PATRIJARH IRINEJ APELUJE: Srbi i SRPSKE SVETINJE su u velikoj opasnosti, ne primajte Kosovo u UNESKO!

- Zaštitimo srpsku i svetsku duhovnu i kulturnu baštinu - proširite što više možete putem interneta i socijalnih mreža u narednih pet dana. Tako bismo zajedničkim naporima i ovim putem upoznali međunarodnu javnost sa ozbiljnošću situacije i visokim stepenom ugroženosti duhovnih i kulturnih svetinja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - navodi se na sajtu SPC

  • 11

Patrijarh srpski Irinej upozorio je danas pravoslavni svet da su Srbi na Kosovu i Metohiji i svetinje Srpske pravoslavne crkve u velikoj opanosti, jer, kako je naveo, pobornici tzv. države Kosovo žele da članstvom u Unesku prisvoje srpske crkve i manastire.

SPC stoga poziva pravoslavni narod i sve kojima je stalo do prava i pravde u svetu, da se usprotive učlanjenju tzv. države Kosovo u Unesko, što bi, kako navodi, bilo ravno humanitarnoj katastrofi, odnosno uništavanju srpskih pravoslavnih svetinja, a time i svetske baštine.

Sve relevantne informacije o tome, objavljeno je na sajtu SPC, mogu se pronaći na portalu http://saveworldheritage.org/.

PATRIJARH IRINEJ: Svi smo dužni da dignemo glas u zaštiti Kosova i Metohije

- Zaštitimo srpsku i svetsku duhovnu i kulturnu baštinu - proširite što više možete putem interneta i socijalnih mreža u narednih pet dana. Tako bismo zajedničkim naporima i ovim putem upoznali međunarodnu javnost sa ozbiljnošću situacije i visokim stepenom ugroženosti duhovnih i kulturnih svetinja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - navodi se na sajtu SPC.

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Uvereni smo, navodi se u saopštenju koej je potpisao patrijarh Irinej, da bi ovakav vid informisanja pomogao da mnogi, kojima ove činjenice nisu dostupne, budu obavešteni brže i efikasnije.

- To će verujemo pomoći da članovi Generalne skupštine Unesko, uprkos svim pritiscima, ipak donesu pravednu odluku pre konačnog glasanja na predstojećoj sednici i sačuvaju srpsku i svetsku baštinu u Južnoj srpskoj pokrajini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle

    4. novembar 2015 | 12:40

    Patrijarh Iriniej , kada se vec mesas u politiku , uzmi bre pusku i brani srbstvo , a ne samo da se bogatis na racun srbstva

  • Ajdeee

    4. novembar 2015 | 12:43

    A ja vama gospodo apelujem da pomognete ovom napacenom siromasnom narodu. Da organizujete neke akcije prilupljanja pomoci najugrozenijima a ne da se vozate u dzipovima od po 50 000 e, a vamo gradjani branite pravoslavlje i kosovo. Sto ga vi niste branili. I vi imate moc.

  • Pavle Šumadinac

    4. novembar 2015 | 13:17

    Stidim se kad čitam ovako neke komentare... vidise pojedinaca kojima je sve crno i belo... sve generalizuju... i ništa im sveto nije... u suštini iz svake reči se vidi neznanje,nepoštovanje... a i nevaspitanje... komplekai neki šta li je sve... U suštini koristi se svaka prilika da se SPC velikodostojnici i poglavar Patrijarh Irinej omalovaže i oblate... Sramota... Ali komunizam i ateizam učinili su da i danas neki recidivi njihovi lutaju i lupetaju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA