PROSLAVA DANA REPUBLIKE SRPSKE: Vučić, Irinej i Dodik na svečanoj akademiji u Banjaluci

 

Obeležavanje Dana RS i njene slave počelo je jutros u devet sati svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci koju je služio srpski patrijarh Irinej

Premijer Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Banjaluku na obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske i krsne slave Svetog arhiđakona Stefana, a prvo je razgovarao sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Prestolonaslednik Aleksandar čestitao KRSNU SLAVU svim građanima Republike Srpske

Sastanku su prisustvovali i patrijarh srpski Irinej, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, a posle tih razgovora su se uputili u halu "Borik", gde je u toku svečana akademija.

Vučić je u Banjaluku doputovao u pratnji ministara Vlade Srbije. Njega je na aerodromu u tom gradu dočekala premijerka Srpske Željka Cvijanović. Grad nadleću helikopeteri, a u centru su raspoređene jake mere bezbednosti.

Obeležavanje Dana RS i njene slave počelo je jutros u devet sati svetom arhijerejskom liturgijom i slavskim obredom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci koju je služio srpski patrijarh Irinej Patrijarh je na litugriji, koju je služio jutros u sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, poručio da je Republika Srpska utemeljena na istini i pravdi Božijoj i da je Bogom blagoslovena i osvećena što joj, kako je rekao, garantuje opstanak.

Patrijarah je pored ostalog rekao i da "mnogo škrbuću na RS", ali da je to uzalud jer je utemeljena na istini i pravdi na kostima i krvi svetih mučenika.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Iako je sinoć na ulicama Banjaluke bio veliki broj ljudi koji su, noseći zastave Srbije i paleći baklje, skandirali "Srbija", "Kosovo je srce Srbije" i "Republika Srpska", a zatim u ponoć ispratili vatromet, danas na ulicama glavnog grada RS ima tek poneki prolaznik.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

I na platou ispred ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja primetan je mnogo manji broj građana nego ranijih godina, uprkos tome što je vreme relativno toplo za ovo doba godine. Zbog praznika zatvorena je većina prodavnica, a retke mušterije dočekuju samo kafići, restorani i ulični prodavci.

Kako mediji RS prenose saopštenje Auto-moto savez Republike Srpske, zbog obeležavanja Dana RS na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju, osim za prevoz pirotehničkih sredstava za izvođenje najavljenih vatrometa.

Hala "Borik" je, kako javlja Tanjugov izveštač sa lica mesta, u svečanom ruhu, parket je prekriven crvenim tepihom i postavljena su tri video bima. Svečanost je počela intoniranjem himne Republike Srpske, a zatim i Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Počeo spektakl u Batajnici, prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024."

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA