VUČIĆ PRIVREDNICIMA FRANCUSKE: Paket poreskih olakšica biće najbolji u regionu (FOTO)

 
  • 2

- Paket poreskih olakšica koje smo pripremili, biće najbolji u regionu. Srpska vlada je odlučna da promenom zakona obezbedi sigurne investicije - poručio je premijer Srbije francuskim privrednicima, okupljenih u udruženju MEDEF, a ministar privrede je dodao da je Srbija čvrsto rešena da sprovede reforme, da napravi dobre zakone, ali i da ih do kraja sprovede. Francuski ministar ekonomije preneo je predsedniku Vlade Srbije da predsednik i premijer Francuske podržavaju Srbiju na putu ka EU

Predsednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić, boravi u jednodnevnoj poseti u Francuskoj, gde se na početku posete sastao sa predstavnicima najvećih francuskih kompanija okupljenih u udruženju MEDEF (Mouvement des Entreprises de France).

Nakon uvodnog izlaganja predsednika kompanije Žana Birela, srpski premijer je predstavnicima četrdeset kompanija, među kojima su Alkatel, Lafarž, Alston, Bojg, Oranž, Rotšild, Sosiete Žaneral, BNP pariba, predstavio planove koje srpska vlada ima za reformu ekonomskog sistema. Vučić je, govoreći o novim zakonima koji će do kraja leta biti usvojeni u srpskom Parlamentu, pozvao francuske kompanije da u što većem broju investiraju u Srbiju.

- Paket poreskih olakšica koje smo pripremili, biće najbolji u regionu. Srpska vlada je odlučna da promenom zakona obezbedi sigurne investicije - zaključio je Vučić i zahvalio francuskoj vladi za pomoć koju je uputila srbiji tokom poplava.

Ministar privrede, Dušan Vujović, naglasio je da je Srbija čvrsto rešena da sprovede reforme, da napravi dobre zakone, ali i da ih do kraja sprovede.

- Hoćemo da radimo na svim detaljima koji će pomoći investitorima da što brže i lakše investiraju u Srbiji. ovo je za vas dobra šansa i ako ne dođete na vreme, možda ćete je propustiti - poručio je ministar Vujović predstavnicima najvećih francuskih kompanija okupljenih u udruženju MEDEF.

Gradonačelnik Beograda, Siniša Mali, govorio je o promenama u gradskoj upravi, mogućnostima ulaganja u grad, kao i novom investicionom planu, koji su predstavnici gradske vlade usvojili. Siniša Mali predstavio je najveće projekte planirane u ovoj godini, kao što su Beograd na vodi, za koji je istakao da je najambiciozniji projekat u ovom delu Evrope, zatim Vinča, BG voz, obnovu autobuske stanice, Beogradski aerodrom, za koje grad traži partnere.

Gradonačelnik je naveo Er Srbiju kao primer uspešnog projekta, koji je prošle godine realizovan u saradnji sa kompanijom Etihad i koji u prvoj godini poslovanja ostvaruje uspešan rezultat od 60 odsto broja povećanja putnika.

VUČIĆ S ARNOM MONTBUROM

Predsednik i premijer Francuske podržavaju Srbiju na putu ka EU, ali i u unutrašnjim reformama, preneo je spskom premijeru Aleksandru Vučiću u današnjem razgovoru francuski ministar ekonomije, privrednog oporavka i digitalne ekonomije Arno Montbur.

On je naglasio da je francuska strana spremna da sa Srbijom podeli iskustva u primeni javno-privatnog partnerstva i predložio konkretnu saradnju između ministarstava ekonomije dve zemlje.

Na početku sastanka ministar Montbur je izjavio da je poseta premijera Vučića, ministra privrede Dušana Vujovića i gradonačelnika Beograda Siniše Malog izuzetna prilika za razvoj saradnje dve zemlje, a pemijer Vučić rekao je da se Srbija nada i očekuje veće prisustvo Francuske u regionu Zapadnog Balkana.

Vučić je rekao da je srpska delegacija razgovarala sa predstavnicima francuskih kompanija, koji su zainteresovani da ulažu u Srbiju, i s nekima od njih, kako je naveo, dogovorena je konkretna saradnja, a s nekima proširenje već postojećih investicija.

Premijer Vučić je francuskog ministra obavestio i o reformama i novim zakonima, koje Srbija planira da usvoji do kraja leta, a posebno je zatražio podršku Francuske u realizaciji infrastrukturnih projekata, pre svega železnice, metroa i aerodroma.

U tom smislu francuski ministar je predložio formiranje bilateralne radne grupe koja će pronaći adekvatno rešenje i naglasio da dve vlade moraju biti uključene u proces realizacije ovih projekata, posebno metroa.

Na kraju sastanka premijer Vučić je zaključio da će, ukoliko ostvarimo 50 odsto od predloženog, uloga Francuske biti velika, a Srbija uspešnija.

Predsednik srpske vlade zahvalio je Francuskoj posebno na asisteniciji u pripremi donatorske konferencije i pozvao ministra Montbura da poseti Srbiju.

Vučić je danas prisustvovao radnom ručku na poziv predsednice Spoljnopolitičkog odbora Narodne skupštine Francuske Elizabet Gigu, sa kojom je razgovarao o evropskom putu Srbije, odnosima u regionu, o dijalogu između Beograda i Prištine, odnosima sa Rusijom i Ukrajinom, kao i o donatorskoj konferenciji koja će na inicijativu Francuske biti održana u Briselu 16. jula ove godine.

Vučić će večeras razgovarati sa francuskim premijerom Manuelom Valsom.

(Telegraf.rs)

Video: Godišnjica rođenja Nadežde Petrović obeležena putem specijalne projekcije na Kuli Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Talicni Tom

    3. jul 2014 | 12:33

    Kada ce Srbi imati neke olaksice???

  • pp

    3. jul 2014 | 18:59

    Ajde nama malo olaksajte, placajte nam radnike i sve dzabe, kao sto stranci dobijaju, a ne dve inspekcije godisnje. Znaci moj radnik i ja mramo da zaradimo i za sebe i za drzavu i za vldast i za strance. Idila.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA