU: Na JOVANJDAN su umrli srpski heroji koji su Srbiju vodili u NAJVEĆE POBEDE! (VIDEO)

Na dan kada mnogi Srbi slave svoju krsnu slavu - Svetog Jovana odigrali su se mnogi događaji koji su obeležili i dopunili istoriju Srbije!

NA DANAŠNJI DAN UMRLA JE JUGOSLAVIJA I TITOV KOMUNIZAM: A Milošević je ZAGOSPODARIO Srbijom! (VIDEO) (FOTO)

Foto: Arhivska fotografija Foto: Arhivska fotografija

Krenimo redom...

1921. godine umro je srpski vojvoda Živojin Mišić, jedan od najboljih srpskih vojskovođa, vojni pisac i profesor na Vojnoj akademiji. Kao komandant Prve armije (1914-15) komandovao je operacijama u Kolubarskoj bici, drugoj velikoj pobedi Srba nad austro-ugarskom vojskom (1914) u Prvom svetskom ratu. Napisao je više vojnih dela, među kojima je najznačajnije "Strategija" (1907).

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

1945. godine umro je srpski vojvoda Petar Bojović, učesnik u svim ratovima od 1876. do 1912, kada je unapređen u čin generala. Od 1915. bio je načelnik Generalštaba, a u septembru 1918. komandovao je srpskim snagama u proboju Solunskog fronta, posle čega je dobio čin vojvode.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

1990. godine u Beogradu je održan poslednji kongres Saveza komunista Jugoslavije (14. vanredni kongres SKJ). Zbog neslaganja u rešavanju ključnih problema jugoslovenske zajednice, slovenačka i hrvatska delegacija napustile su taj skup. To je bio kraj Saveza komunista Jugoslavije, a mnogi smatraju da je time počeo raspad SFRJ.

2003. godine bivši predsednik Srbije Milan Milutinović dobrovoljno se predao Tribunalu u Hagu, pred kojim je optužen za zločine na Kosovu tokom 1999. godine.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

2008. godine u drugom krugu predsedničkih izbora u Srbiji, lider DS Boris Tadić ponovo je izabran za šefa države.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

(D. Z.)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sisoje

    20. januar 2016 | 14:22

    Petar Bojovic je ubijen od strane komunista

  • Miki

    20. januar 2016 | 14:26

    A, kad mi to treba da slavimo, kad to Srbi nisu stradali ? Koliko ja znam na svaki nas Sveti praznik mi stradamo!

  • Lazarev Grad

    20. januar 2016 | 14:51

    Vojvoda Petar Bojovic nije umro nego je ubijen od strane oslobodioca beograda 1945god. od hrabrih partizana valjda su beograd oslobadjali od njega nemam pojma jurnuli su pravo u njegov stan silnim jurisom da ga zauzmu sto pre.te postene komunjare i prebile na smrt starog i oronulog vojvodu kog su i nemci postovali i nisu dirali za vreme okupacije... Tu vam je valjda seve jasno koliko je to bila slavna vojska to nema u filmovima Veljka Buljajica ... Nisu se oni borili za srbiju i narod vec za vlast i sto bolje vile na dedinju i sto vece stanove tako su i upali kod vojvode... Rat su poceli tako sto je zikica spanac ubio dva srpska zandara a zavrsili ili bar priveli kraju tako sto su ubili vojvodu jednog... Nastavilibsu onibsa terorom i dalje posle... Sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA