VUČIĆ I 400 VODEĆIH POLITIČARA ZA ISTIM STOLOM: Otvorena međunarodna konferencija u Minhenu

 
  • 35

Otvorena je 51. međunarodna konferenciji o bezbednosti u Minhenu, tokom koje će i premijer Srbije imati niz bilateralnih susreta sa svetskim zvaničnicima, a učestvovaće i na Panel diskusiji "Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi"

U Minhenu je danas otvorena 51. međunarodna konferencija o bezbednosti koja je okupila oko 400 vodećih političara, među kojima je i premijer Aleksandar Vučić, koji će tokom vikenda raspravljati o pitanju sigurnosti u vreme terora, raspadu međunarodnog poretka, sigurnosnoj budućnosti Evrope, ukrajinskoj krizi i drugim temama od svetskog značaja.

Na skupu učestvuju i američki potpredsednik Džozef Bajden, šefov diplomatije Amerike i Rusije, Džon Keri i Sergej Lavrov, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, predsednik Ukrajine Petro Porošenk, iranski šefa diplomatije Mohamed Dzavad Zarif, generani sekretar NATO Jens Stoltenberg.....

Od domaćina najavljeni su kancelar Angela Merkel, predsednik države Joahima Gauka i više ministara, među kojima i šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Merkelova će sutra, direktno po povratku iz Moskve, govoriti na ovom skupu, a njen govor se, ističu analitičari, očekuje sa velikim nestrpljenjem.

Kada je reč o ovoj konferenciji, za koju se kaže da, premda ne donosi obavezujuće dokumente i zaključke, važi za jednu od onih na kojima se politička elita sveta, okupljena na malom prostoru, kao retko gde može iza kulisa dogovarati i voditi bilateralne razgovore.

Vučić će, kako je najavila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, imati niz bilateralnih susreta sa svetskim zvanicnicima, a učestvovaće i na Panel diskusiji "Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi".

Kako saznaje "Blic", Vučić će razgovarati sa potpredsednikom SAD Bajdenom, senatorom Mekejnom, kao i sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom.

Foto: AP, Tanjug/Sava Radovanović Foto: AP, Tanjug/Sava Radovanović

List piše da će glavne teme Vučićevih razgovora sa americkim zvaničnicima biti kriza u Ukrajini u svetlu srpskog predsedavanja OEBS-om i odnosa Srbije sa Rusijom, kao i o dijalogu Beograda i Prištine i evropskom putu Srbije. Jedno od pitanja biće i pomoć Srbije u borbi protiv Islamske države, piše "Blic".

Ova medunarodna konferencija, koja je svojevrsni politički spektakl u glavnom gradu Bavarske, biće i ove godine, kako se najavljuje, pracena snažnim merama bezbednosti, ali i demonstracijama protivnika NATO i globalizacije.

Oko 400 učesnika skupa obezbeđivaće oko 4.000 policajaca.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Konferenciju je 1962. godine, sa idejom da se prvenstveno bavi pitanjem odbrane, uspostavio Evald-Hajnrih fon Klajst-Šmencin, jedan od zaverenika grupe oko grofa Štaufenberga, koja je izvela neuspeli atentat na Hitlera.

Aktuelni predsednik konferencije je Volfgang Išinger, bivši predstavnik Evropske unije u pregovorima o Kosovu i sadašnji specijalni predstavnik OEBS-a za rešavanje ukrajinske krize.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Pravilna ishrana je osnova zdravlja: U kojim količinama možete koristiti šećer, a da se ne ugojite

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milica

    6. februar 2015 | 17:30

    Svaka cast,jos jedna lepa vest.Lepo je cuti da,je premijer sa svima njima.Srbija ce samo ici,u bolju buducnost sa ovakvim covekom.

  • Miki

    7. februar 2015 | 07:20

    Posle konferencije dolazi nam NATO.

  • Maška

    6. februar 2015 | 17:44

    Kada ovaj čovek sve postiže? Svaka čast za intenzitet kojim obavlja svoj posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA