POČEO SAMIT U BEOGRADU: Vučić prvo s ministrom Kine, pa sa Milom Đukanovićem!

 
  • 66

Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je jutros, susretom sa ministrom trgovine Kine Gao Hučengom, niz bilateralnih sastanaka, a prvi premijer sa kojim će se sastati je predsednik crnogorske vlade Milo Ðukanović

Premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je jutros, susretom sa ministrom trgovine Kine Gao Hučengom, niz bilateralnih sastanaka u okviru Trećeg samita šefova vlada Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope.

Prvi premijer sa kojim će se Vučić sastati je predsednik crnogorske vlade Milo Ðukanović, a nakon toga on će se sastati sa kolegama iz Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom, Rumunije Viktorom Pontom, Slovenije Mirom Cerarom, Letonije Leimdotom Straujuom, kao i Češke Milošem Zemanom.

Takođe on će imati razgovore sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim, Estonije Tavijem Roivasom, Poljske Evom Kopač i Slovačke Robertom Ficom.

U Beogradu se danas održava Treći sastanak lidera Kine i zemalja centralne i istočne Evrope (CIE), pod nazivom "Beogradski susret".

Osim domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kine Li Kećjanga, na samitu će učestvovati još 14 premijera zemalja učesnica, dok će hrvatsku delegaciju predvoditi prvi potpredsednik vlade.

Na samitu i pratećem Privrednom forumu, u Palati "Srbija" i Centru "Sava", učestvovaće, tokom ova dva dana, više od 5.000 članova privrednih i državnih delegacija Kine i 16 zemalja CIE, koji će razmatrati goruće teme iz oblasti poljoprivrede, industrije, turizma, internet tehnologije, transporta i infrastrukture.

Cilj sastanka u Beogradu je, kako je navela Vlada Srbije, da obezbedi nastavak zajedničkih napora za jačanje saradnje Kine i zemalja CIE, pokrenute pre tri godine u Budimpešti, a nastavljene i produbljene na sastancima u Varšavi aprila 2012. godine i Bukureštu novembra 2013. godine.

Poseban akcenat je stavljen na unapređenje privredne saradnje, te će "Beogradski susret" biti usmeren na razmatranje i postizanje dogovora o konkretnim projektima saradnje i ulaganja.

Prema informacijama iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima, za izveštavanje sa Samita akreditovano je oko 1.100 novinara iz 110 redakcija. To je tri puta više medijskih predstavnika nego što je bio slučaj na prethodna dva Samita, što govori o značaju skupa.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tipo

    16. decembar 2014 | 15:54

    Bravo za Vladu, najveci privredni skup u poslednjih nekoliko decenija.Verujem u dobar ishod samita.Povezali smo istok i zapad!

  • Litica

    16. decembar 2014 | 15:53

    Docekali smo sve rasirenih ruku uz prijateljsku dobrodoslicu.Nadam se da ce biti dobri rezultati ovog samita

  • Miletatinsin

    16. decembar 2014 | 15:52

    Odlican samit svaka cast organizatorima i Vladi Srbije na spremnosti da organizuje jedan ovakav privredni skup.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA