Vučić sa Tuskom: Ako Slovenija, Hrvatska i Mađarska ne primaju ekonomske migrante, neće ni Srbija

 
  • 37

Srbija je spremna da pomogne komšijama, a ono što Srbija ne može jeste da jedna pravila važe za nju, a druga za neke druge, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić

Premijer Aleksandar Vučić je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom rekao da će Srbija umeti da zaštiti svoje interese i dodao da ako Slovenija, Hrvatska i Mađarska ne primaju ekonomske migrante, to neće uraditi ni Srbija.

Vučić je istakao da Srbija zna obaveze na putu rešenja migrantske krize, i istakao da ćemo gledati da svoj posao obavimo na najbolji mogući način.

- To su nove muke za sve nas, izneli smo naše stavove. Preneo sam Tusku, iskrenom prijatelju Srbije, da smo spremni da preuzmemo svoj deo odgovornosti i da smo se ponašali odgovorno. Nedvosmisleno mislim da, ako ni Slovenija, Hrvatska i Mađarska ne primaju ekonomske migrante, neće ni Srbija - rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vili "Bokeljka", posle sastanka sa Donaldom Tuskom.

HAOS NA MAKEDONSKOJ GRANICI: Migranti leže na pruzi i blokiraju saobraćaj! (FOTO)

U suprotnom, istakao je Vučić, to bi značilo da bismo morali na sebe da primimo teret, a Srbija ima mogućnosti i snage da zaštiti interese.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Srbija nije podizala žicu niti će podizati. Razgovarali smo i sinoć i danas sa predstavnicima Makedonije i pokušavamo da pronađemo rešenja. Očigledno da pojedini nisu obavljali posao kako treba -napomenuo je premijer i dodao da je Srbija spremna da pomogne komšijama.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

VUČIĆ I PRVI ČOVEK NATO-a ODRŽALI PREDAVANJE STUDENTIMA FPN-a: Evo šta su im poručili (FOTO)

Prema njenim rečima, ono što Srbija ne može da primi je da jedna pravila važe za nju, a druga za neke druge:

Naše poruke bile su fer, odgovorne i sa preuzimanjem odgovornosti. Zahvalan sam Tusku što je želeo da čuje naše probleme. Mi ćemo, poštujući evropske vrednosti, umeti da zaštitio naše interese.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Vučić čestitao Tusku i Mogerini: U Srbiji imate prijatelje!

Pomenuo je da Srbija ima obaveze i po osnovu dogovora sa premijerima Krajovske grupe, dodajući i da će čekati evropsko rešenje, ponašati se u skladu s njim. Vučiž je rekao i da građani ne treba da brinu, a Tusku je poručio da se nada da će zajedno moći da proslave otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije na putu ka članstvu u EU.

Tusk je kazao da je razlog posete Beogradu, prevashodno, dramatična izbeglička kriza, a zatim istakao da Srbija u Briselu ima doslednog prijatelja i da se može osloniti na kontinuiranu podršku EU u suočavanju sa izbegličkom krizom.

- Možete se osloniti na kontinuiranu finansijsku podršku EU. Pozvaću lidere EU da podrže zapadni Balkan koji je na prvim linijama. Ako želimo da sačuvamo Šengen moramo pdoržati zapadni Balkan. EU već čini dosta da podrži Srbiju. Podsetiću da je Brisel oslobodio sredstva za hitne situacije za uspostavljanje 6.000 mesta kako bi se smestile izbeglice ali,  Unija će pomagati i dalje, tako da će od 1. januara stići dalja pomoć. Radimo zajedno da poboljšamo bezbednosnu saradnju. To sada mora da se ubrza - podvukao je on.

(Telegraf. rs / Izvor: RTS)

Video: Službeni glasnik promocija knjiga 1 - RADNO

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan78

    21. novembar 2015 | 21:13

    Našeje da pomognemo koliko možemo, ostalo je na EU.

  • Aska

    21. novembar 2015 | 21:02

    Nadam se da je na vidiku resenje za politicki corsokak u kome se nasla Evropa u vezi sa izbeglicama.S jedne strane imamo Evropu koja zivi u izobilju , ali kojoj je i sopstvena korist najpreca.S druge strane imamo Srbiju, koja zivotari od danas do sutra,ali koja je spremna da i ono malo sto ima podeli sa onima koji imaju jos manje.Ali, ne smemo dozvoliti, zarad zastite sopstvenog stanovnistva, da se teret izbeglicke krize prevaljuje na nasa pleca.

  • Goran 456

    21. novembar 2015 | 20:51

    Mislim da smo spremni ako odlucimo, da ne dozvolimo nijednom ekonomskom migrantu da predje nasu granicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA