ONE GVOZDENOM ŠTIKLOM VLADAJU SRBIJOM: Evo koje stranke imaju NAJVIŠE ŽENA i da li ih muškarci VREĐAJU!

 
  • 4

Poslanice u parlamentu Srbije mogu da se pohvale solidnim rezultatom prema brojnosti u ovoj instituciji. Naime, na listi od 189 država sveta nalaze se na 25. mestu, a u poslaničkim klupama sedi 85 dama, što je 34 odsto od ukupnog broja poslanika u Skupštini

Slika parlamenta u Srbiji drastično se promenila u poslednjih 15 godina. Naime, osim poslanika, sve češću ulogu "predstavnika u ime naroda" uzimaju i poslanice, pa u skupštinskom zdanju lepe zidove krase još lepše dame. Osim lepote i šarma, poslanice u "kriznim situacijama" kada se njihove kolege zanesu pa krenu da dele jedan drugom "komplimente", one onako suptilno i sa osmehom preuzmu kontrolu i smire momke. Telegraf.rs vam donosi priču o damama koje na štiklama DRMAJU SKUPŠTINOM i koje stranke u svojim redovima imaju najveći broj žena!

NA ŠTIKLAMA VLADAJU SRBIJOM: Ove dame će zavesti red i uvesti Srbiju u EU!

Poslednjih decenija, u političkoj areni žena je sve više, kako kod nas tako i u svetu, ali one nisu zadovoljne svojim položajem, naprotiv, posebno svetske liderke ukazuju na manjkavost sistema i položaj žena u njemu.

Žene nisu na ključnim političkim pozicijama, to je generalni zaključak nedavnog istraživanja fondacije Klinton - Gejts, one i dalje predstavljaju manjinu i u parlamentarnom životu jedne države jer čine tek 30 odsto svih poslanika u svetu, navodi se u izveštaju.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kod nas je primetno povećanje broja žena u Skupštini Srbije. Najbrojniji je poslanički klub DS, u kome ima 43 odsto dama. U poslaničkom klubu SNS ima ukupno 47 poslanica. U poslaničkom klubu SDS Borisa Tadića ima 25 odsto žena, dok je samo jedna dama članica poslaničkog kluba SDA i PDD Sulejmana Ugljanina.

Broj žena u Narodnoj skupštini, kao i u gradskim i opštinskim skupštinama, regulisan je  zakonom, koji predviđa obavezno učešće manje zastupljenog pola na izbornim listama, kaže za Telegraf Katarina Rakić, poslanica SNS-a.

- Lično smatram, da je taj odnos trenutno veoma korektan, i da je sada na ženama da svoje mesto i opravdaju. Naravno, uvek moramo imati u obzir i stadijum kroz koji prolazi društvo u kome se nalazimo, neophodno je da adekvatim primerom u skupštinskoj areni podstaknemo „slabiji pol“ na veće angažovanje u radu na profesionalnom, pa i ličnom planu - dodaje naša sagovornica.

I ONE ĆE VLADATI SRBIJOM! Ovo su srpske poslanice koje ostavljaju bez daha! (FOTO)

Rakićeva kaže da se poslanici prema poslanicama odnose džentlmenski kako i dolikuje i da one nisu tamo  zbog modnih žirija već da bi svakim danom dale doprinos političkom-društvenom motoru koja nas pokreće unapred ka boljitku,

Ipak, s obzirom na različite temperamente poslanika, ponekada, kako kaže za Telegraf Jovana Jovanović iz DS, neki kolega dobaci koleginici neumesni komentar na rodnoj osnovi, ali tada dolazi do kolegijalne solidarnosti i poslanice stanu u odbranu bez obzira na političku pripadnost uvređene koleginice.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Iako je procenat žena u parlamentu zakonski regulisan i iznosi 30 odsto, Jovanovićeva kaže da bi on trebalo da bude veći i dodaje:

- Generalno, žene nisu uspele da se izbore za veća prava u parlamentu. Na primer ako neka poslanica podnese ostavku, ne menja je prva sledeća sa liste, već može da je zameni kolega. Istovremeno, nismo još uvek uspele da se izborimo da izmenimo Zakon o Vladi i da tamo bude 30 odsto žena.

Većina poslanica su članice ženske parlamentarne mreže i kako Jovanovićeva kaže to im pomaže da usaglase zajedniče ideje, poput veće zastupljenosti žena u političkom životu.

Kod nas, u modernoj parlamentarnoj istoriji, žene su bile predsednice Skupštine, prva Nataša Mićić, Slavica Đukić - Dejanović, Maja Gojković, ali još uvek se ne nazire mogućnost da i Srbija u skorije vreme dobije predsednicu ili premijerku.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Poslanica Jovanović kaže da sve zavisi kako će se žene izboriti za svoje položaje, i smatra da ćemo dobiti predsednicu ili prvu ženu Vlade onda kada dame ojačaju u svojim političkim organizacijama.

- Tada će biti prepoznatljivije građanima i verujem da bi to moglo znatno da utiče na izbor birača - dodaje ona.

S obzirom da je emancipacija žena i kod nas davno uzela maha, ne bi nimalo čudilo da jedna od naših pripadnica lepšeg pola, jednog dana, brže nego što mislimo, dođe na čelo države. Kada će to biti, pa možda već na sledećim predsedničkim ili parlamentarnim izborima, nikada se ne zna.

(M. Paunović)

Video: Građani Apatina ne misle da će biti većih problema zbog većeg vodostaja Dunava

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    7. april 2015 | 18:36

    Nazalost,sve je to - privid...

  • Razumenka

    7. april 2015 | 18:49

    Gvozdena štikla...ostavljaju bez daha...

  • Juga

    7. april 2015 | 19:32

    Moja podrska damama. Nacice one nacin da se nametnu. Pametne,obrazovane... osecam vece poverenje u zenu na poziciji. Mislim da su vise napora- pameti morale da upotrebe da bi stigle tu gde jesu. Iskrenije,srcanije... Nisam clan ni jedne stranke. Necu nu u buduce. Kad poslusam g.Tabakovic( na primer) ja joj verujem... vidim rezultat bez afera...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA