ISTRAŽIVANJE: Dva miliona Srba veruje Vučiću!

 
  • 36

- Aleksandar Vučić je ubedljivo prvi po broju pozitivnih ocena i po tom pokazatelju je značajno jači od svoje stranke, ali i po broju onih koji njega izdvajaju kao prvog u koga imaju poverenje - a takvih je oko dva miliona - kaže direktor Ipsos stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević

Kako god da se meri podrška Aleksandru Vučiću i SNS, ona je izuzetno velika, jer Vučića kao prvog u koga imaju poverenje izdvaja oko dva miliona građana, a podrška SNS-u često ide preko 50 posto, izjavio je direktor Ipsos stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević.

- Aleksandar Vučić je ubedljivo prvi po broju pozitivnih ocena i po tom pokazatelju je značajno jači od svoje stranke, ali i po broju onih koji njega izdvajaju kao prvog u koga imaju poverenje - a takvih je oko dva miliona. To je značajno više nego što su aktuelni i prethodni predsednik države imali u vreme svoje najveće popularnosti" - ocenio je Bogosavljević za list "Danas".

Kako kaže, u vreme kada nema izbora, rejtinge partija najbolje odslikava procenat među opredeljenim građanima, i mi imamo najmanje jednom mesečno merenja koja jako retko padnu na 49 odsto, a često idu preko 50 odsto za SNS. Bogosavljević navodi da taj procenat deluje još uverljivije kada se poredi sa rejtinzima ostalih partija.

Foto: Tanjug/Zorana Žestić Foto: Tanjug/Zorana Žestić

Prema njegovim rečima, ostali procenti podrške raspoređuju se na mnogo drugih partija, tako da niko nije ni blizu da bude takmac, čak i kada bi se formirale šire koalicije.

On je rekao da, kada govorimo o raspoloženju građana prema političarima ili strankama, onda je to priča o percepciji i o poverenju.

- Vlast, koju predstavlja sada Aleksandar Vučić, uživa poverenje. Čak i kada su sprovedene svakako nepopularne mere smanjenja plata i penzija, pokazatelji popularnosti su malo pali, daleko manje nego što je broj onih koji su direktno pogođeni merama. Da dodam i podatak da na isti način ocenjivano, ova vlada ima najveći procenat onih koji o njoj dobro misle u poslednjih 10 godina - naveo je Bogosavljević.

On veruje da će javno-mnjenjski podaci, ovakvi kakvi su, ostati takvi dokle god postoji vera građana da vlast radi najbolje što je moguće.

Foto: Tanjug/Zorana Žestić Foto: Tanjug/Zorana Žestić

- I to ne samo kada su u pitanju teme koje dnevno tangiraju građane, kao što je životni standard ili nezaposlenost, nego i kada su u pitanju tema kao što su kriminal i korupcija ili Kosovo, na primer - naveo je direktor Ipsos stratedžik marketinga.

Bogosavljević je ocenio da je snaga opozicije veoma mala i da je teško naći paralelne primere iz naše prošlosti gde je toliko malo glasačkog potencijala bilo za opoziciju i pri tome je to podeljeno na mnoštvo stranaka.

- Svaki novi izbori bi za opoziciju bili borba za cenzus. I na nacionalnoj i na socijaldemokratskoj, odnosno demokratskoj strani spektra, fragmentirnost i duboka podeljenost i broj glasova, koji bi svi zajedno mogli da osvoje, daleko je od broja ljudi koji eksplicitno ne vole sadašnju vlast - naveo je Bogosavljević.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na pitanje kako bi ocenio medijsku scenu i da li je, po njegovom mišljenju, na delu teška cenzura, kao što se može čuti od pojedinih kritičara, on je naveo da su postavili u jednoj nedavnoj anketi slično pitanje "i velika većina građana misli da je situacija sa uticajem na medije nepromenjena u odnosu na prethodnu vlast (misli se na period pre 2012), a od ostalih nešto je više onih koji misle da je bolje, nego onih koji misle da je sada gore nego pre par godina".

- Veoma veliki broj gradjana misli da je medijska scena loša. Ni ja lično nisam daleko od ove poslednje rečenice, s tim što i podaci o ukupnim prihodima medija potvrđuju da nije moguće da se izgradi masovni kvalitet u medijima. Lično, sa uvidom koji imam, ne mislim da se može pričati o cenzuri, ali da je finansijska situacija medija takva da vagaju šta im se i kada isplati - verujem - zaključio je Bogosavljević.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zoran

    20. januar 2015 | 11:33

    a ja verujem u božić batu

  • Rodja

    20. januar 2015 | 11:14

    I sigurno jos toliko kineza

  • Milka

    20. januar 2015 | 11:13

    Nas prmijer VUCIC je do sad u nasoj SRBIJI NAJISKRENIJI .POSTENI GRADAN bori se za sve radi mnogo dok vecina lupaju ko maksim po diviziji opljackali zemlju i imaju karakter i debeo obraz da nesto kazu njima treba suditi Pajticu Dilasu Itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA