Gašić: Znaće se koliko košta parada, ništa se ne krije!

 
  • 5

- Vlada Srbije štedi svaki dinar kojim raspolaže, ali to ne znaci da smemo da zaboravimo da je ovo godina u kojoj obeležavamo 70 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 100 godina od pocetka Velikog rata. To su značajni jubileji, a još je važnije to da je Srbiju borba za slobodu koštala mnogo života. Treba da cuvamo sećanje na hrabrost i požrtvovanje naših predaka -istakao je ministar odbrane

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da će se po završetku vojne parade znati koliko je novca i na šta potrošeno i da nema razloga da se bilo šta krije. On je u intervjuu za današnje izdanje lista "Danas" istakao i da je taj novac već predviđen budžetom za ovu godinu.

- Vlada Srbije štedi svaki dinar kojim raspolaže, ali to ne znaci da smemo da zaboravimo da je ovo godina u kojoj obeležavamo 70 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i 100 godina od pocetka Velikog rata. To su značajni jubileji, a još je važnije to da je Srbiju borba za slobodu koštala mnogo života. Treba da cuvamo sećanje na hrabrost i požrtvovanje naših predaka - istakao je Gašić.

On je naveo i da je Vladi Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, i ministarstvu na čijem je celu velika čast, ali i odgovornost, što će na vojnoj paradi biti predstavljeno sve što je prethodnih godina urađeno na reformi vojske, kao i da će se pokazati da je spremna da izvrši sve zadate misije.

Gašić očekuje i da će paradu pratiti veliki broj građana uz uverenje da će biti ponosni i da će vrednovati sve ono što se radi u cilju njihove bezbednosti.

On je najavio da će na paradi biti predstavljena nova sredstva koja treba da budu uvedena u operativnu upotrebu u narednom periodu, kao što su bespilotna letelica Pegaz, višenamensko oklopno borbeno vozilo Lazar, školski avion Lasta, samohodni top SORA 122 mm i samohodni top-haubica 155 mm NORA.

Na pitanje zbog čega na paradu nije direktno pozvan predsednik Amerike Barak Obama, kao što je to učinjeno kada je reč o Vladimiru Putinu, Gašić je rekao da je poziv upućen velikom broju visokih vojnih zvaničnika i da će paradi prisustvovati predstavnici diplomatskog kora, prijatelji i saveznici naše zemlje, ali i brojni gosti iz inostranstva.

Upitan da li je centralna proslava pomerena na 16. oktobar, jer tada Vladimir Putin dolazi u Srbiju, Gašić je rekao da u zakazivanju datuma održavanja parade nema nikakve posebne simbolike.

- Poseta ruskog predsednika bila je planirana u nekom drugom bliskom terminu, pa je iz navedenih razloga odlučeno da se realizuje 16. oktobra - rekao je Gašić.

Povodom različitih tumačenja Putinovog prisustva na vojnoj paradi, Gašić ističe da strateško opredeljenje Srbije ostaje saradnja sa svim partnerima i na Istoku i na Zapadu.

- Članstvo u EU je za nas glavni spoljnopoliticki cilj, ali će Srbija nastaviti da unapređuje tradicionalno dobre i prijateljske odnose sa Ruskom Federacijom - rekao je on

Na pitanje kakav je njegov odnos prema NATO, Gašić kaže da je kao ministar pokazao mnogo puta, a dobar primer je i ucešce naše delegacije na samitu u Velsu i to da je prvi ministar odbrane Srbije koji je to učinio.

- Svojim delovanjem pokazali smo da smo pouzdan i kredibilan partner svima, uz istovremeno pridržavanje državne politike naše zemlje kojom je Srbija vojno neutralna zemlja - poručio je Gašić objašnjavajući da se zato ne može ni govoriti o prednostima i manama clanstva Srbije u NATO, ali da se maksimalno koriste mehanizmi Partnerstva za mir i na taj nacin unapreduje sposobnost naših oružanih snaga.

Povodom toga što se Srbija pridružila Americi i zapadnim zemljama u borbi protiv Islamske države, Gašić kaže da je terorizam jedna od najvećih pretnji međunarodnom miru i stabilnosti.

- Srbija se zalaže za demokratske vrednosti i podržava borbu protiv terorizma. Nećemo biti vojno angažovani, već će naš doprinos toj borbi, pre svega, da se ogleda kroz razmenu informacija o borcima ISIL koji bi mogli da dođu sa ovih prostora - napomenuo je Gašić.

Na pitanje zašto visoki funkcioneri SNS-a kao i on sam, izlaze u javnost sa brigom za bezbednost premijera Srbije kada ta stranka ima apsolutnu vlast u državi, on kaže da je premijerov prijatelj, kolega i saradnik u Vladi, ali i da je neposredno zadužen za njegovu bezbednost.

- Normalno je da brinemo za bezbednost čoveka koji je pokretač svega što se dešava u Srbiji - zaključio je Gašić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Dan Vojnog vazduhoplovstva SAD I deo

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Александар Џунић

    15. oktobar 2014 | 14:43

    То није трошак - то је инвестиција!

  • Ivan Vlahović

    15. oktobar 2014 | 17:14

    Koliko košta neka košta parada,ipak 70-o godišnjica oslobađanja Beograda nije mala stvar,ovakvom paradom odajemo zahvalnost Rusima.Odlično su izvedene vojne vežbe,samo tako nastavi Gašiću.

  • A - 10 Thunderbolt

    17. oktobar 2014 | 21:26

    Parada verovatno ne kosta puno, ali tenkovi (bez raktivnog oklopa), borbena vozila, artiljerisjak orudja, VBR-OVI i sve ostalo je preskupo za nasu zemlju...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA