OVO JE PRVA SRPSKA SKUPŠTINA: Karađorđe je VLADAO, ko ga nije slušao UBIO GA JE! Evo ko su tada bili poslanici! (FOTO)

 
  • 8

Srpski ustanici održali su Ostružničku skupštinu i na njoj usaglasili zahteve za oslobođenje Srbije koji su postali ciljevi Prvog srpskog ustanka na čelu s voždom Karađorđem!

Pre 211 godina održana je prva "Skupština Srbije", tzv Ostružnička, a na njoj su se okupili svi narodni prvaci za vreme Prvog srpskog ustanka na čelu sa Karađorđem, Stanojem Glavašom, Vasom Čarapićem i drugim istaknutim srpskim junacima. Na njoj je doneta odluka o zahtevima Srba s kojim će izaći pred dahije!

Ostružnička skupština održana je od 6. do 15. maja 1804. godine i bila je sastanak srpskih narodnih prvaka za vreme Prvog srpskog ustanka. Na ovoj skupštini se, pored dogovora o tome šta će se izneti pred dahijske izaslanike u pregovorima o miru u Zemunu, razgovaralo se i o daljem razvoju ustanka, organizaciji nove vlasti, nabavci municije itd.

Ovim "parlamentom" presedavao je lično Karađorđe, poznat po svojoj prekosti i po surovosti, kao i to da je lično ubijao one koji ga nisu slušali, a ako napravimo paralelu sa današnjom Skupštinom Srbije vidimo to da 1804. godine nije bilo stranaka i da je jedina partija bila je SRBIJA!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Wikipedia Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Wikipedia

BRUKA - SRBIJO REAGUJ: Karađorđeva CRKVA iz koje je ROĐENA SRBIJA trune i RASPADA SE! (FOTO)

Ova skupština ima veliki značaj za Prvi srpski ustanak, jer je ona predstavljala prvi sastanak svih nahijskih i ustaničkih starešina Beogradskog pašaluka, otkako su Srbi uopšte podigli ustanak protiv dahija.

Foto: www.dositejeva-zaduzbina.rs Foto: www.dositejeva-zaduzbina.rs

Na skupu u Ostružnici su pored Karađorđa učestvovali i Stanoje Glavaš, Mladen Milovanović, Đuša Vulićević, Todosije Marićević (Bulatović) iz Orašca, Janko Katić, Vasa Čarapić, Sima Marković, prota Aleksa Lazarević iz Sopića, Pavle Popović iz Vranića, Juriša Mihailović iz Grabovca, Petar Erić iz Zvečke, Đorđe Milovanović iz Železnika, Marko Doljahčević iz Ostružnice, Radoje Trnavac iz Ranilovića, Rista Radojčić iz Blaznave, Tanasko Rajić iz Stragara, Ranko Radić iz Nemenikuća, Raka Levajac, prota Mateja Nenadović, Miloje Petrović iz Trnave, Mihailo Lazarević iz Sopića, Milan Obrenović iz Brusnice, Teodosije Filipović iz Knića, Sava iguman ravanički, Josif iguman kalenićski, jagodinski prota Miloje Vukašinović, požarevački prota Josif itd.

OTKRIVAMO NAJVEĆU SRPSKU MISTERIJU: Karađorđe se nije prezivao Petrović, već...

Na ovoj skupštini ustanici su zahtevali:

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

* Da se dahije proteraju iz Beograda.

* Tražili su ferman kojim bi se ustanicima oprostilo sve ono što je bilo i da im se za to ne sme tužiti ni javno ni tajno.

* Da svaki vezir upravlja po fermanu iz 1793. godine.

* Da u svakoj nahiji da bude sudnica i da se svima sudi po zakonu, zatim su tražili su slobodu vere, tj. da obnavljaju porušene manastire.

* Da su običaji vere slobodni, slobodnu trgovinu i da raja prodaje svoja dobra kome želi.

* Da srpsko stanovništvo samo bira svoje knezove itd.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Dok je u Ostružnici zasedala skupština, posredstvom komandanta Slavonske krajine generala Dženejna organizovan je sastanak srpskih starešina i predstavnika dahija 10. maja (28. aprila po starom kalendaru) u Zemunu. Od srpskih starešina na njemu su prisustvovali Karađorđe, prota Mateja Nenadović, Janko Katić, Petar Erić, Ranko Radić, Sima Marković, Mladen Milovanović, prota Matija Stefanović, Aleksa i Mihailo Lazarević, Pavle Popović, Juriša Mihailović, Đorđe Milovanović, Radoje Trnavac, Rista Radojičić, Tanasko Rajić i Raka Levajac.

Na sastanku su formulisani zahtevi u 9 tačaka, koji su sačuvani u arhivi Prote Mateje Nenadovića. Ovi zahtevi obuhvataju društveno-ekonomska pitanja i politička pitanja položaja raje u feudelnom poretku, kao i forme samouprave u okviru Turskog carstva.

Foto: Wikipedia/Matrakci Nasuh Foto: Wikipedia/Matrakci Nasuh

Posle sastanka u Zemunu, ustaničke starešine zajedno sa svojom vojskom počele su se prikupljati oko Beograda.

Kragujevačku i rudničku vojsku predvodio je Karađorđe, a valjevsku i šabačku Jakov Nenadović, prota Matija, Živko Dabić, Ostoja Spuž i Andrija Vitomirović. Njihov osnovni cilj bio je oslobođenje Beograda i kada je Karađorđe pošao u susret valjevskoj vojsci, 9. maja 1804. godine Turci su pokušali da ih spreče, ali bezuspešno.

Turke su predvodile dahije i Alija Gušanac. Veliki uspeh ove bitke je taj što se na ovaj način suzila opsadna linija oko Beograda. Ubrzo zatim, oslobođen je Požarevac 12. maja i Smederevo 6. jula 1804. godine.

(D. Z.)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ludi Milojko®

    16. jun 2015 | 13:03

    Ja im zamjeram što tada nisu protjerali sve turke i poturice pa samim tim mi danas nebi imali problema sa ovim poturicama

  • Анти Антифа

    16. jun 2015 | 11:42

    Хвала Вам преци!Нека Вам је вечна Слава!Ми Вас нисмо достојни.

  • serb

    16. jun 2015 | 11:20

    I cujem price kako je TITO ubijao , pa svi su ubijali i dalje ubijaju, samo danas ubijaju psihicki a u proslo vreme metkom . 20 godina nemoze da nas izvuce pravi covek, kad smo se svi prodali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA