SRBIJA JE DRŽAVA PARTIJSKIH KNJIŽICA: Srbi HRLE u stranke više nego u vreme TITA!

 
  • 7

Preko dvadeset odsto stanovništva ili svaki peti Srbin je član neke od političkih partija, što je veći broj nego kada smo bili pod komunizmom i gvozdenom pesnicom Josipa Broza Tita

Preko dvadeset odsto stanovništva ili svaki peti Srbin je član neke od političkih partija, pokazuju najnovija istraživanja, prema kojima milion i po građana Srbije ima partijsku knjižicu neke stranke!

Prema poslednjem popisu u Srbiji živi 7. 164.000 ljudi, a ako su podaci da je milion i po ljudi učlanjeno u stranke tačni (treba ih uzeti s rezervom, jer partije često iznose fingirane podatke o članstvu) dolazimo do podatka da je 20, 9 odsto Srba politički aktivno, što je znatno više nego u jednopartijskom - komunističkom sistemu.

U SRBIJI SU SVI POLITIČARI: 1,5 miliona SRBA su članovi neke partije. Evo čija je KNJIŽICA najtraženija!

U vreme vladavine Josipa Broza Tita, kada su svi bili drugovi i drugarice, Komunistička partija, kao jedina politička opcija je u znatno većoj državi (SFRJ) krajem 1981. godine imala 2,1 milion članova, odnosno 9,5 odsto ukupnog stanovništva, a danas u manjoj zemlji taj broj je fantastičnih 20,9 odsto!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Profimedia Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Profimedia

Prema izveštajima iz samih stranaka najmasovnija politička opcija po broju članova je Srpska napredna stranka koji tvrde da trenutno imaju više od 480.000 članova i da broj onih koji žele da postanu naprednjaci iz dana u dan raste. Po ovom broju SNS (6,7 odsto) ima više članova u odnosu na broj stanovništva čak i od partije Jedinstvene Rusije Vladimira Putina (1,4 odsto od 144 miliona stanovnika).

Najveći pad beleže socijalisti, ne samo za poslednju godinu, već i u odnosu na 2012. godinu. Oni su, prema iznetim podacima poslednjih godina, pre majskih izbora imali oko 150.000 članova, krajem 2013. godine 95.000, a danas navode da njihovo članstvo broji 80.000 ljudi.

POGLEDAJTE OVDE KOLIKO KOJA PARTIJA U SRBIJI IMA ČLANOVA!

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Istraživanje, koje je u periodu od 15. marta do 25. marta 2012. godine sprovela nevladina organizacija studenata “Akcija za političku emancipaciju mladih” (APEM) o tome koliko pripadnost političkoj stranci utiče na dobijanje posla, pokazalo je da čak tri četvrtine ispitanika u svom neposrednom okruženju poznaje nekoga ko se zaposlio posredstvom partije.

Ovaj alarmantni podatak o prisustvu partokratije u našem društvu povlači pitanje koliko to ostavlja mogućnosti mladima da se zaposle samo na osnovu svojih kvalifikacija ili radnog iskustva.

U prilog tome govori i podatak da se blizu 80 odsto ispitanika koji su članovi partija izjasnilo da im je upravo napredovanje u partiji povećalo šanse za zaposlenje, a skoro polovina (45 odsto) od ukupnog broja ispitanih smatra to presudnim za zapošljavanje. Istraživanje je, takođe, pokazalo da je ovaj problem jednako izražen ili čak izraženiji u manjim sredinama.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    4. februar 2015 | 18:45

    Сви Срби треба да се учлане у СРС и да гласају за др. Шешеља!

  • srbo

    7. februar 2015 | 07:58

    taj koji je lupio negativni komentar da zna,da su sve vodje stranaka bivši komunisti,a da su sada svi ti članovi faktički članovi komunističke partije,samo što su sada promenili naziv,al ostaju isto komunisti.

  • obilic

    4. februar 2015 | 18:08

    Zbog toga je jedini put monarhija za srbe i ruse inace nikad necemo dignuti glavu na gore sami cemo se unistiti zbog partija to je najvece zlo na svetu. Pa da je monarhija i los primer za nekoga treba prihvatiti. Kaze se. ´bolje svoj djavo no tudji andjeo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA