VUČIĆ I ŠMIT: Nemačka snažno podržava Srbiju (FOTO)

 
  • 9

Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar za ishranu i poljoprivredu Nemačke saglasili su se da postoje mnoge oblasti za unapređenje saradnje dve zemlje

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom za ishranu i poljoprivredu Savezne Republike Nemačke Kristijanom Šmitom. Tema susreta bilo je unapređenje bilateralne saradnje, posebno u oblasti poljoprivrede, kao i jačanje regionalnih odnosa.

Predsednik srpske vlade je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Nemačkom i naglasio da postoje oblasti u kojima postoji mogućnost za dalje unapređenje. Zahvalio je na pomoći u otklanjanju posledica nedavnih poplava koje su pogodile Srbiju, naglašavajući da je Nemačka među prvima reagovala i ponudila značajnu finansijsku pomoć.

U razgovoru sa premijerom Vučićem, "ministar Šmit je u prvom redu pojasnio teme približavanja Evropskoj uniji u oblasti poljoprivrede i odnos Srbije prema ruskoj zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU", navodi se u saopštenju.

- U svetlu najavljene posete ruskog predsednika Putina Srbiji, takođe ove sedmice, bilo je reči i o spoljnopolitičkom pozicioniranju Srbije - dodaje se u saopštenju.

Šmit je podržao želju Srbije da uđe u EU i ocenio da je zbog početka pristupnih pregovora, 2014. godina istorijska za Srbiju.

- Stoga sam svojim srpskim kolegama rado ponudio da im pružimo podršku u vidu nemačkih stručnjaka, na primer prilikom povlačenja pretpristupnih sredstava EU - rekao je Šmit, a prenosi ministarstvo.

Nemački ministar je istovremeno ukazao na važnost nastavka normalizacije odnosa Srbije i Kosova, pošto je "jasno da će brzina pristupnih pregovora u velikoj meri zavisiti i od napretka u procesu normalizacije odnosa sa Kosovom", piše u saopštenju. Kako se navodi, Šmit je sa Vučićem "intenzivno razgovarao i o sukobu u Ukrajini i "izrazio zabrinutost da taj konflikt ima potencijal da destabilizuje ceo region".

Premijer Vučić informisao je sagovornika i o reformskim merama koje je Srbija usvojila od početka mandata ove Vlade, čime su stvoreni povoljni uslovi za strana ulaganja.

Ministar Šmit je ponovio da Nemačka podržava Srbiju na njenom evropskom putu. Posebno se osvrnuo na mogućnosti saradnje u oblasti poljoprivrede, naročito šumarstva nudeći stručnu pomoć nemačkih eksperata.

(Telegraf.rs / Beta)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • perkan

    13. oktobar 2014 | 22:55

    Ova poseta je jos jedan dokaz da nasi inostrani partneri imaju puno poverenje u ono sto radi nasa vlada i njen premijer...

  • NoTraveelNoSmoking

    13. oktobar 2014 | 17:53

    Zivelaa/Nemackaaa!!!

  • Milica

    14. oktobar 2014 | 00:04

    Po prvi put nas neko podrzava za ulazak u EU... Koliko god se to nekima ne svidja,ova Vlada ipak radi nesto...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA