VLADIKA TEODOSIJE PORUČIO: SPC traži otvaranje dijaloga o srpskoj baštini

 
  • 1

Odbijanje Prištine da prihvati briselski dijalog o srpskoj pravoslavnoj baštini jasno pokazuje da je njihov cilj da što pre uđu u Unesko, istakao je Teodosije

Srpska pravoslavna crkva traži da se zaustavi proces ulaska Kosova u Unesko i traži da se pod pokroviteljstvom EU što pre otvori dijalog o srpskoj baštini na Kosovu i Metohiji, poručio je danas episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

PATRIJARH IRINEJ: Crkva podržava evropski put Srbije, ali ne smemo i ne možemo da žrtvujemo Kosovo!

Vladika Teodisije je, povodom predloga o članstvu Kosova u Unesko i izjave zamenika kosovskog ministra spoljnih poslova Petrita Selimija, naveo da je u situaciji, u kojoj naša baština nema adekvatno međunarodno garantovanu zaštitu, apsolutno jasno da bi ulazak Kosova u Unesko bio otvoreni akt kulturne represije nad srpskom baštinom na Kosovu i Metohiji, koja je u toku 15 godina više puta stradala upravo od albanskih ekstremista.

- Naši manastiri i crkve nisu i ne mogu biti muzeji, već su bogoslužbeni objekti, i svaki pokušaj Prištine da primeni nasilje bilo institucionalnim putem ili podsticanjem anti-pravoslavnog raspoloženja biće dodatni pokazatelj stvarnih namera koje vode albanizaciji celokupne kulturne i duhovne baštine na Kosovu i Metohiji - naveo je vladika Teodosije u pisanoj izjavi.

Foto: Tanjug / Tanja Valič Foto: Tanjug / Tanja Valič

Prema njegovim rečima, izjave koje se iz Prištine plasiraju u svet da su srpske crkve na Kosovu navodno zaštićene padaju u vodu pred činjenicom da su to jedini hrišćanski objekti u Evropi pod bezbednosnim režimom policije i NATO snaga, što je direktna posledica višegodišnjeg albanskog vandalizma, etničke i verske netolerancije.

Odbijanje Prištine da prihvati briselski dijalog o srpskoj pravoslavnoj baštini jasno pokazuje da je njihov cilj da što pre uđu u Unesko kako bi status u toj organizaciji iskoristili kao sredstvo dalje kulturne represije protiv Srpske pravoslavne crkve, istakao je Teodosije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

SPC je, kako navodi, spremna da svoju zabrinutost zbog odbijanja dijaloga Prištine otvoreno potvrdi još jednom pred svim članicama Unesko i da upozori da će eventualnim prijemom Kosova u ovu organizaciju, posebno u ovakvoj situaciji, našim svetinjama, koje su i jedini objekti Uneskoa na Kosovu i Metohiji, biti nametnuta otvorena okupacija.

- Posle svega ovoga, naša Eparhija ne može da ima poverenja u kosovske institucije i do početka dijaloga o kulturnoj i duhovnoj baštini biće prinuđena da suspenduje direktne kontakte sa kosovskim zvaničnicima, nastavljajući da svoje probleme sa Prištinom rešava uz posredovanje međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji, ukoliko oni pokažu za to spremnost - naveo je vladika Teodosije.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Beogradski odred Žandarmerije ispratio kolege koje su godinama čuvali Srbiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    17. oktobar 2015 | 09:12

    Pa ti si priznao Kosovsku nezavisnost uzimanjem šiptarskih dokumenata.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA