UVREDE, KLEVETE, DUGOVI: Za šta se sve tuže srpski političari i stranke? (FOTO)

 
  • 0

Postoji veliki broj "sudskih obračuna" jedne političke stranke s drugom, ali i onih gde se političari pojedinačno razračunavaju jedni s drugima. Pročitajte protiv kog političara je podneta tužba i zbog čega

Sudski procesi jako dugo traju i često čujemo da advokati, sudije i tužioci imaju pune ruke posla. Međutim, njihovi stolovi su pretrpani i tužbama u kojima su stranke političke partije ili njeni članovi. Nije tako retko da se stranke međusobno tuže za uvredu, klevetu, ali njih tuže i nestranačke ličnosti za dugovanja, nelegalno poslovanje...

Političari su česti "gosti na sudu", pa tako možemo videti situaciju u kojoj pripadnici LGBT populacije tuže Dragana Markovića Palmu, kao i Ana Bekuta lidera NS Velimira Ilića, a tu su i sudski procesi između samih državnih funkcionera, pa su pred sudiju izlazili Boris Tadić i Aco Tomić, odnoso Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Poznato je da lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma vodi večitu bitku s pripadnicima LGBT populacije. Pravna služba Gej strej alijanse je u avgustu 2011. podnela tužbu protiv Markovića jer je drugačiju seksualnu orijentacija prikazao kao bolest i kao nešto nenormalno. Njemu je presudom Apelacionog suda zabranjeno da ponavlja diskriminaciju i naloženo da plati Alijansi sudske troškove od 57.300 dinara.

Međutim, to ga nije navelo da promeni mišljenje ili da ga bar javno ne iznosi, jer je lider JS i nakon presude Apelacionog suda izjavio:

- Gospodo homoseksualci, i dalje ću biti protiv održavanja bilo kog javnog skupa kad su u pitanju homoseksualci, jer njima niko ne brani da u četiri zida rade što hoće. Upornim insistiranjem da svoje opredeljenje javno demonstrijaju, upravo oni krše prava većine građana Srbije koji ih ne podržavaju – poručio je Marković.

Još zanimljiviji sudski obračun vodi se između Vladike Filareta i nekada rado viđenog gosta u Mileševskoj eparhiji, Milutina Mrkonjića. Filaret je još pre više od godinu dana potvrdio da je pukla tikva između njega i Mrkonjića, i to zbog 360 metara puta.

Ana Bekuta je, takođe, 2012. podnela tužbu protiv lidera Velimira Ilića zbog uvreda i kleveta iznetih na njen račun u emisiji “Granica”. Političar je u emisiji televizije Happy izjavio je da u našoj zemlji postoje agencije koje se bave rentiranjem pevačica i da se na spiskovima tih agencija nalazi i Bekuta.

Ilić je gotovo redovan posetilac sudova, o čemu svedoči veliki broj sudskih sporova koji ima iza sebe, a veliki broj njih predstavljaju obračune s novinarima za uvrede i fizički napad. Svojevremeno je novinar Vladimir Ješić tužio Ilića zbog povrede ugleda i časti i nanošenja lake telesne povrede.

Pored lidera Nove Srbije, česti posetioci sudova su i radikali, koji vode najviše procesa pred sudovima. Advokat Milan Terzić objašnjava za Novosti da ima sporova zbog toga što stranka nije plaćala struju ili zakup prostorija.

I bivši predsednik Srbije i počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić našao se pred sudom zato što je 2003, kao ministar odbrane, penzionisao načelnika Uprave za bezbednost vojske Srbije i Crne Gore Aca Tomića, koji ga je zbog toga tužio.

Prvi osnovni sud kasnije je odbacio optužni predlog bivšeg načelnika Uprave bezbednosti Vojske Jugoslavije protiv bivšeg predsednika zbog apsolutne zastarelosti.

I između bivših koalicionih partnera Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina početkom godine pale su teške reči, pa je predsednik SDPS-a najavio tužbu protiv Ugljanina.

Zapravo, sve može biti povod za tužbu, a tužbe za klevetu, uvredu, diskriminaciju redovne su na "sudskom meniju". Poslednji slučaj ukrstiće stavove naprednjaka i demokrata, jer DS podnosi tužbu, a kao dokaz podnosi saopštenja u kojima ih je SNS "častio rečima" poput", kako kažu, "šizofreničari i lopovi", prenosi Politika.

- Tužba protiv SNS se priprema. Na sedam kucanih strana izvukli smo sve uvrede - kaže Aleksandra Jerkov, poslanica DS. Takođe, Politika prenosi i da su funkcioner Dragan Đilas i Dušan Elezović tužili dva štampana medija zbog kleveta.

Veliki broj sudskih procesa koji vode političari je poznat odranije široj javnosti, a mnogi od njih, sasvim sigurno, tek predstoje.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA