VOLONTERI U SKUPŠTINI: Znate li gde platu primaju Đilas, Bajatović i Slavica Đukić Dejanović?

 
  • 7

Za razliku od prethodnih godina, kad su na platnom spisku parlamenta bili gotovo svi poslanici, pa su samim tim primali duple plate, ove godine čak 85 poslanika se odreklo skupštinskih primanja

Veliki broj narodnih poslanika, pre nego što su ušli u Skupštinu Srbije, bili su zaposleni na drugim radnim mestima.  Za razliku od prethodnih godina, u ovom sazivu se čak 85 parlamentaraca odreklo duplih primanja, pa tako platu iz skupštinske kase prima njih 165.

Veliki broj naprednjaka se odlučio na skupštinska primanja, počevši od predsednice Maje Gojković, Zorana Babića, Marijana Rističevića, Milovana Drecuna, Vladimira Đukanovića, Aleksandra Jovičića, Saše Maksimovića...

Među 85 poslanika koji su se odrekli skupštinskih primanja nalazi se i nekadašnja predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović, koja se odlučila za platu na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.

Da je funkcionerka SPS-a prihvatila i skupštinska primanja, za nju bi to bila "treća plata", s obzirom na to da pored profesorske, prima i platu kao lekar u KBC Kragujevac.

Da li je direktorska plata bolja od skupštinske ili ne, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali da je direktorima "Srbijagasa",  i "Pošte Srbije", Dušanu Bajatoviću (SPS) i Milanu Krkobabiću (PUPS) draža ona koju su stekli i pre ulaska u poslaničke klupe, govori činjenica da nisu na platnom spisku parlamenta.

Takav model preuzeo je i njihov koalicioni partner Dragan Marković Palma, koji prima platu kao gradonačelnik Jagodine.

Od socijalista na platnom spisku parlamenta su i umetnici Srđan Dragojević i Nenad Milosavljević (Neša Galija), kao i njihove stranačke kolege Đorđe Milićević, Dijana Vukomanović, Vanja Vukić, Dejan Radenković...

Da penzioneri teško žive dokazuju oni koji sede u poslaničkim klupama, jer se njih 19 od ukupno 22 penzionera, koliko ih ima u poslaničkim klupama, odlučilo da zarađuju u parlamentu umesto da primaju penziju.

Osnovna plata poslanika je 75.890 dinara, a parlamentarci dobijaju i paušal od oko 35.000 dinara koji treba da pokrije troškove rada na terenu. Ovaj dodatak uzimaju i oni koji ne primaju platu u parlamentu.

Ipak, iako mnogim opozicionim funkcionerima, poput demokrata Borislava Stefanovića, Gordane Čomić, Dragana Šutanovaca nije mrska skupštinska para, njihovom nekadašnjem lideru Draganu Đilasu očigledno jeste, s obzirom na to da nije na skupštinskom platnom spisku.

I opoziciono krilo NDS-a, u kome se nalaze Goran Bogdanović, Marko Đurišić, Snežana Malović, Aleksandar Senić, Janko Veselinović, takođe je na platnom spisku parlamenta.

U prethodnim sazivima platu u parlamentu u proseku je uzimalo oko 190 poslanika. Jedini koji nikad nije uzeo ni dinar iz skupštinske kase je Nenad Popović iz DSS.

(Telegraf.rs)

Video: Uništena granata iz Prvog svetskog rata u Deliblatskoj peščari

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kole

    26. jun 2014 | 18:31

    nije mi jasno da neki direktori imaju vecu platu od premijera kao na primer dir.zastitnika gradjana koga on stiti treba da prodjes kroz sve sudove ministarstva da se naplacas afvokata i onda on nastupa izmislili ste instituciju da zaposlite ljude pa bar nemoraju da imaju takve plate to mi gradjani placamo stamota da taj covek ima toliku platu sta je uradio koga je odbranio jer to tajna

  • Boban

    26. jun 2014 | 18:14

    Pa ako ja dobro razunem, poslanici imaju pravo i na skupstinske plate, pored redovnih ?!? Mislim da svi koji primaju jednu ili drugu platu ( a ne obe ), zasluzuju pohvale. Pa necemo valjda da trazimo od njih da ne primaju ni jednu platu ?

  • Nezadovoljština

    26. jun 2014 | 21:58

    A zbog čega se odriču druge plate? Da ja radim dva posla, tražio bih dve plate ili ne bih radio drugi posao. Kao volimo da radimo, a ne volimo da imamo jer smo mnogo dobri.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA