Vlada pozvala građane Kosova i Metohije na izbore

 
  • 3

Vlada Srbije je pozvala građane Kosova i Metohije da izađu na predstojeće izbore i ocenila da će se masovnim izlaskom na birališta osujetiti namere ekstremnih političkih krugova u Prištini, koji su uz pomoć dela međunarodne zajednice, nastojali da isključe Srbe iz biračkog procesa i umanje političku snagu Srba u južnoj pokrajini

Vlada Srbije pozvala je na današnjoj sednici građane Kosova i Metohije da u nedelju, 8. juna, izađu na parlamentarne izbore za privremene institucije samouprave u pokrajini.

Kako se navodi u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima, Vlada Srbije smatra da je neophodno osvojiti što više pokrajinskih poslaničkih mandata i staviti ih u funkciju opstanka Srba, formiranja Zajednice srpskih opština, kao i u funkciju preduzimanja utvrđenih mera državne politike "s ciljem otežavanja dalje promocije i sprovođenja politike jednostrano proglašene nezavisnosti ''Kosova''".

Izlaskom na izbore i slanjem predstavnika u privremene institucije samouprave u Prištini učinićemo našu pregovaračku poziciju snažnijom, a separatiste sve daljim od ostvarivanja njihovih ciljeva, navodi se u saopštenju.

Masovnim izlaskom na birališta, ocenila je Vlada, osujetiće se namere ekstremnih političkih krugova u Prištini, koji su uz pomoć dela međunarodne zajednice, nastojali da isključe Srbe iz biračkog procesa i umanje političku snagu Srba u južnoj pokrajini.

- Borba za broj poslanika i političku snagu Srba u privremenim institucijama na izborima u nedelju tek počinje i bez dogovora sa predstavnicima Srbije i srpskog naroda neće biti moguće konstituisanje privremenih organa vlasti u Prištini - navodi se u saopštenju.

Učešće na kosovskim izborima je, kako se dodaje, metod političke borbe prilagođen okolnostima u kojima se Srbija nalazi, a podrška predstavnicima Srba i Srbije, građanska i patriotska dužnost svakog građanina Srbije na području AP Kosovo i Metohija.

Jedinstvom i odlučnošću u sprovođenju dugoročno projektovane državne politike treba pokazati odgovornost i snagu jedne jedine i nedeljive države Srbije, ocenila je Vlada Srbije na današnjoj sednici.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Video: Turković: Radić je na prijemu bio veoma uznemiren sa povredama u vidu otreklina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • T

    5. jun 2014 | 17:52

    Kakve bre gradjane Kosova i Metohije to su gradjani Srbije i kakvo ku... glasanje???

  • Mici

    5. jun 2014 | 19:09

    Izdaja, sta pise u ustavu?

  • rama iz ciriha

    5. jun 2014 | 21:17

    Pametno toje prava vest dosta Srbija ima svoje brige pa zasto dase mesa u drugu Drzavu Kosovo ako hoce Srbi da imaju svoje ljude u Parlament Kosova i dase bore za svoja prava trebaju da izadju na glasanje ja neznam sta moraju da pitaju drzavu Srbiju kad znaju da ta Vlada priznala Granice Kosova i sami pristali na to ja mislim da Srbi sa Kosova sami treba da svate i da skinu te barikade jer Srbija je umorna sa Kosovom ne moze vise nista da pomaze ima svoje probleme. Jasam primetio u izborima kad su bili skoro nigde nisam cuo nijednog rukovodioca Srbije daje spomenuo Kosovo. Stari ljudi kazu gde te cesa tvoja ruka tudje nece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA