VEROVALI ILI NE - Zbog ovog VAGONA cela Srbija danas NE RADI! (FOTO)

 
  • 2

Evo kako je zbog jednog vagona stala Srbija i čitav svet, a puške, topovi i tenkovi su definitivno zaćutali

Srbija danas slavi DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU, kao državni praznik. Ipak malo ko od Srba zna da se zapravo slavi datum kada je potpisano primirje Saveznika sa Nemačkom u jednom vagonu koji je istorijski veoma važan jer je u njemu i Adolf Hitler naterao Francusku da potpiše kapitulaciju!

SRBI SLAVE DAN PRIMIRJA: Evo zašto MORAMO svi da proslavimo državni praznik i šta danas treba da se radi!

Naime, 11. novembra, u železničkom vagonu u francuskom mestu Kompijenj blizu Pariza, potpisano je primirje sa Nemačkom.

OVAJ ČUDESNI CVET IMA POSEBNO MESTO U SRCU SRBA: Danas bi svi trebalo da ga nose kao simbol DANA PRIMIRJA! (FOTO)

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Formalno stanje rata između dve strane trajalo je još oko sedam meseci, sve do potpisivanja Versajskog mira sa Nemačkom. Mirovni sporazumi sa Austrijom, Mađarskom, Bugarskom i Osmanskim carstvom su potpisani kasnije.

Kanadski vojnik Džordž Lorens Prajs, koga je pogodio nemački snajperista u mestu Vile Suren u Belgiji, tradicionalno se smatra poslednjom žrtvom Prvog svetskog rata. Preminuo je u 10:58 časova, dok je mir potpisan u 11:00 časova 11.11.1918. godine.

Reprint: Ernst Trost: Das blieb vom Doppeladler Reprint: Ernst Trost: Das blieb vom Doppeladler

Inače, vagon u kojem je potpisano primirje Adolf Hitler odabrao je 1940. godine, kao mesto gde je Francuska potpisala svoju kapitulaciju. Istorijski vagon uništen je u savezničkom bombardovanju Berlina.

U znak sećanja na potpisivanje sporazuma kojim su prestala ratna dejstva, brojne zemlje potpisnice obeležavaju danas Dan primirja u Prvom svetskom ratu, neke samo svečanostima, a neke, poput Srbije, i kao državni praznik.

To je i dan sećanja na žrtve, vojne i civilne. Dvominutnom tišinom u jedanaest časova u mnogim zemljama odaje se pošta poginulima tokom Velikog rata.

(Telegraf.rs)

Video: Hiljade okupljenih u Minhenu: Srbi slave Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • "Kanađanin"

    11. novembar 2015 | 15:38

    U Kanadi se ovo slavi malim ceremonijama a ne rade samo službe federalne vlade. Svi mi ostali radimo. Praznik nazivaju dlan sečanja" (Rememberance Day).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA