ČAK 64 ODSTO SRBIJE NEMA SVOG POSLANIKA U SKUPŠTINI SRBIJE! Evo zašto NIKO NE ČUJE VAŠ GLAS u parlamentu! (VIDEO)

 
  • 13

Da li ste znali da čak 96 opština u Srbiji nema "svog čoveka" u Skupštini Srbije, a to nemaju ni mnogi veći gradovi. Evo u čemu je problem...

"Ja kada imam problem odem do prijatelja Petra koji je poslanik i skrenem mu pažnju na to", ovu rečenicu u državi ne mogu da izjave stanovnici čak 96 opština jer nemaju svog "tribuna" u parlamentu koji bi na najbolji mogući način izneo probleme svog mesta! Skupština Srbije u svom sazivu ima 25o poslanika, koji su izabrani voljom građana na izborima, ali ipak, prema zvaničnim podacima većina mesta u Srbiji nema svog predstavnika u ZAKONODAVNOM TELU Srbije.

SRBIJA NA NJIH TREBA DA SE UGLEDA: Kako najbolje zemlje sveta biraju poslanike (FOTO)

OVO JE NAJVEĆA TAJNA SRBIJE: Evo ko je napravio SKUPŠTINU SRBIJE i šta je sve preživela! (FOTO)

Ovih dana na televizijskim programima kada idu "reklame" možemo videti jedan jako zanimljivi spot, sa još zanimljivijim podacima - u kome se tvrdi da čak 96 opština u Srbiji od 150, tačnije 64 odsto nema nijednog narodnog poslanika u aktuelnom sazivu Skupštine Srbije!

UZEO SAM FOTELJU IZ SKUPŠTINE, A ONDA MI JE POLICIJA DOŠLA U STAN! Ovako su prošli "REVOLUCIONARI" 5. oktobra (VIDEO)

Da stvar bude i gora svog "tribuna" nemaju čak ni svi gradovi u Srbiji, a tu čast imaju Beograd, Novi Sad, Jagodina, Kragujevac i Niš.

Foto: YouTube / NKD Foto: YouTube / NKD

Najviše poslanika ima Beograd čak 81, sledi Novi Sad sa 19, Niš sa 12, Kragujevac ima 9, a Jagodina 5 poslanika!

Izbor poslanika u Skupštini Srbije određen je Zakonom o izboru narodnih poslanika, kojim se određuje da mandat traje četiri godine, da parlament čini 250 narodnih poslanikakoje biraju građani na osnovu slobodnog, opšteg, jednakog i neposrednog izbornog prava, tajnim glasanjem.

Foto: Tanjug / Sava Radovanović Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Baš u ovom Zakonu je ključ problema svih meštana u Srbiji koji nemaju kome da izlože svoje probleme jer njihov predstavnik (iz tog mesta) nije u poslaničkim klupama.

Naime u "Članu 4." kaže se sledeće:

"Poslanici se biraju u Republici Srbiji, kao jednoj izbornoj jedinici, na osnovu lista političkih stranaka, stranačkih koalicija, drugih političkih organizacija i lista koje predlože grupe građana (u daljem tekstu: izborna lista). Poslanički mandati raspodeljuju se srazmerno broju dobijenih glasova".

U prevodu: Građani ne glasaju za pojedince, za “ime i prezime”, već glasaju za izborne liste, a čitava zemlja je jedna izborna jedinica. Broj poslanika koji lista osvoji na nacionalnom nivou zavisi od procenta glasova na izborima.

Da li je ovaj sistem dobar ili loš, nije na nama da kažemo. Međutim, možemo da ukažemo da dovodi do toga da građani Srbije ne znaju ko ih zastupa u parlamentu, pošto ih nominalno zastupaju svi dok ih praktično ne zastupa niko, pošto nikoga ne mogu da pozovu na odgovornost zbog onoga što je činio ili nije činio.

U ovome leži srž problema, da li se slažete? Ukoliko vi imate problem ove vrste ili sličnu priču koja bi bila zanimljiva kao nastavak ove borbe pošaljite nam na mail ili je napišite u komentarima.

(D. Z.)

Video: Uručenje nagrade "Krisatalna koala" Radošu Bajiću

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VAN

    22. novembar 2015 | 10:05

    Sve do se izborni zakon ne promeni 96 opština u Srbiji neće moći postići ekonomski razvoj. Ne treba mo se čuditi zašto stanovnici Srbije napuštaju sela.

  • seljak iz Beograda

    22. novembar 2015 | 11:45

    Pa valjda je bajbitniji Beograd...Beograđani su najsposobniji i pokazali su kako može solidno da se živi na račun tuđeg rada...živeo Beograd,okrečite Beograd...

  • Saša

    22. novembar 2015 | 12:17

    Taj izborni sistem je katastrofalan. Ja ne znam zbog čega imamo poslanike jer oni zastupaju partiju u procentu koji je ista osvojila na izborima. Kad je već tako onda je najbolje da ukinemo Skupštinu a da lideri partija imaju glas koji je procentualno srazmeran dobijenim glasovima na izborima. Prostije, efikasnije i daleko jeftinije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA