Balkanci sve rešavaju uz kafu!

 
  • 16

- Turska i Srbija imaju različito viđenje istorije u nekim delovima, različitno viđenje i poglede na sadašnjost, što je i razumljivo - rekao je ministar srpski šef diplomatije na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Turske, a Davutoglu je dodao da su balkanski narodi kao jedna porodica i "i kad bude neka nesuglasica možemo da sednemo i pijemo tursku ili srpsku kafu i bratski rešimo sve što treba". Davutoglu se sastao i sa predsednikom Vlade Srbije, sa ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i sa predsednikom Republike Srbije

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu stigao je u posetu Beogradu, tokom koje je najpre razgovarao sa šefom diplomatije Srbije Ivicom Dačićem, a zatim i sa premijerom Aleksandrom Vučićem i potpredsednikom Vlade i ministrom trgovine, turizma i telekomunikacija Rasimom Ljajićem, kao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Šef turske diplomatije je izjavio, nakon razgovora sa Dačićem, da su balkanski narodi kao jedna porodica i da na bratski način mogu da reše sve nesuglasice, a ministar spoljnih poslova Srbije da pojedini postupci i izjave ne treba da budu prepreka za razvoj dobrih bilateralnih odnosa.

- Turska i Srbija imaju različito viđenje istorije u nekim delovima, različitno viđenje i poglede na sadašnjost, što je i razumljivo -  rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa Davutogluom.

- Zato je neophodno da u daljim bilateralnim odnosima tražimo zajedničke interese - ocenio je prvi potpredsednik vlade.

Prema njegovim rečima, zajedničko opredeljenje dveju zemalja je da se bilateralni odnosi relaksiraju, normalizuju i što više jačaju.

- Sada, da budem potpuno otvoren i iskren, što ne znači da dosad nisam bio. Važnije od svega onoga što smo razgovarali jeste to da se ova poseta desila, da pokrenemo stvari - zaključio je Dačić obraćanje novinarima.

Davutoglu je izjavio da Turska smatra Srbiju "prvim komšijom" i da dve zemlje imaju mnogo toga zajedničkog.

- Spremni smo i želimo da rame uz rame sa Srbijom radimo za bolju budućnost i Srbije i Balkana jer znamo da je Srbija kičmeni stub Balkana - rekao je turski ministar.

- Mir na Balkanu je veoma važan i bitan, a tačka koja je najvažnija jeste Srbija i Turska. Ja odavde poručujem svima na svetu da je Srbija veoma važna tačka na Balkanu, isto kao i Turska - dodao je Davutoglu.

Na pitanje novinara da li njegova poseta znači da je stavljena tačka na nesuglasice između Beograda i Ankare zbog prošlogodišnje izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je Kosovo Turska i Turska Kosovo, Davutoglu je izbegao direktan odgovor.

- Nisam nikada birao kada treba da posetim Beograd, Beograd mi je prijateljski grad u koji želim često da dolazim - kazao je on i dodao da je današnja poseta usledila posle formiranja nove vlade Srbije.

- Mi, balkanski narodi smo kao jedna porodica i kad bude neka nesuglasica možemo da sednemo i pijemo tursku ili srpsku kafu i bratski rešimo sve što treba - rekao je Davutoglu.

Dvojica ministara složila su se da je zajednički cilj razvoj bilateralnih odnosa u oblasti privrede, sporta, kulture, nauke, bezbednosti, odbrane i vanrednih situacija i najavila da bi na jesen u Turskoj trebalo da bude održan srpsko-turski poslovni forum.

Dačić je podsetio da je spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Turske 2013. godine iznosila 760 miliona evra, da je Tursku posetilo 170.000 turista iz Srbije, a Srbiju 30.000 turista iz Turske.

Šef srpske diplomatije izrazio je zahvalnost Ankari na pomoći Srbiji tokom poplava i dodao da je sad za Srbiju od vitalnog značaja da prikupi sredstva od međunarodnih donatora za obnovu pogođenih područja.

Davutoglu je rekao da je Turska, koja i sama ima gorka iskustva sa zemljotresima, bila "duboko potresena" prirodnom katastrofom koja je pogodila Srbiju, kao i BiH, i da je spremna da pruži tehničku podršku i svu moguću pomoć.

- U ime 75 miliona građana Turske, da svima vama u Srbiji, srpskom narodu, izrazim naše duboko saučešće - rekao je on.

- U ovakvim slučajevima, Turska i turski narod su uvek uz vas i biće uz vas -  dodao je on.

Na pitanje da li će uskoro biti trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Turske, Dačić je odgovorio da "sada treba raditi na obnavljanju bilateralnih odnosa".

Upitani da li je postignut dogovor za rešenje problema između Er Srbije i Turkiš erlajnsa, dvojica ministara su odgovorila da je to tema za resorna ministarstva i aviokompanije, ali da je sigurno da postoji zajednički interes za rešenje spora.

Turska aviokompanija bi, prema pisanju medija, mogla da od 1. jula izgubi idealna vremena sletanja i poletanja na beogradskom aerodromu Nikola Tesla zbog toga što međudržavni sporazum Srbije i Turske predviđa reciprocitet, a Turci imaju 21 let nedeljno iz Beograda, dok Er Srbija ima samo sedam, i to ne ka glavnom aerodromu Ataturku, već sporednom "Sabiha Gukcen".

DAVUTOGLU S VUČIĆEM I LJAJIĆEM

Vučić i Davutoglu su konstatovali da su odnosi Srbije i Turske dobri, ali da je nužno unaprediti ekonomsku saradnju, a premijer Srbije je pozvao turske privrednike da investiraju u Srbiju, nudeći povoljne uslove za ulaganja i pogodnosti prilikom zapošljvanja novih radnika.

Tema razgovora bili su i infrastrukturni projekti, pri čemu je turska strana izrazila interesovanje za učešće u izgradnji koridora 10 i 11, kao i železničke pruge Kragujevac-Bar.

Vučić je zahvalio Ankari na pomoći u otklanjanju posledica nedavnih poplava u Srbiji i naglasio da je brza reakcija Turske dokaz bliskosti i prijateljstva dva naroda, a Davutoglu je ponudio pomoć u slučaju novih elementarnih nepogoda.

Tokom sastanka s Ljajićem, Davutoglu je preneo spremnost pojedinih turskih kompanija za nove investicije u Srbiji.

Ljajić i Davutoglu su konstatovali i da će bratimljenje Beograda i Istanbula otvoriti novu stranicu u bilateralnim odnosima i dati impuls tešnjoj saradnji srpskih i turskih privrednika.

Na sastanku je najavljeno i skoro potpisivanje sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Srbije i Turske, čija je priprema u toku.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Odalović: "Zabrana ulaska srpske robe na KiM svima donela samo štetu"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Banderaš

    10. jun 2014 | 13:35

    Ovaj naš sve rešava uz jagnjetinu.

  • русиа

    10. jun 2014 | 12:59

    Ови су изгубили све компасе !!!! Никад већа пропаст није била

  • Realnost

    10. jun 2014 | 13:01

    Interesi su jasni turska vidi balkan u svojim granicama !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA