Dodik: Republika Srpska neće priznati Kosovo!

 
  • 21

- Republika Srpska ostaje u snažnom uverenju da ne pruži saglasnost za priznanje Kosova na nivou Bosne i Hercegovine. Ne vidimo interes da to učinimo - naglasio je predsednik Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas da RS na nivou Bosne i Hercegovine neće dati saglasnost za priznavanje nezavisnosti Kosova i poručio da je spremna da pomogne u sanaciji i izgradnji objekata od značaja za Srbe u južnoj srpskoj pokrajini.

Dodik je, posle razgovora sa direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem i zamenikom kosovskog premijera Branimirom Stojanovićem, rekao da je bilo reči o različitom iskustvu koje imaju Republika Srpska, Srbija i Srbi na Kosovu i Metohiji u vezi sa realizacijom Briselskog sporazuma i eventualnim izazovima koji se mogu u tom procesu mogu pojaviti.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Republika Srpska ostaje u snažnom uverenju da ne pruži saglasnost za priznanje Kosova na nivou Bosne i Hercegovine. Ne vidimo interes da to učinimo. Smatramo da je potrebno, i ostaćemo u odbrani toga, da se jasno etablira i stabilizuje srpska nacionalna zajednica na Kosovu i da dobiju sva prava koja im pripadaju - naglasio je Dodik

On je istakao i da je posebno ponosan što je Republika Srpska, "u ovakvom ekonomskom trenutku", našla sredstva za izgradnju objekta u Kosovskoj Mitrovici da na taj način pomogne tamošnjem stanovništvu.

- Danas smo razgovarali i o mogućnosti da, u sredinama gde žive Srbi, vlast Republike Srpske učestvuje u organizovanim sanacijama školskih objekata i ostalih objekata koji su važni za Srbe - rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je da Srbija i Republika Srpska imaju podjednaku odgovornost i volju da rade na jačanju i izgradnji srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

- Srpski narod ima dve kuće. To su Srbija i Republika Srpska. Obe su zasnovane na istom temelju, a to su Kosovo i Metohija i kosovska vertikala. Na to zajedništvo i jedinstvo podsećaju nas i današnji Dan RS i slava Sveti arhidjakon Stefan - rekao je Đurić.

On je predsedniku RS i narodu te države zahvalio na pomoći koju su pružili sprskom narodu na Kosovu i Metohiji i podvukao da je pred nama duga borba za koju je potrebna politička solidarnost, sloga i "ona vrsta kompaktnosti koju vi ovde u Republici Srpskoj demonstrirate svih prethodnih godina".

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

- Srpski narod će 2015. uspostaviti Zajednicu srpskih opština na KiM, i ona nije uperena ni protiv koga, niti je na uštrb bilo koga. Ona je izraz želje srpskog naroda na KiM za slobodom i ravnopravnošću. Kretaće se u okvirima predvidjenim dogovorima, ali će biti i nepokolebljiv i čvrst stub opstanka i postojanja srpskog naroda, koji će Srbija i Republika Srpska složno pomagati i graditi - zaključio je Đurić.

Republika Srpska obeležava danas svoju krsnu slavu Svetog arhidjakona Stefana i Dan RS, u znak sećanja na 9. januar 1992., kada je na Palama proglašena Srpska Republika Bosna i Hercegovina.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Vučić čestitao krsnu slavu Republici Srpskoj!

On je danas obeležen svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu Hrista Spasitelja koju je služio srpski patrijarh Irinej. Povodom Dana i slave RS održana je i svečana akademija u Kulturnom centru "Banski dvor", a potom i prijem u zgradi Vlade RS.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • k-swiss

    10. januar 2015 | 02:48

    Je ne razumem vas gospodine pa ti se ne pitas za to jel ces da priznas ili ne jer kosovo je prizanto 120 drzave kako su oni priznali priznas ces i ti jel

  • Istina

    9. januar 2015 | 20:53

    RS nece priznati Kosovo, a to je mnogo bitno, ona to I ne moze da uradi jer nije nikakav medjunarodni faktor. To bi bilo isto kao kada bi neko od predstavnika Sandzaka rekao da nece priznati Kosovo a isto tako I neko iz Vojvodine ili sa severa Kosova.

  • Lolali

    9. januar 2015 | 18:17

    Zar to uopste treba spominjati?Normalno da nikad nece ko god bude na vlasti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA