BAHATO: Dozvolu za rad na dva državna položaja ima čak 78 funkcionera!

 
  • 12

Funkcioneri političkih stranaka masovno su tražili saglasnost da preuzmu više funkcija, a kontrola ko sedi na "dve državne stolice" je komplikovana, s obzirom da ne postoji jedinstvena baza podataka o platama i naknadama koje se plaćaju iz državne kase

Čak 78 funkcionera od početka godine tražilo je, i dobilo, dozvolu Agencije za borbu protiv korupcije da istovremeno radi na dva državna položaja - saznaju "Novosti".

Ova nezavisna institucija, međutim, pri davanju dozvola ne procenjuje sa koliko adresa stižu uplate na račune funkcionera, već se meri da li neko duplim angažmanom ulazi u sukov interesa i koliki je rizik da se pojavi korupcija.

Sličan princip primenjuje i Administrativni odbor Skupštine, koji je od početka ovog saziva dao odobrenje da 19 poslanika može da obavlja još jednu javnu funkciju. Šef tog radnog tela, Zoran Babić, kaže za Novosti da se na sednicama daje saglasnost, ali da konačnu reč o tome daje - Agencija.

Centrale stranaka vladajuće koalicije, koje ovih dana kreću u lov na preplaćene članove  u svojim redovima, zato će morati da kopaju po raznim platnim spiskovima kako bi pronašli one koji se nalaze na više funkcija, da čekaju na dojave sa terena ili da se uzdaju u savest prozvanih. Iz partija, međutim, uveravaju da će sigurno pronaći sve koji pune džepove iz više državnih izvora.

U ovom trenutku ne postoji jedinstvena baza, u kojoj bi moglo da se pronađe ko sve prima plate ili naknade iz budžeta. Takav ambiciozan projekat započelo je ministarstvo finansija za vreme Lazara Krstića, a sada je posao preuzeo resor državne uprave i tim Kori Udovički. Kako saznaju Novosti, u toku je provera i obrada sakupljenih podataka.

Kada sve bude pušteno u pogon - što zavisi od toga kada će biti dovoljno novca za završetak projekta - jednim klikom će moći da se otkrije koliko ko ima apanaža iz kase Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Suđenje Miki Aleksiću odloženo zbog njegovog zdravstvenog stanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    11. avgust 2014 | 11:04

    Ja ne mogu da pozavršavam sve na poslu za jedan dan a ne da radim na 2,3,4 radna mesta.Kako im samo uspeva,treba ih pitati.

  • Сале

    11. avgust 2014 | 11:23

    И онда питају зашто је народ гладан и бесан?

  • Ivanjica

    11. avgust 2014 | 11:03

    "Ima se , može se! "

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA