ARAP NEMA PREDNOST NAD NE-ARAPOM, BELAC NIJE BOLJI OD CRNCA! Evo šta je Vučić rekao o NAPADU u Parizu

 
  • 62

- Toliko smo valjda naučili. Da se iz zla ne izlazi praznim rečima, nego ozbiljnim radom. Da se mir i sigurnost ne obezbeđuju ili, svakako, ne samo marševima i cvećem, nego politikom koja vodi računa i o sebi i o susedima - napisao je srpski premijer

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je prvi zadatak svih, posle Pariza, ali i Bejruta, da se zaustavi mržnja i poručio da čitav svet mora da nađe način da se izbori s terorizmom i osigura normalan i bezbedan život svih ljudi, kako onih u Parizu, tako i onih u Siriji.

DA LI JE SRBIJA, POSLE PARIZA, META TERORISTA? Moguće mete DŽIHADISTA iz ISIS-a su stadioni, tržni centri čak i srpske crkve!

Vučić je, u autorskom tekstu u listu "Alo", citirajući reči proroka Muhameda, istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeci decu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

OVO SU IMENA SRBA, KOJI SU POVREĐENI U PARIZU! Većina ih je u TEŠKOM STANJU posle terorističkih napada

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

"Nikakva pođela na bolje i lošije nije prihvatljiva. Arap nema prednosti nad ne-Arapom niti ne-Arap nad Arapom! Bijelac nije bolji od crnca niti crnac od bijelca. Jedino što je vašno je bogobojaznost i licni kvalitet. Boja i vjerovanje ne igraju nikakvu ulogu. Sva ljudska bica su potomci Adema i Adem je, zaista, predak svih njih", citirao je Vučić proroka Muhameda izgovorene mnogo pre 26. avgusta 1789. godine i Deklaracije o pravima coveka i gradanina, koja je proklamovala, suštinski, isto - da se "ljudi radaju i žive slobodno i jednaki u pravima".

Prema rečima srpskog premijera, i te prorokove reči su dokaz da se, pre tri dana, u Parizu, nisu sukobili islam i civilizacijske vrednosti nastale u Francuskoj revoluciji, nego, upravo suprotno, da su tog petka sve religije i sve vrednosti bile žrtve besmislenog terora, oslobodenog svake vere, a najviše one u život, pravdu i jednakost.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- I mislim da je to prva stvar koju, posle najiskrenijeg saucešca žrtvama, Francuskoj i celom svetu, treba danas reći - rekao je Vučić.

On je dodao da je svako ko pokuša da krivicu za parisku tragediju iskoristi za širenje mržnje prema Muslimanima i islamu, na istom, krvavom putu, kao i oni koji su pucali na nedužne ljude u pariskom kambodžanskom restoranu, ili na posetioce koncerta u dvorani Bataklan.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Zaustaviti mržnju, to je prvi zadatak, svih nas, posle Pariza, ali i Bejruta. Istovremeno, citav svet mora da nade nacin da se izbori s terorizmom i da osigura normalan i bezbedan život svih ljudi. I onih u Parizu i onih u Siriji - rekao je Vučić.

On je istakao da Srbija, kroz koju je prošlo stotine hiljada izbeglica, to pokušava da radi od onog trenutka kada su se, držeci decu i zavežljaje u rukama, na njenim granicama pojavile prve žrtve iste pošasti koja je napala Pariz.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Za nas su izbeglice bile upravo to. Žrtve mržnje. I zato smo im pružili svu pomoć i omogućili im da bezbedno i mirno produ kroz našu zemlju - naveo je premijer.

- Zato što mi znamo šta je mržnja i kakve posledice ostavlja. Zato što smo iskusili i platili i sopstvenu i tudu bezumnost. I zato što ne želimo da nam se to, ikada više, ponovi - poduvkao je.

Vučić je u autorskom tekstu dodao i:

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Hoćemo da živimo u normalnoj, pristojnoj i stabilnoj zemlji. Hocemo da se razumemo i radimo sa susedima, Bošnjacima i Muslimanima, i svima ostalim. Da radimo, rastemo, da se nicega ne plašimo i da omogucimo da se nas niko nikada više ne plaši. To je, na kraju, ideal svih religija. I Biblija i Kuran cene život i cene rad u istoj meri kao i sve deklaracije o ljudskim pravima, jednakosti, slobodi i nezavisnosti, nastale krajem 18. veka, u vreme stvaranja novog poretka.

Jedina razlika je u tome, dodao je, što su sloboda i jednakost, pravo na život i rad, u jednom slucaju, deo božanskog, a u drugom - prirodnog prava.

- Mi poštujemo oba. I sve što smo u poslednje, skoro dve godine, radili, bilo je na tom tragu. Sloboda, jednakost, život i rad. Nažalost, neki put nisam siguran da nas je Srbija dobro razumela. I, neki put, izgleda mi da ovde nikakav dobitak ne može da zadovolji bilo koga, nikakav napredak, korak napred, rezultat - porimećuje Vučić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

On je dodao da se čini kao "da smo spremniji da nemamo i mrzimo i sebe i druge nego da se obradujemo onome što smo, sami, uspeli da napravimo".

- A uspeli smo da očuvamo, u duboko polarizovanom i sukobljenom svetu, stabilnu i mirnu zemlju. Uspeli smo da živimo, saradujemo, radimo i pomažemo se sa susedima. Da izademo iz duboke krize i krenemo, bar korak, napred. Da zaradimo, stvorimo i uštedimo dovoljno, da deo toga možemo da podelimo - rekao je Vučić.

On je naveo i da zna da to nije mnogo, ali ne zna, niti će ikada znati, zašto postoji tolika spremnost da se pljune na ono što je urađeno.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Kao da nam to ne treba. Rad, stabilnost, mir, jednakost. Kao da bi, ponovo, da se sa svim tim poigramo i odbacimo za racun bede, rata i sveopšte otimačine. Zato, kod nas nikada nisu dovoljni racionalni pokazatelji uspeha i napretka. Vera u buducnost i vera u sopstveni rad gotovo da ne stanuju kod nas - rekao je on.

Vučić kaže da zato ni potvrde MMF-a, Svetske banke i svih drugih da se Srbija nalazi na dobrom putu nisu dovoljne da ubede sve one kojima je verovanje u nemoguće, a ne u stvarni rad, postalo matrica javnog delovanja.

- A upravo to rade, često i nesvesno, oni koji danas ne vide da je, i ovo za neke malo, za neke i više od toga, povećanje plata i penzija, pre svega nacin da nastavimo da razvijamo sopstvenu zemlju, da je oporavljamo i da joj, kao krajnji rezultat, obezbedimo sigurnost i stabilnost. Da nijednog sekunda ne ugrozimo naše javne finansije, pre svega, našu buducnost - kaže Vučić.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Premijer dodaje da to nije nikakva demagogija, bedna i nerazvijena, siromašna i gladna Srbija može samo da mrzi i ratuje.

- Toliko smo valjda naučili. Da se iz zla ne izlazi praznim rečima, nego ozbiljnim radom. Da se mir i sigurnost ne obezbeđuju ili, svakako, ne samo marševima i cvećem, nego politikom koja vodi računa i o sebi i o susedima. Onom politikom koja izbeglice ne doživljava kao zlocince, vec kao žrtve - rekao je on.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- I onom koja hoce da uloži i u Srebrenicu i u škole i domove zdravlja u Srbiji. A posle više decenija propadanja, obnovicemo sve škole i bolnice, staracke domove i vrtice iz naših izvora, našim novcem. No, necu to više da objašnjavam. Moj posao, danas, jeste da duboko žalim za svim žrtvama u Parizu i da nastavim da radim tako da Srbija, njeni gradani, više nikada ne budu žrtve. Ni svoje ni tudhe mržnje - napisao je u autorskom tekstu.

Premijer na kraju teksta pita dali je dovoljan za to i odgovara da ne zna.

- Ali znam da se, po Kuranu, ljubav i mržnja - nasleduju. I da je kod nas to malo drugacije. Kod nas narod bira - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA