NIKOLIĆ I ORBAN: Beograd je kapija Evrope na Balkanu! (FOTO)

 
  • 1

- Beograd je kapija Evrope prema Balkanu i EU ne može dugo da opstane bez Srbije i Beograda. To bi bilo kao kad bi neko postavljao vrata van ograde - rekao je mađarski premijer prilikom današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Mađarske Viktor Orban otvorili su danas odeljenje za kulturu mađarske ambasade u Beogradu, a premijer Orban je ocenio da "Evropska unija ne može dugo da opstane bez Srbije", jer je Beograd "kapija Evrope prema Balkanu".

- Beograd je kapija Evrope prema Balkanu i EU ne može dugo da opstane bez Srbije i Beograda. To bi bilo kao kad bi neko postavljao vrata van ograde - rekao je mađarski premijer.

Orban je ocenio da Mađarska ima interes da "svaki, baš svaki njen sused, postane član Unije", jer je to način i da se postigne apsolutna bezbednost njegove zemlje.

- Naš cilj je da svaka nacija i narod osećaju Evropu svojim domom. Srpski narod, kao deo velike evropske porodice i evropske kulturne baštine, želi da pripada ovoj zajednici - naveo je Orban.

On je dodao da mađarska vlada podržava napore naše zemlje na evropskom putu.

- To nije pitanje aktuelne politike, već principijelni stav i moralna obaveza koju imamo, zahvaljujući zajedničkoj istoriji i korenima u srednjoj Evropi - poručio je premijer Mađarske.

Predsednik Nikolić je ocenio da je politički dijalog između Beograda i Budimpešte "na najvišem i visokom nivou intenziviran u poslednje dve godine".

- Uveren sam da će razgovori tokom samita doprineti produbljivanju političkih, ekonomskih, kulturnih i svih drugih oblika saradnje između Srbije i Mađarske - rekao je Nikolić, osvrnuvši se na činjenicu da će u Beogradu danas biti održana zajednička sednica vlada dveju zemalja.

Nikolić je rekao da su značajan podsticaj unapređenju dijaloga i jačanju saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa dale zajedničke posete predsednika, a posebno prošlogodišnja poseta mađarskog predsednika Janoša Adera Beogradu i to što su on i Ader tada zajednički odali poštu nevino stradalim Srbima i Mađarima tokom Drugog svetskog rata u Čurogu

- Tada smo se saglasili u svemu, a ja bih i sada ponovio našu opredeljenost da se okrenemo budućnosti i novoj istorijskoj stranici u našim odnosima - rekao je on i dodao da u tom duhu mora biti "naš pogled u prošlost u kojoj su Srbija i Mađarska nekada bile na istim, a nekada na suprotstavljenim stranama".

- Vaša dosledna podrška ostvarivanju naših aspiracija ka članstvu u EU je izuzetno dragocena - poručio je predsednik Nikolić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Manifestacija „Edukativni i kreativni dani za porodice i lica sa retkim bolestima“

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA