INTERVJU, BRATISLAV GAŠIĆ: Vojska Srbije je spremna da zablista pred Putinom i ostavi ga bez teksta!

Ministar odbrane Srbije za Telegraf.rs bez dlake na jeziku govori o vojnoj paradi, samoj organizaciji, koliko su trajale pripreme, zašto se na nju čekalo još od 1985, kao i čime će Vojska Srbija nastupiti pred predsednikom Rusije

  • 9

Ministar odbrane Bratislav Gašić, ekskluzivno pred samu vojnu paradu "Korak pobednika" za Telegraf.rs kaže da je Vojska Srbije spremna da oduševi predsednika Rusije Vladimira Putina, ali i sve građane koji budu bili kod Ušća ispred Palate Srbija i da nikakva kiša niti pljusak neće pokvariti današnju manifestaciju. On dodaje da je za njega velika čast što se ovakva manifestacija održava prvi put posle 1985. godine, baš u vremenu kada se on nalazi na čelu Ministarstva odbrane Srbije!

Ministar vojni u intervju za Telegraf.rs otvoreno govori o pripremama za vojnu paradu koji traju i duže nego što je bilo ko u Srbiji pomislio, kao i o tome šta će ona dobrog doneti Srbiji i čime će se sve Vojska Srbije danas predstaviti građanima.

Bliži se toliko čekana vojna parada u Beogradu, da li je sve spremno za kako je mnogi nazivaju “istorijsku manifestaciju”?

- Kao što ste mogli da vidite ovih dana, pripreme su u punom jeku. Ono što je važno, je da ove pripreme traju mnogo duže nego što su mediji to zabeležili. Za ovakav, kao što ste i vi rekli, istorijski događaj neophodne su detaljne pripreme, a da bi sve proteklo onako kako treba, potrebno je vreme. Ponosan sam što su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, svaki trenutak iskoristili maksimalno i što će tog dana, kada se bude održavala parada, i naš narod biti ponosan.

Srbija i grad Beograd na ovakvu smotru vojske čekaju od 1985. godine, koliki vam je “teret” ali i čast činjenica da će ona biti održana baš u vašem mandatu?

- Velika je čast ali i obaveza što se vojna parada održava u mom mandatu. Ovo je zadatak koji Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem i Ministarstvo na čijem sam ja čelu, moraju uspešno uraditi pre svega, zbog naših građana. Njih ne smemo izneveriti kao što, nismo ni do sada. Još jednom ćemo im pokazati i dokazati sposobnost naše vojske, ukazati na to da nam uvek mogu verovati, i danas baš kao i pre skoro tri decenije kada je i održana poslednja vojna parada. Vojska Srbije ce odgovorno i posvećeno odgovoriti na sve tri misije koje su joj zadate - odbrana zemlje, učešće u multinacionalnim operacijama i bezuslovna pomoć stanovništvu.

Vojnici će strojevim korakom marširati preko dva km, što je verovatno najduža trasa u istoriji vojnih parada u Srbiji, zbog čega je baš ova maršuta od Brankovog mosta do Palate Srbija odabrana?

- Organizaciono, ovo će biti jedna od najzahtevnijih vojnih parada do sada, a rejon oko Palate Srbije u Bulevaru Nikole Tesle bio je najpogodniji. Zbog naših građana koji ce doći da je posmatraju, ali i zbog baziranja naših sredstava i teške mehanizacije.

Na ceremoniju obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu dolaze mnogobrojne zvanice, a među njima i predsednik Rusije Vladimir Vladimirovič Putin, hoće li ga i čime sve Vojska Srbije očarati?

- Vojska Srbije prikazaće se svojim građanima sredstvom i tehnikom koju poseduje. S ponosom ističem da će naši građani ponovo imati priliku da vide čuvenu akro grupu “Striži” u punom sastavu, na obeležvanju 70 godina od oslobođenja Beograda. Tome je doprineo i razgovor premijera Vučića sa predsednikom Putinom, koji je obećao da će poslati ruske avione, kao izraz posebnog poštovanja prema našoj zemlji i na taj način podržati vojnu paradu. Akro grupa "Striži“ svakako ce dodatno uveličati ovu istorijsku manifestaciju.

Da li ćemo na ovoj paradi videti i neke od najnovijih proizvoda iz vojne industrije Srbije i koje?

- Trudimo se, kao što sam više puta do sada rekao, da od male vojske napravimo veću i modernu. Po tradiciji se, na ovakvim događajima, predstavlja novo naoružanje. Mi ćemo, ove godine javnosti, između ostalog, prikazati bespilotnu letelicu "Pegaz“, bespilotnu letelicu "Vrabac“, višenamensko oklopno borbeno vozilo "Lazar“, školski avion "Lasta“ samohodnu haubicu "Sora 122mm“ i modernizovanu samohodnu top-haubicu "Nora 155mm“... To su sredstva i vojna oprema koju planiramo da uvedemo u operativnu upotrebu.

Očekujete li da će ova vojna parada konačno ukazati na potrebu većeg ulaganja u Vojsku Srbije?

- Parada je još jedan pokazatelj narodu Srbije da je vojska spremna da odgovori izazovima i postavljenim zadacima. Da bismo imali operativniji i jos jači sistem odbrane, svakako da je potrebno veliko ulaganje, kada se za to budu stekli uslovi.

Najavljeno je da će Beogradom marširati skoro svi rodovi Vojske Srbije, da li će tu biti i neke od specijalnih jedinica i koje?

- Svi rodovi Vojske Srbije marširaće srpskom prestonicom, a pešadijski ešelon krasiće i ratne zastave naših jedinica. Takođe prikazaćemo zastave jedinica koje su učestvovale u operaciji oslobađanja Beograda u Drugom svetskom ratu i pukovske zastave koje su naše jedinice nosile u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Specijalne jedinice predstavljaju naš ponos i pripadnici Specijalne brigade biće sastavni deo pesadijskog podešelona, a predstaviće se i u motorizovanom obliku, kao i u jednom posebnom prikazu koji ćemo po prvi put izvesti od kad se organizuju vojne parade.

Građani nekako na vojnim paradama uvek budu opčinjeni naletom aviona, po vašem mišljenju, pored avijacije, na šta još građani posebno da obrate pažnju?

- Avijacija je uvek najatraktivniji deo svih vojnih manifestacija, ali važno je istaci da će ove godine po prvi put javnosti biti prikazan defile brodova Rečne flotile koji ce proći od Kalemegdana, rukavcem Dunava do Zemuna. Takođe po prvi put građani će videti i padobranski desant 30 padobranaca Vojske Srbije, koji ce činiti pripadnici Specijalne brigade.

Prema vašem mišljenju zašto se toliko dugo čekalo na održavanje ovakve jedne manifestacije?

- Organizacija jednog ovako velikog događaja nije ni malo lak zadatak. Velika mi je čast što se vojna parada održava u trenutku kada sam ja na čelu Ministrastva odbrane. Koliko raste vaš ponos zbog toga, toliko se povećava i odgovornost. Ništa nije nemoguće, kao što vidite, kada za to postoji volja. Ovo je godina u kojoj obeležavamo 70 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu i godina u kojoj obeležavamo 100 godina od početka Velikog rata. Ali ne zaboravimo da je ovo godina u kojoj je Vojska Srbije pomagala svojim građanima i u poplavama i u bujicama i u snežnim smetovima. Bilo je dosta nedaća, ali ćemo ovim događajem pokazati da se sa tim nedaćama borimo podignute glave, slaveći našu istoriju.

Zna li se ko će biti na čelu parade i hoće li biti “čuvenog” predavanja raporta i kome?

- Na čelu parade biće prvi vojnik Vojske Srbije, načelnik Generalstaba general Ljubiša Diković koji će predati raport predsedniku Republike Srbije, vrhovnom komandantu Vojske Srbije.

Hoće li poseta Predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji biti iskorišćena i za pregovore o novim avionima za Vosjsku Srbije?

- Sa ruskim predsednikom, biće reči o već dobrim odnosima dve države, kao i o svim važnim aspektima saradnje na državnom i vojnom nivou. Jedan od sporazuma koji će doprineti jos čvršćoj saradnji u oblasti odbrane je potpisivanje Vojnotehnickog sporazuma.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žorž

    16. oktobar 2014 | 08:44

    E da nas Rusi oće naoružati nekim dobrim prangijama pa da odmah kažemo ćao NATO papa nek tamo idu poltroni.

  • sinisa

    16. oktobar 2014 | 08:40

    Videcemo obucenost NASIH vojnika i nadam se da ce pokazati izuzetnu spremnost i lepotu svog poziva.Da se pokaze svetu a posebno NATO da nisu dostojni civilizovane vojske.

  • Djoka

    16. oktobar 2014 | 09:22

    Pa kad bude video cime se to hvalimo, stvarno ce ostati bez teksta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA