NIKOLIĆ dobio POVELJU ZAHVALNOSTI od Filološkog fakulteta u Beogradu (FOTO)

 
  • 0

- Vaši motivi su uzvišeniji, otuda moje najiskrenije poštovanje prema svima vama koji ste odabrali posao učitelja, najvažniji od svih, jer vam poveravamo najdragocenije što imamo, svoju decu, budućnost naše zemlje - rekao je predsednik Srbije

Filološki fakultet Univerziteta u Beogradu obeležio je danas svoj Dan, na svečanosti na kojoj je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, uručena fakultetska Povelja zahvalnosti.

Povelju je predsedniku Nikoliću uručila dekan fakulteta Aleksandra Vraneš, za pokroviteljstvo i podršku u organizaciji Međunarodnog slavističkog kongresa, digitalizaciji rukopisanog nasleđa Ive Andrića, pripremi celokupnih dela Ive Andrića i objavljivanju Biblioteke "Jezik i književnost" na ruskom jeziku.

Zahvaljući na priznanju, Nikolić je rekao da projekte fakulteta prepoznaje kao poduhvate od nacionalnog značaja i da ništa manje ni ne očekuje od škole čije je osnivanje išlo u korak sa formiranjem moderne srpske države i njenih obrazovnih institucija.

NIKOLIĆ U SLOVENIJI: Predsednik Srbije OTKRIVA spomenik Mihajlu Pupinu

- Takva tradicija nije vam samo na ponos, već i na obavezu da je ne izneverite i da svojim rezultatima iznova slavite nasleđe tako važno za ispisivanje i akademske, prosvete i prosvetitelsjke istorije Srbije - rekao je Nikolić na svečanosti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik je istakao da fakultet razvija delatnost neobično važnu za državu, akademsku diplomatiju, koja, kako kaže, ne mari za odnose među državama, već prednjači u povezivaju, razmeni znanja, razumevanju, toleranciji. U obraćanju studentima, Nikolić je rekao da diplomce tog fakulteta sreće bezmalo u svim ambasadama Srbije u svetu.

- Razgranali ste se i umrežili, poneli iz ove škole sjajno znanje različitih jezika i kultura. Vi ste u svetu izlog važne i dragocene priče o akademskom obrazovanju svoje zemlje - rekao je on.

VUČIĆ O ODLASKU U TIRANU: Čekam da vidim ko će još da ide pa ću onda ODLUČITI!

Predsednik Srbije se obratio i profesorima, uz poruku da je zvanje učitelja, predagoga, naučnog radnika, pitanje posvećenosti i predanosti, pitanje načina života više nego li ičeg drugog.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Vaši motivi su uzvišeniji, otuda moje najiskrenije poštovanje prema svima vama koji ste odabrali posao učitelja, najvažniji od svih, jer vam poveravamo najdragocenije što imamo, svoju decu, budućnost naše zemlje - rekao je Nikolić.

On je istakao i da, koliko god da ga bude, nikada neće biti dovoljno novca za obrazovanje i nauku, projekte, ali da je i sam bio svedok odricanja i entuzijazma nastavnika kojim se slede samo ideje veće od svih nas.

LEPA VEST IZ EVROPE ZA SRBE: Srbija će LAKŠE moći dolaziti do EU FONDOVA

U obrazloženju za dodelu priznanja Nikoliću, dekan Vraneš je istakla da je predsednik prepoznao značaj Filološkog fakulteta za našu kulturu i društveni napredak. U međunarodnoj zajednici, prema njenim rečima, podržao je nastojanja fakulteta, Saveza slavističkih društava i Međunarodnog komiteta slavista da Međunarodni slavistički kongres bude održan 2018. godine u Beogradu.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Predsednikovo pokroviteljstvo ovom kongresu, kao i Međunarodnom kongresu vizantologa, podsticajno je i za našu i za stranu naučnu zajednicu - rekla je Vraneš na skupu na kojem su prisustvali predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora, profesori...

Uz predsednikovu podršku, u saradnji fakulteta sa Zadužbinom Ive Andrića, SANU i Andrićevim institutom iz Andrićgrada, digitalizovana je i rukopisna zaostavština Ive Andrića. Time je ugrađen značajan zamajac za rad na kritičkom izdanju celokupnih dela Ive Andrića, rekla je Vraneš, i podsetila da je predsednik pružio podršku i u objavljivanju Biblioteke "Jezik i književnost na ruskom" jeziku.

U svečanom delu studenitma su se obratili i rektor Univerziteta u Beogradu prof. dr Vladimir Bumbaširević, student prodekan Lazar Grušanovć, predsednik Studentskog parlamenta Jelena Vidović, a najboljim studentima uručena su priznanja.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA