Koštunica: Ne prolivajmo srpsku krv za NATO interese!

Pravi je trenutak da Srbija pored vojne, proglasi i političku neutralnost. Srbija treba da započne uspostavljanje novih političkih odnosa sa SAD, smatra lider DSS

  • 1

Predsednik DSS Vojislav Košunica smatra da je pravi trenutak da Srbija, pored vojne, proglasi i političku neutralnost. Lider DSS-a je na Glavnom odboru stranke naveo da treba razumno da se prosudi da li srpski vojnici moraju da ratuju i ginu širom sveta kao deo NATO porodice.

- Najdublje sam uveren da nijedna kap krvi srpskih vojnika ne treba da se prolije zarad interesa NATO-a. Naš dugoročni, suštinski, nacionalni i državni interes je da Srbija ostane vojno neutralna - kazao je Koštunica.

Politički neutralna Srbija, dodao je, treba da započne uspostavljanje novih političkih odnosa sa SAD-om.

- Ne treba imati iluzije da će SAD u skorijoj budućnosti promeniti svoju politiku i izmeniti podršku stvaranju nezavisne države Kosovo. Ali, treba imati na umu da su SAD u svom angažovanju na Balkanu pokazale da mogu da imaju i uravnoteženiji pristup, kao što je to bio slučaj s Dejtonskim sporazumom kojim je priznato postojanje Republike Srpske - rekao je Koštunica.

Srbija se danas nalazi pred, kako je objasnio, suštinskim pitanjem i izborom da li treba da nastavi putem bez alternative.

- Dalja sudbina Srbije biće određena na ovim izborima i svesni smo da ćemo se suočiti s tim da većina stranaka podržava EU, ali isto tako znamo da je danas većina građana protiv toga - napomenuo je Koštunica.

Isti stav je izneo i kada je reč o Republici Srpskoj, od čijeg rukovodstva očekuje da narodu na referendumu prepusti odluku o članstvu u NATO-u.

(A. P. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    15. mart 2012 | 18:00

    Ko da se mi pitamo kad i gde ćemo prolivati krv! A i nekako nam prešlo u naviku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA