SRBIJA NA VELIKOM ISPITU: Evo koje će POGLAVLJE biti najteže za Srbiju!

 
  • 8

- Po mom dubokom uverenju, biće to najteže poglavlje za Beograd, jer je to politički uslov, traži se sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, odnosno u suštini između Srbije i Kosova, pri čemu ta normalizacija nije definisana - kaže diplomata u penziji Zoran Milivojević

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević, ocenio je danas da će poglavlje 35, o Kosovu, biti najteže za Srbiju u pregovorima sa EU, jer je reč o političkom uslovu kojim se traži sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Milivojević je kazao da otvaranjem poglavlja 35 suštinski počinju pregovori Srbije o pristupanju EU i da se, ukoliko ne bude političke promene u programu i planu Vlade Srbije, taj proces može smatrati nepovratnim.

SRBIJA OTVARA PRVA POGLAVLJA: Evo šta su sve Srbi PROŠLI na PUTU ka EVROPSKOJ UNIJI i "BOLJEM ŽIVOTU"! (FOTO)

On je rekao da se poglavlje 35 prema pregovaračkom okviru otvara prvo, zajedno s poglavljima 23 i 24, pa se može smatrati da su suštinski pregovori otvaranjem poglavlja 35 počeli.

VUČIĆ O POGLAVLJU 35: Potrebna je saradnja sa Albancima za uspešnu Srbiju

- Po mom dubokom uverenju, biće to najteže poglavlje za Beograd, jer je to politički uslov, traži se sveobuhvatna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, odnosno u suštini izmedju Srbije i Kosova, pri čemu ta normalizacija nije definisana. Poznati su nam stavovi nekih vodećih medjunarodnih faktora koji čine većinu u EU, a koji su priznali nezavisnost Kosova i u tom smislu će ovo političko pitanje opterećivati pregovore do samog kraja - kazao je Milivojević.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, biće dosta delikatno definisati šta znači sveobuhvatna normalizacija koja treba da se završi pravno obavezujućim sporazumom koji takodje još nije definisan.

ALEKSANDAR VUČIĆ EKSKLUZIVNO ZA TELEGRAF: Danas je NAJREVOLUCIONARNIJI DAN u SRPSKOJ ISTORIJI!

- Ne možemo sada eksplicitno da kažemo da će zatvaranje poglavlja 35 značiti i priznavanje nezavisnosti Kosova, ali treba računati sa stavovima vodećih zemalja EU koje su priznale Kosovo i treba imati u vidu da dve strane praktično paralelno vode pregovore, pri čemu imaju obavezu da jedna drugu ne zaustavljaju u tom procesu - rekao je Milivojević.

Dodao je da Srbija vodi pregovore o pristupanju EU za svoj deo, dok je Kosovo potpisalo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Unijom.

Foto: AP Foto: AP

- Mi ne znamo kako će taj proces teći, ali će teći paralelno, a kako će se završiti, to je teško sada reći. Medjutim, ovo će biti najteže i najdelikatnije pitanje do samog kraja pregovora - rekao je Milivojević.

U Briselu se danas održava Medjuvladina konferencija na kojoj će biti otvorena prva dva poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, 35 (o Kosovu) i 32 (o finansijama).

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Ministar policije Ivica Dačić u poseti Makedoniji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MisCoa

    14. decembar 2015 | 14:54

    Vucicu odustani odmah jer je sve namesteno! Uz tebe smo i idemo napred sa rusima beznjih!

  • Nebojsa

    14. decembar 2015 | 14:39

    Greh Srba zbog Kosova u istoriji bice neizbrisiv.

  • Qm & Qsur

    14. decembar 2015 | 18:23

    Odustati odmah, jer je to neispunjivo svaki Srbin je svestan tpga, bolje da se priklonimo Rusima. Gledajuci u globalu EU je pred raspadom, ako bude planuo rat (a sto je neminiovno trenutnim dogadjaijima ) manje posledice ce Srbija imati ako ne udje u EU sacuvace kolko tolko ovakvu Srbiju, jer ce traziti da priznamo ocepljenje Vojvodine, pa pripajanje Vlaske Krajne Rumuniji, i Sandzaka Kosovu , od Srbije ce ostati na kraju samo Beogradski pasaluk....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA