Vučić: Idem u Rim da kažem da Srbija računa na podršku Italije!

 
  • 21

- Idem u Rim da kažem da Srbija računa na Italiju, da naša zemlja namerava da sprovede reforme i da će učiniti sve kako bi obezbedila da oporavak počne već naredne godine, ali uglavnom 2016-2017. Računamo na dalju podršku Italije na našem evropskom putu - rekao je premijer Srbije

Italija ostaje jedan od glavnih partnera Srbije i na političkom i na ekonomskom planu, a konstantna podrška italijanske vlade je ključna za Srbiju na njenom putu ka Evropskoj uniji, to je poruka koju će premijer Srbije Aleksandar Vučić preneti italijanskim liderima tokom posete Rimu, navodi ANSA.

U intervjuu italijanskoj agenciji neposredno pred sutrašnju posetu Rimu, Vučić je istakao veliki značaj koji italijanski investitori imaju za srpsku ekonmiju i zapošljavanje i pozdravio ekonomsku politiku orijentisanu ka rastu koju primenjuje vlada premijera Matea Rencija.

- Idem u Rim da kažem da Srbija računa na Italiju, da naša zemlja namerava da sprovede reforme i da će učiniti sve kako bi obezbedila da oporavak počne već naredne godine, ali uglavnom 2016-2017. Računamo na dalju podršku Italije na našem evropskom putu - rekao je Vučić agenciji ANSA.

Opisujući Italiju kao jednu od najvažnijih zemalja za Srbiju i svog glavnog trgovinskog partnera, Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog dolaska velikog broja italijanskih investitora čija je aktivnost od suštinskog značaja za ekonomiju Srbije, koja je takođe pogođena globalnom krizom, ali i posledicama kobnih majskih poplava.

- Italija sprovodi značajne reforme i podržava rast kao novi model ekonomske politike. Mi se slažemo sa takvom politikom - rekao je on i izrazio uverenje da je Italija, kao i Srbija, veoma zainteresovana za regionalnu stabilnost.

Vučić je izrazio naročitu zahvalnost za snažnu i potvrđenu podršku Italije procesu evropskih integracija Srbije.

- Italija, koja na kraju ove godine završava svoje šestomesečno predsedavanje EU, traži da se otvore prva pregovaračka poglavlja, i mi smo na tome veoma zahvalni. Ali znamo da to ne zavisi samo od Italije, već i od drugih zemalja - istakao je on.

Vučić se u intervjuu italijanskoj agenciji osvrnuo i na odluku Rusije da obustavi projekat "Južnog toka", koju je opisao kao "lošu vest za Srbiju", kako u pogledu energetske stabilnosti zemlje, tako i sto se tiče građevinskih kompanija koje su angažovane na tom projektu.

- Nema sumnje da ću i o tome razgovarati sa Rencijem kako bih čuo šta on o tome misli - rekao je premijer Vučić.

Upitan kakvu će ulogu Srbija moći da ima kada preuzme predsedavanje OEBS-u 2015. što se tiče posredovanja u ukrajinskoj krizi, s obzirom na njene dobre odnose sa Moskvom, Vučić je pokazao da ne gaji iluzije, navodi ANSA.

- Učinićemo sve što je u našoj moći da stabilizujemo situaciju, ali ja ne očekujem neke velike rezultate. Situacija je krajnje složena, a mi smo mala zemlja - zaključio je predsednik Vlade Srbije.

Vučić će sutra boraviti u zvaničnoj poseti Italiji, a tokom jednodnevnog boravka u Rimu sastaće se sa predsednikom Italije Ðorđom Napolitanom, predsednikom Vlade Italije Mateom Rencijem, kao i sa predsednikom italijanskog Senata Pjetrom Grasom, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odbegli birač

    9. decembar 2014 | 17:57

    Italija konstantno pokazuje dobre namere prema Srbiji. Nadam se da ćemo nastaviti sa održavanjem dobrih međudržavnih odnosa sa ovom zemljom.

  • davca

    9. decembar 2014 | 17:48

    Zasto da ne Italija je uvek bila uz nas,uvek nam je pomagala kad god nam je bilo potrebno..

  • Cexika

    9. decembar 2014 | 19:53

    Tako je, moramo obnavljati stara prijateljstva i stvarati nova, jedino u tome lezi kljuc uspeha nase zemlje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA