MEKALISTER SA NIKOLIĆEM I VUČIĆEM: Poglavlja 23 i 24 biće otvorena! (FOTO)

 
  • 3

- Poglavlja 23 i 24 su osnova i ona će biti prva otvorena - rekao je izvestioc Evropskog parlamenta za Srbiju i dodao da je njegova namera da podnosi izbalansirane izveštaje o napretku Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić imali su danas odvojene susrete sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Mekalister je obavestio predsednika Srbije Tomislava Nikolića da namerava da podnosi izbalansirane izveštaje o napretku naše zemlje, dok je Nikolić ukazao da je važno da problemi budu objektivno i činjenično prikazani kako bi oni mogli da budu rešavani brzo i efikasno.

Nikolić je u razgovoru sa Mekalisterom naglasio odlučnu posvećnost rukovodstva Srbije stvaranju moderne i uređene države.

- Mi ne odstupamo sa evropskog puta, ali postoje brojne opstrukcije od strane onih koji ne žele da Srbije bude deo evropske porodice, ili makar ne žele da nas ova vlast uvede u Evropsku uniju - naglasio je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izrazivši nadu da će prva poglavlja biti otvorena do kraja godine, predsednik Nikolić je istakao da se reforme sprovode, uspostavlja pravna i ekonomska stabilnost i stvaraju uslovi za što skorije otvaranje prvih poglavlja.

- Mi želimo da gradimo izvanredne odnose sa zapadom, a pri tome ne želimo da rušimo izvanredne odnose sa istokom, pre svega sa Rusijom - naglasio je Nikolić.

Predsednik Srbije je naglasio da pažljivo čita izveštaje izvestilaca i da oni govore i o onome ko ih sastavlja, kao i onome što je tema izveštaja.

- Veoma je važno da problemi budu objektivno i činjenično prikazani, kako bi nadležni mogli da ih rešavaju brzo i efikasno - dodao je predsednik Nikolić.

Printskrin: Twiiter/Aleksandar Vučić Printskrin: Twiiter/Aleksandar Vučić

Mekalister je naglasio da je Srbija puno toga učinila istakavši da će uložiti maksimalne napore da pomogne da se prva poglavlja otvore što ranije moguće, navedeno je u saopštenju Pres službe predsednika Srbije.

- Poglavlja 23 i 24 su osnova i ona će biti prva otvorena - rekao je Mekalister i dodao da je njegova namera da podnosi izbalansirane izveštaje o napretku Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo napretkom dijaloga Beograda i Prištine i naglasio da će proces usaglašavanja spoljne politike Srbije sa EU ići korak po korak.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Mekalister, koji od juče boravi u Srbiji, razgovaraće tokom posete i sa predsednicom Skupštine Majom Gojković, kao i sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem i ministarkom bez portfelja zaduženom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Evropski zvaničnik će se sastati i sa ombudsmanom Sašom Jankovićem, liderima opozicionih partija, predstavnicima diplomatskog kora, biznisa i nevladinih organizacija.

Mekalister je juče u Svilajncu prisustvovao otvaranju rekonstruisanog obdaništa oštećenog u majskim poplavama.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Izvestilac krajem meseca predstaviti drugu, dopunjenu verziju izveštaja o Srbiji, a parlament će je nakon rasprave u martu usvojiti u vidu rezolucije.

- Dolazim u Srbiju da razgovaram, ali pre svega da slušam, kako bi moj izveštaj o napretku u evropskim integracijama bio što uravnoteženiji -  rekao je Mekalister za Tanjug uoči posete.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • davca

    19. februar 2015 | 22:50

    Nama je jedini cilj ulazak u EU i necemo skrenuti sa tog puta..Premijer i vlada rade sve kako bih sto pre bila otvorena prva poglavlja..

  • Nenad BG

    19. februar 2015 | 15:06

    "Mi ne odstupamo sa evropskog puta, ali postoje brojne opstrukcije od strane onih koji ne žele da Srbije bude deo evropske porodice, ili makar ne žele da nas ova vlast uvede u Evropsku uniju - naglasio je predsednik Srbije. " Na primer Toma Nikolic.

  • Boginja

    19. februar 2015 | 13:53

    Vec je nebrojano puta pokazano da premijer da ostvari dobru saradnju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA