NOVI UDAR ZAPADNIH SILA: Srebrenicu žele da odvoje od Republike Srpske!

 
  • 66

- Srebrenica bi bila izuzeta iz nadležnosti Banjaluke i stavljena pod jurisdikciju Sarajeva, a pod obrazloženjem da je i tokom rata tu bila zaštićena zona UN - navodi sagovornik iz Vlade Srbije

Najveće zapadne sile planiraju da predstojeće obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici iskoriste da taj grad odvoje od Republike Srpske, saznaje “Blic.

Paralelno sa najavljenim rezolucijom o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN i u Kongresu SAD, kao i sa sve većim pretnjama da što više smanje nadležnosti RS, zapadne zemlje planiraju da pokrenu inicijativu da Srebrenica dobije specijalni status.

Tačnije, da taj grad zbog zločina koji je u njemu počinjen dobije status distrikta kao što ga ima Brčko.

- Srebrenica bi bila izuzeta iz nadležnosti Banjaluke i stavljena pod jurisdikciju Sarajeva, a pod obrazloženjem da je i tokom rata tu bila zaštićena zona UN - navodi sagovornik iz Vlade Srbije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Konačan spisak zvanica koji će prisustvovati 11. jula na obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici još nije poznat. Iz organizacionog odbora je potvrđeno da će prisustvovati bivši predsednik SAD Bil Klinton, turski predsednik Redžep Erdogan, slovenački Borut Pahor i crnogorski Filip Vujanović. Pozivnice su dobili i Andželina Žoli, jordanska kraljica Nur, britanska kraljevska porodica, predsednik SAD Barak Obama i predstavnici Srbije.

On podseća i da su sličnu ideju predlagale bošnjačke partije još 2007. da bi Banjaluka na kraju Srebrenicu proglasila područjem od posebnog socijalno-ekonomskog značaja. U ovom gradu važi i posebno izborno pravilo da na lokalnim izborima mogu da glasaju svi stanovnici koju su po popisu iz 1991. godine živeli o tom gradu, bez obzira na to gde danas žive.

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak kaže za „Blic“ da je ova ideja vrlo opasna.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Nikakvu zvaničnu inicijativu o Srebrenici nismo dobili. Ali ukoliko se međunarodna zajednica na to odluči, mora biti oprezna jer nije prihvatljivo nikakvo prekrajanje ustavnog uređenja BiH - kaže šef diplomatije BiH Igor Crnadak.

I vlast i opozicija u RS osuđuju ovu ideju koja bi predstavljala rušenje Dejtonskog sporazuma. Da bi Dejton bio promenjen, potrebno je da se o tome saglase tri konstitutivna naroda BiH, kao i Srbija i Hrvatska kao garanti sporazuma.

A upravo Beograd, tačnije premijer Aleksandar Vučić, biće pod velikim pritiskom, pre svih Nemačke, da pristane na slabljenje Republike Srpske u okviru BiH.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Video: Ambasadorka Srbije u Izraelu na godišnjicu masakra: Užasi počinjeni tog dana su nezamislivi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bum

    16. jun 2015 | 09:23

    Imali neko pametan da konacno obelodani istinu o toj rupi koliko su do sada imena stavili na taj spomenik ispada da je Srebrenica imala stanovnika Kao Beograd a velika vecina tih ,, pokojnika'' zivi na zapadu i mirno prima socijalnu pomoc i svake godine dolazi i odaje pocast samim sebi .

  • nikolas

    16. jun 2015 | 08:24

    NISTA CUDNO PA NATO VEC 25 GODINA SVE RADI PROTIV PRAVOSLAVNIH SRBA I SPREMA RAT PROTIV RUSIJE!! !!!

  • топлистанадреалиста

    16. jun 2015 | 08:53

    Немоћ у украјини и идемо даље, свугдје постављају границе тако да увијек могу изазвати сукоб! Треба прекинути све преговоре са еу!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA