HAN apelovao na HRVATSKU VLADU da promeni odluku o blokadi granica!

 
  • 31

Mere hrvatske vlasti nisu proporcionalne i definitivno su diskriminatorne pošto su pogođeni kamioni samo iz jedne određene zemlje - rekao je Komesar EU za susedsku politiku

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han, apelovao je danas na hrvatsku vladu da promeni svoju odluku u vezi zatvaranja granica za vozila sa srpskim registracijama. On je na konferenciji za štampu posle razgovora sa srpskim premijerom ocenio da mere hrvatskih vlasti nisu prorpocionalne i da su diskriminatorne.

Han je kazao da je u uzajamnom interesu svih ljudi na Zapadnom Balkanu da postoji sloboda kretanja, što je važno i za ekonomsku stabilnost.

Izrazivši zabrinutost zbog situacije na granicama Srbije i Hrvatske, a pošto je svojim očima video putujući u Šid kolonu kamiona dugu deset kilometara, Han je preneo da su zvaničnici EU, uključujući i njega, pokušali da reše ovaj problem, koji je jedino moguće rešiti ukidanjem blokade na granicama.

VUČIĆ: Kapa dole ako nas puste na miru, da NORMALNO radimo

- Tome nema alternative - poručio je evropski komesar podvukavši da nema o čemu da se pregovara s tim u vezi.

Han je kazao da je u SSP jasno navedeno, kao i u Šengenskom sporazumu, da postoje određene okolnosti pod kojima je moguće usposatviti privremene, određene mere kontrole granice. Te mere, kako je objasnio, moraju prvi biti privremene, srazmerne i ne mogu ni na koji način biti diskriminatorne.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Što se tiče druge i treće tačke, imam sumnje da je to slučaj ovde. Mere hrvatske vlasti nisu proporcionalne i definitivno su diskriminatorne pošto su pogođeni kamioni samo iz jedne određene zemlje. Zato apelujem na hrvatsku vladu da promeni svoju odluku - kazao je Han.

On je ukazao da ekonomska znači i socijalnu stabilnost i da svi treba da budu svesni posledica poteza koje povlače.

HAN I VUČIĆ SAGLASNI - SRBI NISU VARVARI: Evo šta su PORUČILI Zoranu Milanoviću!

- Ovde se radi o državništvu a ne o izborima - rekao je Han i dodao da o izborima ne bi trebalo ni razmišljati već o ljudima, onome šta im je potrebno i šta zaslužuju.

U tom smislu Han je najavio prvu tranšu pomoći EU Srbiji i Makedoniji od 10 miliona evra za dodatne troškove.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Predstavljen Veliki atlas Srbije na Sajmu knjiga, kapitalno delo Službenog glasnika

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    25. septembar 2015 | 20:27

    Argumenti su na strani Srbije.

  • Stojanović Dragan

    25. septembar 2015 | 19:27

    Možemo biti veoma zadovoljni što po prvi put u sporu sa EU je priznato da je Srbija u pravu,za razliku od prošlosti, kada nam to nisu priznavali i kada smo bili u pravu !

  • andra

    25. septembar 2015 | 19:05

    Hvala gospodinu Hanu na apelu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA